Доста често в практиката ми се срещам с  хора, които са неспокойни, обезкуражени, недоволни от себе си или другите, ядосани. Може би сме свикнали да живеем така и има и други начини.

Една основна причина, за да се чувстваме така е, че нямаме вяра в себе си. Просто сме отвикнали да си вярваме, че като кажем нещо – ще го изпълним; като обещаем нещо – ще го направим… За много хора това е всекидневна практика. С времето една малка част от нас спира да разчита на нас и ние губим постепенно самоувереност, самоуважение, самочувствие и започваме да трупаме неуважение, неувереност, гняв, вина…

Понякога проявяваме това в определена област в живота: напр. изключително сме отговорни и държим на думата си в работата, за сметка, на което не си спазваме обещанията да си поиграем с децата, да останем насаме с любимия си човек, да помогнем на приятел… Понякога сме такива във всички области.

Тук може би се вижда пряката връзка между причината и следствието. В живота обаче, ние не обичаме да мислим за себе си като за хора, на които не може да им се има доверие, затова дълбоко крием, дори от себе си (често това е съвсем сеосъзнато), че се държим така.

Един от ключовете тук е „че се държим така”, а не „сме такива”. Често ние объркваме наше поведение (неизпълнението на обещание и ангажименти) с това кои сме ние. Много е важно да осъзнаваме, че ние, освен този, който редовно не изпълнява обещанията и ангажиментите си, закъснява, заблуждава хората, мами и послъгва, сме и този, който обича, грижи се за семейството си, върши работата си съвестно, помага от сърце и т.н.и т.н.

И така, какво би се променило в живота ни, ако можехме да си имаме повече доверие?

Помислете си. Още сега, докато четете, представете си, че вие започвате все почесто да си изпълнявате обещанията и ангажиментите и така си възвръщате доверието в себе си…. Как се чувствате?  Какво си мислят другите за вас? Какво има повече в живота ви? А какво има по-малко? Представете си, че вече от 1 година, 12 месеца вие се държите по този начин… Кое е най-важното, което се променя за вас?

Може да е, че започвате по-искрено да общувате с хората, да се разбирате е дете си, намирате си партньор, с когото се обичате и разбирате, имате много повече клиенти…. Вие знаете най-добре за себе си.

Струва ли си такъв живот? Да! От какво сте готов да се откажете сега, веднага? Запишете това, което ви идва на ум и го направете.

За да обобщим, ето ги и обещаниете 7 стъпки:

  1. Обективно, доколкото е възможно, оценете поведението си. На колко по скалата от 1 (почти никога не изпълнявам обещанията и ангажиментите си) до 10 (винаги ги изпълнявам) сте в момента? 1—2—3—4—5—6—7—8—9—10
  2. Опишете на себе си какво губите от това поведение. (още сега с лист и химикал. Като го видите написано, някак си поемате отговорност пред себе си).
  3. А какво сте печелили досега? Няма защо да се заблуждаваме. Ние сме интелигентни хора и щом сме превели нещо, значи сме извличали полза. Иначе защо да го правим? И тази стъпка е много важна. Напишете истинската причина/и. Не ви ли стана по-леко? Веднага след като бяхте честни със себе си?
  4. По същата скала, напишете колко често искате да си изпълнявате ангажимените и обещанията след 1 месец. 1—2—3–4—5—6—7—8—9—10
  5. Решете какво е необходимо да направите, за да го постигнете. Развихрете си фантазията и напишете колкото можете повече неща, които ви идват на ума. Помнете – сега само измисляте. Не е задължително да ги прилагате всичките. Сега от целия списък изберете 1, 2 или 3 неща, които бихте искали да направите, за да се случи 4.
  6. Какво би могло да ви попречи? Тук е важно да сте честни със себе си. Щом досега не сте си изпълнявали обещанията и сте знаели, че губите от това, значи е имало силни причини да го правите. Какви са те? Желание да се харесате, страх, че няма да успеете, страх, че не можете, вярвате, че това е нечина да спечелите…. Същите тези неща могат да ви попречат и занапред. Ако не ги хванете кои са.
  7. Как бихте могли да се справите с пречките?

Коя е първата стъпка, която искате да направите в посока постигане на 4.? Имате ли желание да я направите?

В момента сте взели важно решение, изпълнението на което може да ви донесе невероятна трансформация в живота – повече доверие в себе си, самочувствие, самоувереност, радост. От вас зависи доколко ще го изпълните или ще направите други неща – удобство, рутина, страх – по-важни от сабе си.

Вярвам, в моя живот нееднократно се е случвало, хората да променим някакво малко поведение и резултатите да са велики.

Бъдете смели, последвайте сърцето си, направете го за себе си!

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Автор: Зорница Стефанова, председател на фондация „Вътрешен Компас“.
Статията е публикувана и в New Trend Media.