Стъпки в пясъка е много популярна история, която се разказва по света като притча. Тя е послание срещу падналия дух и отчаянието.

💛 За всички нас, които сме искали да изкрещим: Защо аз, Господи? Защо се случва на мен!

Вижте я.

Веднъж един човек сънувал странен сън…

Стъпки в пясъка

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Тази притча е разпрространена в различни варианти. Аз я четох и като част от сборника Винаги има надежда.

Вие вярвате ли, че нещата са добре такива, каквито са?

Тези дни вече имах противоречиви разговори с мои приятели по тази тема. Самата аз забелязах – въпреки че го вярвам това, все още има моменти и ситуации, в които се опитвам да контролирам (чувствата си, мислите, други хора, взаимоотношения) и се натоварвам. Дотолкова, че не мога да спя понякога. Т.е. старите ми вярвания, че всичко зависи само от мен надделяват.

С тгорното не искам да кажа, че абдикирам от отговорността за живота си и оставям всичко в ръцете на Бог, съдбата, кармата или каквото и да е обединяващото начало на всичко. Не. Аз правя всичко, което зависи от мен, по най-добрия ми възможен за момента начин. След това слушам и гледам за обратна връзка. Правя фини настройки. Колкото мога. И все пак вярвам, че всичко е за най-голямото ни добро.

Когато сте виждали или усещали само едни стъпки в пясъка, вярвате ли, че всичко е било за ваше добро? Истински въпрос.

Автор: Зорница Стефанова за Вътрешен компас

Снимка: Photo by Toby Yang on Unsplash

март 5, 2020

Менторските срещи със Зори винаги надминават очакванията ми. Дори в моментите, когато си мисля, че нямам конкретен казус, върху който да работим, тя успява да ‘чува между редовете’ и да разпознае точно темата, която е належаща. Когато пък се чувствам блокирана, Зори предлага неочаквано упражнение, с което да разклати и разшири ограничаващите ме нагласи. По време на сесията е изцяло присъстваща – многократно съм била изненадвана от наблюдателността ѝ. Подхожда с емпатия и предоставя безопасно пространство другия да се разгърне по честен начин, като съумява да е и предизвикваща в моментите, в които е необходимо. ‘Домашните’, които дава са винаги добре подбрани и носят стойност през цялото време до следващата сесия.