В края на една година и началото на нова, често ни се иска да започнем на чисто. Темата Личностно развитие е една непрестанно даваща нови възможности за растеж територия.

Понякога знаем какво точно искаме, но дори и тогава не започваме да действаме.

Понякога дори не знаем какво точно искаме и откъде да започнем.

Предлагам ви 13 примерни цели за личностно развитие, които да ви послужат за идеи да откриете важните за себе си цели и да ги следвате.

 1. Решителност. Дори точно в този момент, ако нямате нужната доза решителност, ще прочетете това, дори ще ви хареса идеята, но няма да се задействате. Като начало ви е нужна достатъчна доза решителност. Да решите, че ви е дошло до гуша да се спирате и лутате по пътя си. Да решите, че искате да се погрижите за себе си.
 2. Любов към себе си. Каквото и да започнете да променяте, за да живеете красив и смислен живот, ще ви е доста трудно вероятно, ако не го правите с милост и любов към себе си. Доста от нас достатъчно дълго сме живяли във вина и жестокост към себе си. Дори и да сме го прикривали под булото на много „извисените“ – аз съм перфекционист; имам високи изисквания към себе си и другите; искам всичко да става по най-добрия начин. Не се заблуждавайте! Това са лампички, които ви дават визможност да осъзнаете, че може би сте крайни и груби със себе си. Приемете предизвикателството и се обичайте повече.
 3. Положителен начин на мислене. Оставяме настрана философската страна – какво всъщност означава позитивно мислене. Това, за което говоря тук е начин на мислене, който позволява да се наслаждаваме на живота, да приемаме „грешките“ като възможности за развитие, да се радваме на постигнатото, да забелязваме изгревите и да чуваме песните на птичките и тракането на кълвача.
 4. Дисциплинираност. Каквото и да решим да правим или да променяме, както и да искаме да се развиваме, не сме ли достатъчно дисциплинирани, вероятно няма да получим резултатите, които искаме. Да се подготвим, че за каквито и да било важно неща в живота ни е важно да държим намерението си, което предполага голяма доза дисциплина и настойчивост.
 5. Устойчивост. Решенията обикновено се вземат сравнително бързо. От понеделник ще почна да тренирам. От януари ще чета по 3 книги за личностно развитие на месец. Ще бъда по-добър с децата си. Но тези неща вероятно са изключително важни за вас и явно, за да си ги сложите като цели, сте имали известни проблеми в постигането им досега. Решението е едно на ръка. Важно е да сме устойчиви и да държим фокуса върху намерението си.
 6. Фокусираност. Знаете го това сигурно – да се разпръснете в разични неща, важни за вас, и да почнете да губите посоката, да се изморявате и изнервяте. Както при снимките – ако няма фокус, ако е размазана снимката – губите идеята и красотата. И е важно всяка снимка да е на фокус. Така и в живота. Не става: този месец съм крайно фокусиран и да знам ясно намеренията, целите си, надеждите си, пък след това два месеца плувам по течението. Нали сте я играли тази игра и вие?
 7. Лоялност към себе си. Вярност към вашите собствени тяло, мисли, емоции и душа са верен компас за движение в живота. Всяко несътветствие и дисонанс между тях води да обърканост, неяснота, напрежение, стрес, болест, разочарование, болка…. Всяко плюене на себе си, за да се харесаме на другите, да ни приемат и обичат, такива, каквито очакват ние да бъдем, а не каквито сме, е пагубно за нас. В различна степен. Обикновено в живота си успяваме да се отдалечим достатъчно от себе си и би било ценно да се преоткрием и да останем верни на себе си.
 8. Чувство за хумор. Вярвам, че всеки от нас го притежава. Може някои добре да са го забравили и да са се отказали. Ако погледнете в живота си, не е ли това едно от най-силните средства за почистване на атмосферата след скандал и неразбирателство? Колко ли по-малко битки сме щели да имаме в живота си и колко повече радост.
 9. Самоувереност. Тихото спокойствие да сме сигурни в себе си. Вярата, че каквото и да се случи, ще можем да се справим. Ще имаме достатъчно вътрешни и външни ресурси, за да сме добре.
 10. Развитие. Да се учим и развиваме от всяка ситуация и всеки човек в живота ни. Това изисква много повече качества, отколкото може би предполагаме. Много повече.
 11. Творчество. Забързани, стъпили удобно и сигурно в зоната си на комфорт колко често създаваме – красота, музика, настроение, взаимоотношения, работа, деца в края на краищата. И колко често: нямам време за такива работи, нямам пари, за да се занимавам с глупости и подобни извинения ни отдалечават безвъзвратно от нашата истинска същност.
 12. Създаване на искрени взаимоотношения. Започвайки със себе си. Доколко познаваме себе си и доколко сме способни да откриваме нови страни на себе си, да се приемаме и обичаме. Доколко допускаме другите в живота си, доверяваме се и приемаме.
 13. Благодарност. Замисляли ли сте се, че само ако сме благодарни за всички благословии, които имаме вече в живота си, можем да сме истински щастливи и преизпълнени с радост. Само ако можем да пренебрегнем онзи малък гласец, който ни нашепва: а, достатъчно ли си добър, заслужаваш ли, няма да успееш, не е за теб… И вместо него да чуем ясния глас на душата си – животът ни в момента е плод на всички стремежи, усилия, действия, надежди, мисли, емоции, които сме били досега. И ние сме били всичко най-добро, което сме могли. Нима не сме били най-добрите родители, деца, колеги, приятели, които сме могли със знанията и осъзнаванията ни тогава? Сега ни остава едно – да сме отворени за повече. Повече осъзнавания, по-осъвременени и ползващи ни знания, умения, навици, методи. Повече от всичко дотук изброено. Повече благодарност, че сме това, което сме – воини на светлината, търсещи и намиращи души.

Светли празници!

Оттук можете да изтеглите новогодишният ни подарък за вас и вашето личностно развитие:)

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
август 9, 2022

Буквално се сблъсках със Зорница в критичен за кариерата ми момент и винаги ще съм благодарна, че това ми се случи. Вече имах впечатление за нея като силно интелигентен и интересен събеседник, с богат житейски опит, с изумително широки и задълбочени познания в собствената й професионална сфера. Това, което най-силно ме впечатли беше скоростта, с която открива реален практически проблем и индивидуалния подход към моя типичен случай на жена, оказала се „зад борда“. С впечатляваща вещина и елегантност, други биха казали такт, финес, емпатия….. Зорница ми помогна да погледна себе си с други очи, да преструктурирам приоритетите си, да мобилизирам уменията си, да начертая стъпките на моята нова професионална карта и да се усмихна. Толкова ме увлече нейният ентусиазъм, че забравих вродената си скептичност и резервираност. Огромно БЛАГОДАРЯ, Зори !

Снимка: timJ за Unsplash