Сигурно ви се е случвало да се провалите по време на среща, презентация, преговори. Не сте сами. 😉

Отговорите на въпроса „Защо?“ могат да са най-различни.

уверен в себе си
не сте уверен в себе си

Тук разглеждаме възможността да сте се провалили, защото не сте успяли да бъдете уверен в себе си. И да си проличи това, че сте уверени в себе си.

Какво бихте могли да „загубите“ поради лошо представяне?

 • Самоуважение
 • Повишение в работата и реализиране на потенциала ви
 • Чувство за собствено достойнство и че не сте успяли да отстоите себе си
 • Общуване с човек, който ви е интересен и искате да се запознаете
 • Клиенти, бизнес и финансова стабилност
 • Работа и сигурност
 • Свободно време и забавление и пр, и пр.

Какво можете да спечелите, ако представите добре идеята си или себе си. Обикновено двете вървят заедно.

 • повече увереност в себе си
 • доверие в себе си
 • определени финансови цели и финансова стабилност
 • съмишленици, с които да вървите в една посока
 • искрени отношения с важни за вас хора
 • професионална реализация
 • радост и забавление и пр, и пр.

Нуевереност може да проявите чрез думите си, езика на тялото, гласа. Има поне 100 начина да го направите. Днес ще поставим във фокус седем от тях. И, за да сме още по-полезни, ще разгледаме ситуация на презентация пред група хора.

7 знака за това, че не сте уверен в себе си. Първите 3 са свързани с езика на тялото. Следващите 3 се отнасят към гласа. Седмата е относно думите.

 1. Човек е със сведени рамене, свит, леко прегърбен. Сякаш тялото показва, че иска да се скрие, да избяга, да изчезне. Все едно е в час и учителят изпитва, а той не е подготвен и го чака двойка или присмех.
 2. Човек се чуди къде да си сложи ръцете и прави неуместни и неконтролирани движения. Чуди се – химикалка ли да върти в ръка, да си сложи ръцете в джобовете ли, да ги кръстоса ли на гърдите? Каквото и да направи – все не е добре.
 3. Застава с кръстосани крака. Или единият крак е напред и тялото се накланя назад. Или се поклаща. По всякакъв начин се опитва да се успокои. В краен случай да избяга.
 4. Говори тихо и неясно. Освен, че не е уверен в себе си, това поведение може да цели, макар и подсъзнателно, контрол над отсрещната страна. Все едно, че си е глътнал гласа.
 5. Усеща се нещо особено и, когато се заслушате, сякаш човек е спрял да диша. Сякаш енергията се е изцедила от тялото му. Може и да говори много бързо. Важното е, че дишането е променено.
 6. Хъка и мъка. Прави неконтролорини паузи, които не допринасят за постигане на целта на говорещия. Тук не говорим за онези паузи, които просто говорят сами и сякаш презентацията оживява с тях, придобива дълбочина и смисъл – желаните и целенасочени паузи.
 7. Повторения и неточни думи, беден речник и словесно безсилие.

Който е чел и други мои статии знае, че досега все съм давала някакви техники за трансформиране на неработещи поведения. Днес реших, че ще бъде само описание.

Искам да ви попитам – ако на вас ви се е случвали или сте наблюдавали да се случва на дргуг човек – как сте се чувствали и, ако сте успявали да излезете от подобна ситуация, когато не сте били уверен в себе си, как сте го постигали?

В следваща статия, вземайки и вашите коментари предвид, ще опиша детайлно какво може да се направи.

Прочетете тази статия – тя доста подробно описва някои начини, с които можете да си помогнете да бъдете по – уверени в себе си, макар гледната точка да е по-различна – през страха и преодоляването му.

Ако ръководите екип и ви е важно да подкрепите хората си, за да могат да повишат уменията си за презентация и комуникяция (както в екипа, така и с клиенти, потенциални клиенти, доставчици), ние сме насреща с обученията по „Завладяваща презентация“, „Ефективна комуникация“, „Продажби“. Само ни звъннете.

автор: Зорница Стефанова за Фондация „Вътрешен компас

снимка: PublicDomainPictures from Pixabay