Преди малко гледах едно видео за курсовете по презентационни умения на Дейл Карнеги и тя ме вдъхнови за тази статия за преодоляване на страха от говорене пред публика.

говорене пред публика
говорене пред публика

Страхът от говорене пред публика, от публична реч е един от най-разпространените страхове, които имаме хората.

Проучване през 2019 г. проведено от университета Чапман установи, че фобията от публично говорене е най-голямата фобия сред участниците в проучването – 31.2% са казали, че се страхуват да говорят пред хора. Страхът от говорене пред аудитория е и сред най-големите страхове на американците (същото проучване).

Нашият страх от говорене пред публика е изключително неприятно усещане. То се управлява от онази част на нашия мозък, от стария мозък, която още от древността е отговорна за нашето физическо оцеляване. Нещо като: излизам от пещерата, от сигурното място, за да ловувам и срещам (или ме среща) саблезъб. Тогава всичките други функции на мозъка се изключват и остава бинарната реакция: бий се или избягай.  Или се направи на умрял.

В сегашните условия никога не ще срещнем саблезъб, но тъй като тази прастара фукнция на мозъка ни – грижата за физическото оцеляване – не е ъпгрейдвана сигурно от 200,000 години, заставането и говоренето пред публика се възприема като пряка заплаха за физическото оцеляване. И, въпреки, че нашият мозък се е развивал и е достигнал невероятния потенциал, с който разполагаме днес, то старият ни мозък е останал непроменен и амигдалата, нашият център на страха, има същите функции. Алармира, изпращайки сигнали за опасност към мозъка ни.

И така, заставаме пред хора и несъзнатата част от нас го възприема като заставане пред глутница вълци. Сърцебиенето ни е учестено, дланите ни са потни, трудно дишаме, не виждаме почти нищо – сякаш някой ни е направил лоботомия и е изключил част от мозъка ни. Имаме бяло петно, нищо не си спомняме, нищо не усещаме, треперим и искаме просто да се извлечем някак си оттам…

Обикновено няма значение дали говорим пред трима, тридесет или 3000 човека. Ако и вие сте сред хората, които сме преживявали това, знаете че понякога сте готови да се откажете от всичко, само и само да не говорите пред хора!

Това може да ви дърпа назад и в професионалния ви живот. 70% от американците заявяват, че това им пречи професионално да израстват.

Какво можете да направите? Има много неща. Ние предлагаме подобно обучение, например.

И, ако искате сами да започнете още сега нещо, за да намалите притеснението си от говорене пред публика, предлагам ви няколко съвсем практични начини, които да тествате и да видите какви ще са резултатите при вас.

1. Напишете си следните два въпроса и им отговорете:

  • За какво се притеснявам? (опишете с детайли)
  • Какво бих могъл да направя за това? (и давате поне 3 различни опции за действие)

При мен голяма част от притесненията се разминават още след като си напиша план какво ще направя. И голяма част от останалото притеснение се разминава като започна да действам.

2. Представите си най-лошия сценарий, най-лошото нещо, което може да ви се случи, ако се сбъдне страхът ви от говорене пред публика (практиката показва, че и този инструмент работи доста добре).

Това помага както на деца (например сега, покрай матурите – какво ще стане, най-лошото, ако се провалиш на матурите), така и на напълно зрели хора. Обикновено осъзнаването, че Земята ще продължи да се върти и животът ще продължи, е достатъчно отрезвяващо.

Както се казва: това, което не ни убива, ни прави по-силни. Ако му позволим да ни направи по-силни, разбира се. Невинаги се учим от грешките си от първи път.

3. Негативна визуализация – представете си какъв ще е животът ви, какви ще сте вие, ако не преодолеете страха си от говорене пред публика, ако го оставите да ви превземе. Подробно вижте в съзнанието си и усетете в тялото си какво бихте пропуснали.

Колко обич, ако не заговорите човек или хора, които искате да опознаете. Колко нереализирани идеи, ако не ги представите на екипа си, шефа или инвеститори. Колко смисъл, ако не отстоите себе си. Колко самоуважение, радост, успех бихте пропуснали!

Ако приложите някоя/някои от тези техники (пишете ми дали работят при вас или споделете, моля, ваши, които са ви вършили работа) – дали ще си е струвало усилията, неудобствата, страховете и притесненията? Какъв е вашият интуитивен отговор?

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
4. Визуализация. И винаги можете да визуализирате това, което истински искате в живота си.

Дали ще е презентация на вашия бизнес/прдукт/услуга пред хора, или искате повишение в работата, или отстоявате себе си – каквото е вашето най-важно нещо. Затворете очи и се вижте да го правите. Вижте себе си уверен, смел, енергичен, нежен, настоятелен – каквото е необходимо, за да сте вие така, както искате да бъдете! Усетете чувството в тялото си. Чуйте какво говорите. Как изглеждате. Каква е стойката на тялото ви, какви са жестовете ви. Къде сте. Какво виждате около себе си. Вижте кои хора са около вас. Какво ви казват. По какъв начин решавате проблеми на хората около вас. Как сте им полезни. Как си казвате на себе си. Преживейте го сякаш се случва в момента. (такива визуализации практикуваме често по време на индивидуалните коучинг сесии)

Често в подобни визуализации се появява желание да благодарите на хора, които са ви подкрепяли по пътя. Или са ви пречели и по този начин са ви подкрепяли. Желание да благодарите на себе си и да си отдадете заслужено внимание, грижа и любов. Направете го. Благодарете. Благодарете.

5. Практикувайте. Подгответе си добре речта/презентацията.

Подготовката е много важна, за да можете след това да импровизирате и да бъдете максимално естествени и свързани с хората, пред които говорите.

И след това произнесете речта/направете презентацията пред огледало. После се обадете или се срещнете с добронамерен човек/хора, които да ви дадат обратна връзка (и нея я вземете само като информация, а не я приемайте като присъда). Може да нямате нужда от тези неща, може и да имате – вие ще си решите най-добре. Давам практични идеи само.

Говоренето пред хора е като мускул – колкото по-често го правите, толкова по-силни ще сте. По-смели и уверени.

Ако имате приятели, които се притесняват да говорят пред публика, от публична реч, както се казва – защо не им споделите тази статия, ако ви е харесала?

Чета коментарите ви с внимание и отговарям, така че, ако искате да споделите нещо, ако искате да предложите свой начин за преодоляване на страха от говорене пред публика – коментирайте, пишете ни или ни се обадете.

Автор: Зорница Стефанова за Фондация „Вътрешен компас“

Буквално се сблъсках със Зорница в критичен за кариерата ми момент и винаги ще съм благодарна, че това ми се случи. Вече имах впечатление за нея като силно интелигентен и интересен събеседник, с богат житейски опит, с изумително широки и задълбочени познания в собствената й професионална сфера. Това, което най-силно ме впечатли беше скоростта, с която открива реален практически проблем и индивидуалния подход към моя типичен случай на жена, оказала се „зад борда“. С впечатляваща вещина и елегантност, други биха казали такт, финес, емпатия….. Зорница ми помогна да погледна себе си с други очи, да преструктурирам приоритетите си, да мобилизирам уменията си, да начертая стъпките на моята нова професионална карта и да се усмихна. Толкова ме увлече нейният ентусиазъм, че забравих вродената си скептичност и резервираност. Огромно БЛАГОДАРЯ, Зори !