Съвети за кариера… А като чета вече написаното – съвети за живота:

  1. Създавайте взаимоотношения

Валутата на днешното време са взаимоотнешенията ни с другите – колкото по-широка е мрежата ти от контакти, толкова повече възможности имаш. И това не е само слоган от мулти-левъл маркетинга. Когато попитах хората какво бихте направили различно в старта на кариерата си, най-често ми отговаряха, че биха внимавали как се държат с колегите си и биха били по-уважителни. Когато си млад и надъхан е нормално да виждаш по-ясно грешките и какво може да се подобри, но го правете внимателно и без излишно критикарстване. Човекът, когото плюеш днес може да се окаже най-големият ти помощник утре. Спазвайте добрия тон на общуване, за да не съжалявате след време.

2. Пазете се от негативни хора

Колкото взаимоотношенията са важни, толкова е важно и да избягвате негативните ви колеги. Може да ви е приятно да поклюкарствате срещу фирмата или някой друг колега от време на време в почивката, но това само ви разконцентрира без да ви дава нищо. Шефът, фирмата и държавата със сигурност имат доста недостатъци, но няма да ги промениш, ако постоянно мислиш и говориш за това. 

3. Развивайте се

Посещавайте различни курсове и обучения в областите, които ви харесват и областите, в които виждате, че имате пропуски. Сега е най-подходящият момент да го направите – не че след 30 е невъзможно или безсмислено просто е по-трудно да намериш време, ако си семеен.

4. Развивайте личностните си умения

Веднъж ми казаха, че комуникацията е най-енергоемкото нещо в природата. Да можеш да слушаш добре и да се изразяваш добре е безценно предимство в живота. Може да си най-добрият специалист в своята сфера, но за да растеш са ти необходими и така наречените „меки умения“. Без тях е много трудно да стигнеш до ръководна позиция.

5. Тренирайте

Джон Медина в 12те правила на мозъка казва, че човечеството е еволюирало движейки се. Тоест, физическата активност е критична за мозъчната дейност. Всеки добър навик, който изградиш сега, ще ти се отплати многократно в бъдеще.

6. Спестявайте

Да, разбира се, най-вероятно няма да взимаш много висока заплата в началото, но дори 20 или 50лв. на месец е повече от нищо. Парите дават сигурност за непредвидени ситуации в живота, както и възможност да направиш нещо различно – пътуване, курс, спорт или каквото решиш.

7. Вярвайте в себе си

За всяко нещо се изисква време. Независимо дали става въпрос за кариерата ти или личния живот, вярата ти дава сили да продължиш напред. Аз лично съм правила много грешки и всички съвети по-горе се базират на личен опит, обаче ако вярваш в себе си, ще продължиш да се бориш и ще успееш.

Бонус.
 Инвестирай в качествени обувки. Купувай обувки, които са качествени и ще издържат с години.  По отношение на обувките по-евтиното излиза по-скъпо.