Настъпи онова време в годината, в което традиционно сме податливи да си обещаваме разни неща: да намерим човека на мечтите си, да напреднем в кариерата, да създадем бизнес, да свалим 5 кг, да започнем да спортуваме редовно…

Също така традиционно, поне вътрешно, неосъзнато, сме спрели да вярваме на тези обещания, защото – дали от студеното време или кризата, от корупцията в страната или неподходящите за нас колеги (все си намираме разни обяснения, затова и не постигаме резултатите, които искаме) – вече имаме история от неизпълнени обещания към себе си. И сме загубили голяма доза себе уважение, доверие и самоувереност.

Едно от хубавите неща в коучинг практиката ми е, че виждам как хората успяват да променят нещо в себе си и да започнат начисто (поне в някои области, които ги интересуват).

Ето нещо практично.

 1. Седнете някъде и дишайте естествено и спокойно (или използвайте някаква техника, която да ви помогне да се успокоите и „центрирате”) 1-2 минути поне; можете да си направите романтична обстановка – свещи, музика, любим аромат. Или просто да си седнете на тихо. Важно е да се абстрахирате от мисли за бъдещето и/или миналото, свързаните с това страхове, филми, които си създаваме в главите, притеснения. Единственото, което чувате да е собственото си дишане.
 2. Представете си (ако искате със затворени очи), какви биха били 2-3 от най-важните за вас цели, чието изпълнение ви приближава към определението #успешен за вас (всеки има свои идеи и приоритети – може да сте успешни, ако постигнете повече баланс в живота, или да сте по-активни физически, или да се развивате в работата си, или да чувствате топлината и обичта в себе си.

Добре е да съзнаваме, че, както казва великият Айнщайн: „Стреми се не към това да постигнеш успех, а към това, щото твоят живот да има смисъл.“

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:

Важно е целите ви да са:

 • позитивни (да имате желанието и радостта да се стремите към тях),
 • изпълними (макар и с лек дискомфорт – това би било добър знак, значи си позволявате да пробвате нови, непознати неща, т.е. има голяма вероятност да получите резултат, който да ви удовлетворява)
 • точно формулирани (като ги достигнете, да го разберете и да се радвате)
 • обвързани с някакви времеви рамки (т.е. вероятно, по-ясно бихте си представили да си смените работата до юни месец, отколкото имате нова работа… някога)
 • достатъчно големи за вас, в противен случай може да не проявите последователност, дисциплина и себе отдаване, за да се движите към тях
 • достатъчно любими за вас. Много успели хора казват, че е важно целта да е много важна за вас, защото толкова много хора по пътя ви ще ви казват, че няма да успеете, направо ще се провалите, че не сте достатъчно добри, че не заслужавате, та само една любима за вас цел може да ви накара да преодолеете всичко, каквото и да ви струва това

Също така е добре докато си представяте да включите сетивата си – да се видите вече успял, какво правите, което ви дава увереността, че сте успял, да чуете какво става около вас, какво ви казват хората, ако има такива, да усетите себе си (в тялото си) като успял, да вдишате аромати, ако има такива. По този начин давате на мозъка си възможност да изгради нови връзки. За мозъка ви дали сте успял или си мислите, че сте успял, е все едно. Нали сте виждали великите атлети – те си визуализират скока, бягането, хвърлянето, спускането – с каквото е свързан спорта им. Щом те го правят и са велики – защо ние да не се възползваме от тези техники? При това са съвсем безплатни.

 1. Какво би могло да ви попречи (можете да се допитате до миналото си – там имаме доста практични начини, по които сме се самосаботирали). Разгледайте внимателно във въображението си възможни страхове, убеждения, мнения, вярвания. Ако успеете да осъзнаете, как сте си пречили в миналото, бихте могли да сте много изобретателни как да неутрализирате тези пречки и как да изберете нови действия, отношение към нещата и хората, с които да се придвижите към мечтите и целите си.
 2. Творете със силата на въображението си начини за постигане на целите си. Важно е наистина да използвате въображението си. Както казва Айнщайн (днес съм на тема Айнщайн): Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали. Е, да, да си сменя мисленето!? Аз ако знаех как, щях вече да съм го направил, нали така си казвате? И моят отговор: просто е, макар и не винаги лесно. Просто използвайте интуицията и въображението си. Вижте как са го направили други хора, успели в сферата, която ви интересува. Какво бихте се посъветвали, ако имахте всички пари на този свят. Творете!
 3. Изберете някой от тези начини, за да извършите първата стъпка. Нали сте чували: Пътешествие от хиляди мили започва с първата стъпка (китайска мъдрост или, може би, Талмуда). И решете кога, точно кога ще я направите тази първа стъпка към щастието и удовлетворението си.
 4. Празнувайте. Често успелите хора се стремим към следващата цел и не се радваме на постигнатото. Тогава какво се получава? Вечен стремеж към щастие. А къде е самото щастие? В момента. Във въображението си се поздравете и се насладете на успеха си.

Честита Нова 2016 година – най-успешната ви година досега!

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Автор: Зорница Стефанова, председател на фондация „Вътрешен Компас“.
Статията е публикувана и в New Trend Media.