Преди няколко дни в един разговор ме попитаха какви са моите принципи на живот и успех.

Много ми хареса този въпрос за размисъл и затова го представям и на вас.

Кои са вашите принципи на живот и успех?

Моят отговор беше нещо такова:

По-философски погледнато

  • Започвам деня с чувство на благодарност – че съм жива, че съм здрава,че работя работата, която обичам, че до мен диша любим човек – толкова поводи за благодарност
  • Живея всеки ден като започвам от бял лист – със съзнанието, че аз съм твореца на живота си и, каквото напиша на листа, това ще имам в края на деня
  • Уважавам и обичам себе си и другите хора
  • Имам ясно съзнание какво искам и намерение да съм, правя или имам нещо. Държа фокуса върху него.
  • Действам и си нося отговорността

По-практически видяно

Чувствали ли сте се, че хем успешни по общоприетите критерии за успех – пари, статус, власт, кариера, хем нещо отвътре не ви дава мира и се чувствате някак си непълни, небалансирани, тревожни? Имах един период в живота си, след като бях навършила 32, май, в който се чувствах някак си така. Мислех си, че животът ми все едно е свършил, пък нищо не съм създала, нищо не съм оставила след себе си… Горе-долу по това време започнах да се занимавам с йога. Посетих и една поредица семинари Инсайт. Съвършено неочаквано за мен – успяваща в бизнеса жена, с математически бърз и точен ум, логична, упорита, се записах в тези обучения. Забележете, заглавието на Инсайт 1 беше „Отваряне на сърцето“. Отваряне на сърцето!!! Изобщо не знаех защо го правя… С времето установих, че онова, което съм търсила в годините преди това е онази синхроничност вътре в себе си на мисли, емоции, разум и – разберете изненадата ми – интуиция, онова вътрешно „ДА“ или „НЕ“, което е чисто и съкровено за мен. Онзи смисъл в живота, онази изпълненост и удовлетворение, че от моето присъствие тук ще оставя следа, частичка от мен за хората. За което съм безкрайно благодарна!

Благодарсност, която чувствам със събуждането – държа в сърцето си през деня. Само си помислете – ние дишаме!!! Живеем!!! В един само миг някога, това ще се промени завинаги, ако разбирате какво искам да кажа.

Запишете се в бюлетина ни, за да получавате интересни и полезни статии, които са практични и можете веднага да ползвате. Постигнете някакъв конкретен резултат като следвате своя път:Събуждайки се сутрин, си представям новия ден. Преди толкова често съм вземала решения за този прекрасен нов ден на база нещата, които са ми се случили в миналото. Сещате се, нали:

– искам да се запозная с някой мъж, който ми се вижда свестен и усещам привличане, а в мислите ми, дори несъзнато, стои събирателния образ на всички мъже, от които съм се почувствала отхвърлена, изоставена, неразбрана, наранена… А съм вече на около 30, т.е. имам известен опит в това вече:) И вместо да дам шанс на себе си и една нова красива връзка, аз дори не правя опит… Предала съм се, преди да съм започнала.

– искам да имам собствен бизнес, защото там имам възможност да творя и да развивам себе си и да помагам на безброй много други хора. Но вече съм била уволнявана. И несъзнателно този „провал“, както съм го приела, по-скоро съм приела себе си за неспособна и провал, ми застава на пътя в днешния ден да съм по-смела и решителна.

– искам да имам бебче, защото това е било едно от съкровените ми желания, но съм имала вече 3 спонтанни аборта и съм смазана от самоупрекване, вина и отчаяние.

Как да продължа днес?

Всичко от самото начало.

Като бебе, което отваря огромните си очи за днес, точно днес и точно сега! Успявам ли винаги? Боже, разбира се, че не! Давам ли най-доброто от себе си? О, да, ДА! Защото съм осъзнала, че това, което съм днес е плод на всичко, което засявам и отглеждам всеки предишен ден. Както в природата – засаждаме грах, пък се учудваме много като не се ражда ябълка. И това се случва всеки Божи ден. Засаждам и бера плодове. Между едното и другото обикновено минава някакво време – това само за нетърпеливите като мен – изчакайте, грижете се за семенцата – поливайте ги, плевете ги, пазете ги от ураганен вятър и слана, торете ги… Дори тогава, понякога, не се получава. Нищо. Ако погледнете назад към живота си, вероятно в такива моменти сте научили нещо или сте калили характера си, или сте развили някакво умение, или сте се предпазили от грешка.

Естествено, обаче, ни идва често да се виним, да обвиняваме някой друг, да се сърдим, да негодуваме. Защото очакванията ни не са се сбъднали. Защото нашите семенца не са поникнали. За тези от вас, които никога не са гледали растения – понякога семенцата просто не се захващат. И това може изобщо да не зависи от вас.

Тук се включва прошката към себе си и грижата за себе си. Не знам как е при вас, на мен преди години ми беше супер странно да показвам грижа към себе си, вместо да я насочвам към децата, семейството, колегите. Някак си ми изглеждаше егоистично. Един вид, аз сега ще си отида на масаж, пък вие работете. Или ще се поглезя с хубав обед При орлите, пък за децата ще има пица. Пък после почнах да си давам сметка, че обикновено отивам около час и половина преди хората в офиса и си поработвам за кеф рано сутрин в събота или неделя. И като се погрижа за себе си, да съм здрава, спокойна, весела – това се отразява на толкова други хора. Т.е. аз пак давам, о то многото, от радостта и щастието си, вместо от тревогата и стреса.

В този начин на живот си помагам много като си изяснявам намерението – какво точно искам, защо го искам (каква е голямата сила на смисъла в него) и държа фокуса там. Когато се отклонявам, защото съм просто един нормален човек, вземам се в ръце и отново потеглям напред. Дали винаги е лесно? О, НЕ! Винаги ли се получава? О, НЕ! Получава се достатъчно често и достатъчно леко, за да вярвам, че живея живот по поръчка. Както и всеки друг човек. Затова внимавам какво поръчвам. Правя си задължително 3 проверки: има ли смисъл за мен, помага ли на мен и/или някого другиго, направено ли е с добро.

Как е за вас? Кои са вашите принципи за живот и успех? Ако статията ви е харесала, дайте едно палче нагоре. Споделете я със свои приятели. Още много безплатни ресурси можете да намерите тук.

Запишете се в бюлетина ни, за да получавате интересни и полезни статии, които са практични и можете веднага да ползвате. Постигнете някакъв конкретен резултат като следвате своя път: