Вчера имах сърдечен разговор с един човек.

Започвам отзад-напред.

Чувствам се прекрасно, леко уморена, но удовлетворена, щастлива и радостна, че съм била полезна. Не съм и разбрала как са минали 2-3 часа. Вече е почти тъмно. Седя на дивана и си мисля: колко е важен един нормален, дълбок и открит човешки, сърдечен разговор. Когато двама души се интересуват един от друг, когато се доверяват един на друг и открито споделят…

Но, ако се замислим – колко често си даваме удоволствието от такива разговори? На себе си и на хората около нас. Не слушаме ли често, защото:

  • ни се налага да изслушаме
  • искаме да си изкажем мнението
  • няма как да не го направим – ще изглежда грубо
  • за да дадем съвет

Сещате ли се за случаи, в които искате само да затворите очи и да останете със себе си и колега или близък идва и се започва… Или ви натякват за разни неща  или ви обвиняват и вие искате просто да избягате?

Днес пиша за ползата от един сърдечен разговор.

Като казвам сърдечен разговор имам предвид – разговор с внимание и уважение към себе си и другия. Общуване, при което се срещат две души и споделят идеи, мисли, трудности, радост, вина, мъка, тъга, гняв, обич с едно огромно уважение и приемане. Без нуждата да изказваш мнение, ако не те попитат. Без инстинктивно да се защитаваш или нападаш. Един разговор, в който човек може да бъде толкова открит, че да сподели най-големите си слабости и вини и да усеща обич, приемане, уважение.

Сигурно не е необходимо да мислите дълго, за да се сетите за човек, с когото имате неизказани неща – недовършен или незапочнат разговор. Извикайте в съзнанието си онези чувства на завършеност, удовлетворение, спокойствие, сила или каквото е за вас, ако вече сте провели този сърдечен разговор, усетете емоциите, дайте свобода на чувствата си.

В този момент можете да изберете да проведете този труден или предизвикателен разговор и да отворите нова страница за себе си и за това взаимоотношени. Направете си този подарък.

Бъдете смели, бъдете себе си!

Повече статии и нашите услуги можете да прочете тук.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Снимка от Elijah Henderson на Unsplash.com