Здравейте! Казвам се Зорница Стефанова. Зори. За мен е удоволствие и отговорност да пиша за вас на тема коучинг. Защото тук може за пръв път да чуете или да се запознаете по-дълбоко с този метод за професионално и личностно развитие.

И, както в живота – можете да се влюбите от пръв поглед или да го пренебрегнете…

Коучингът е метод за лично и професионално развитие, чрез който клиентите могат с лекота да се придвижат от мястото, където са днес, до там, където искат да стигнат утре (или след 1-3-5-10 години).

Какво означава на практика коучингът?

Разговор с обучен специалист (коуч), който ви помага да си поставите цел/и, съобразно приоритетите си, да осъзнаете какво се случва в момента, да разберете какви може да са препятствията и предизвикателствата по пътя, да генерирате опции за преминаването отвъд и да решите кои искате да са първите стъпки, конкретни, практични, които да извървите по необходимия път до постигане на целта си по един ефективен, удовлетворяващ ви и осъзнат начин.

Всеки един от нас е имал в живота си мечта, нещо, което е било много ценно и искрено е искал да го получи/постигне/има/преживее, нещо, което би донесло до повече радост/удовлетворение/щастие/ спокойствие/разнообразие/любов/единство – каквото и да е ценното за вас и все още не сме го постигнали.

Защо?

Защото

  1. Не сме имали необходимите умения (да свирим на пиано, да продаваме, да говорим пред хора, да програмираме, да решаваме задачи). И това е сравнително лесно. Набавяме си необходимите умения (ходим на уроци, прочитаме книги, отиваме на обучение, говорим с по-опитен колега…) и после просто вършим работа – систематично, дисциплинирано, отговорно, отдадено.
  2. Имало е нещо вътре в нас, което ни е спирало. Опа! Тук вече не знаем какво да си мислим…. Не е възможно аз като интелигентен човек да съм се спирал сам! Не съм аз виновен, майка ми ми каза, че от мен не става нищо! Жените са виновни – те са гадни, използвачки, изневеряват, гледат само портфейла (то и мъжете са такива – само дето все в циците ме гледат:) Не мога да си погасявам кредита, ама то в тази криза…, а и правителството, а и тия „чорбари”…..

Да…. какво ли става? Правите всичко възможно да сте прави, да не сте виновни, някой друг правите отговорен за резултатите. И, вероятно, дори в момента го отричате.

Просто човешкият мозък си е изработил защити – програми, с които да се пази от „вируси”, а когато се бъгне – изтрива (определен спомен, чувство, емоция, умение, увереност, сила..), спира или презарежда. И така – всеки път. И, колкото по-интелигентен е мозъка, толкова по-завоалирано прецакващ може да бъде. Забелязалили ли сте, че компютърните програми симулират работата на човешкия мозък? Само дето нашия мозък е безкрайно изобретателен и прави какво ли не само и само да ни предпази. И има безкрай опции.

Лошото е, че някои от програмите и защитите сме купили далеч в детството си (по-добре да не опитвам, за да не ме нарани тази/този, не ставам за нищо, никой не може да ме обича, защото не заслужавам да ме обичат, понеже не съм достатъчно добър/богат/красив/силен, дори и родителите ми биха искали да съм по-добър, той/тя знае по-добре от мен, аз съм зубър…). Други програми може да са по-„отскоро” (не ставам за бизнес, не мога да продавам, ще умра, ако трябва да стана да говоря пред хора, не съм добър любовник/ца, изобщо не мога да го/я възбудя, нямам пари и не мога да започна нов бизнес, в работата все ме подценяват, все аз върша цялата работа, а другите се възползват от мен…)

Хубавото е, че някак си сме осъзнали и ни е светнало „червеното прозорче“ или чувстваме, че тези програми вече не ни вършат работа. Пречат ни! Саботират ни!

Чувстваме го, виждаме резултатите, а не знаем как да ги заместим с нови програми.

Ето тук е мястото на коучинга.

Като опитен програмист коучът, в екип с най-добрия програмист на живота ви – САМИЯТ ВИЕ – сътворявате нова програма, нов код, всичко, каквото е необходимо, за да получите СЪВЪРШЕНАТА ПРОГРАМА, вашият собствен живот!

Бъдете смели творци на собствения си живот, бъдете себе си!

Ако имате въпроси или бихте искали повече информация, моля пишете ни, за да сме още по-полезни.

Автор: Зорница Стефанова, председател на фондация „Вътрешен Компас“.
Статията е публикувана и в New Trend Media.