Преди малко гледах едно видео за курсовете по презентационни умения на Дейл Карнеги и тя ме вдъхнови за тази статия за преодоляване на страха от говорене пред публика.

говорене пред публика
говорене пред публика

Страхът от говорене пред публика, от публична реч е един от най-разпространените страхове, които имаме хората.

Проучване през 2019 г. проведено от университета Чапман установи, че фобията от публично говорене е най-голямата фобия сред участниците в проучването – 31.2% са казали, че се страхуват да говорят пред хора. Страхът от говорене пред аудитория е и сред най-големите страхове на американците (същото проучване).

Нашият страх от говорене пред публика е изключително неприятно усещане. То се управлява от онази част на нашия мозък, от стария мозък, която още от древността е отговорна за нашето физическо оцеляване. Нещо като: излизам от пещерата, от сигурното място, за да ловувам и срещам (или ме среща) саблезъб. Тогава всичките други функции на мозъка се изключват и остава бинарната реакция: бий се или избягай.  Или се направи на умрял.

В сегашните условия никога не ще срещнем саблезъб, но тъй като тази прастара фукнция на мозъка ни – грижата за физическото оцеляване – не е ъпгрейдвана сигурно от 200,000 години, заставането и говоренето пред публика се възприема като пряка заплаха за физическото оцеляване. И, въпреки, че нашият мозък се е развивал и е достигнал невероятния потенциал, с който разполагаме днес, то старият ни мозък е останал непроменен и амигдалата, нашият център на страха, има същите функции. Алармира, изпращайки сигнали за опасност към мозъка ни.

И така, заставаме пред хора и несъзнатата част от нас го възприема като заставане пред глутница вълци. Сърцебиенето ни е учестено, дланите ни са потни, трудно дишаме, не виждаме почти нищо – сякаш някой ни е направил лоботомия и е изключил част от мозъка ни. Имаме бяло петно, нищо не си спомняме, нищо не усещаме, треперим и искаме просто да се извлечем някак си оттам…

Обикновено няма значение дали говорим пред трима, тридесет или 3000 човека. Ако и вие сте сред хората, които сме преживявали това, знаете че понякога сте готови да се откажете от всичко, само и само да не говорите пред хора!

Това може да ви дърпа назад и в професионалния ви живот. 70% от американците заявяват, че това им пречи професионално да израстват.

Какво можете да направите? Има много неща. Ние предлагаме подобно обучение, например.

И, ако искате сами да започнете още сега нещо, за да намалите притеснението си от говорене пред публика, предлагам ви няколко съвсем практични начини, които да тествате и да видите какви ще са резултатите при вас.

1. Напишете си следните два въпроса и им отговорете:

  • За какво се притеснявам? (опишете с детайли)
  • Какво бих могъл да направя за това? (и давате поне 3 различни опции за действие)

При мен голяма част от притесненията се разминават още след като си напиша план какво ще направя. И голяма част от останалото притеснение се разминава като започна да действам.

 говорене пред публика

2. Представите си най-лошия сценарий, най-лошото нещо, което може да ви се случи, ако се сбъдне страхът ви от говорене пред публика (практиката показва, че и този инструмент работи доста добре).

Това помага както на деца (например сега, покрай матурите – какво ще стане, най-лошото, ако се провалиш на матурите), така и на напълно зрели хора. Обикновено осъзнаването, че Земята ще продължи да се върти и животът ще продължи, е достатъчно отрезвяващо.

Както се казва: това, което не ни убива, ни прави по-силни. Ако му позволим да ни направи по-силни, разбира се. Невинаги се учим от грешките си от първи път.

3. Негативна визуализация – представете си какъв ще е животът ви, какви ще сте вие, ако не преодолеете страха си от говорене пред публика, ако го оставите да ви превземе. Подробно вижте в съзнанието си и усетете в тялото си какво бихте пропуснали.

Колко обич, ако не заговорите човек или хора, които искате да опознаете. Колко нереализирани идеи, ако не ги представите на екипа си, шефа или инвеститори. Колко смисъл, ако не отстоите себе си. Колко самоуважение, радост, успех бихте пропуснали!

Ако приложите някоя/някои от тези техники (пишете ми дали работят при вас или споделете, моля, ваши, които са ви вършили работа) – дали ще си е струвало усилията, неудобствата, страховете и притесненията? Какъв е вашият интуитивен отговор?

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
4. Визуализация. И винаги можете да визуализирате това, което истински искате в живота си.

Дали ще е презентация на вашия бизнес/прдукт/услуга пред хора, или искате повишение в работата, или отстоявате себе си – каквото е вашето най-важно нещо. Затворете очи и се вижте да го правите. Вижте себе си уверен, смел, енергичен, нежен, настоятелен – каквото е необходимо, за да сте вие така, както искате да бъдете! Усетете чувството в тялото си. Чуйте какво говорите. Как изглеждате. Каква е стойката на тялото ви, какви са жестовете ви. Къде сте. Какво виждате около себе си. Вижте кои хора са около вас. Какво ви казват. По какъв начин решавате проблеми на хората около вас. Как сте им полезни. Как си казвате на себе си. Преживейте го сякаш се случва в момента. (такива визуализации практикуваме често по време на индивидуалните коучинг сесии)

Често в подобни визуализации се появява желание да благодарите на хора, които са ви подкрепяли по пътя. Или са ви пречели и по този начин са ви подкрепяли. Желание да благодарите на себе си и да си отдадете заслужено внимание, грижа и любов. Направете го. Благодарете. Благодарете.

5. Практикувайте. Подгответе си добре речта/презентацията.

Подготовката е много важна, за да можете след това да импровизирате и да бъдете максимално естествени и свързани с хората, пред които говорите.

И след това произнесете речта/направете презентацията пред огледало. После се обадете или се срещнете с добронамерен човек/хора, които да ви дадат обратна връзка (и нея я вземете само като информация, а не я приемайте като присъда). Може да нямате нужда от тези неща, може и да имате – вие ще си решите най-добре. Давам практични идеи само.

Говоренето пред хора е като мускул – колкото по-често го правите, толкова по-силни ще сте. По-смели и уверени.

Ако имате приятели, които се притесняват да говорят пред публика, от публична реч, както се казва – защо не им споделите тази статия, ако ви е харесала?

Чета коментарите ви с внимание и отговарям, така че, ако искате да споделите нещо, ако искате да предложите свой начин за преодоляване на страха от говорене пред публика – коментирайте, пишете ни или ни се обадете.

Автор: Зорница Стефанова за Фондация „Вътрешен компас“

Буквално се сблъсках със Зорница в критичен за кариерата ми момент и винаги ще съм благодарна, че това ми се случи. Вече имах впечатление за нея като силно интелигентен и интересен събеседник, с богат житейски опит, с изумително широки и задълбочени познания в собствената й професионална сфера. Това, което най-силно ме впечатли беше скоростта, с която открива реален практически проблем и индивидуалния подход към моя типичен случай на жена, оказала се „зад борда“. С впечатляваща вещина и елегантност, други биха казали такт, финес, емпатия….. Зорница ми помогна да погледна себе си с други очи, да преструктурирам приоритетите си, да мобилизирам уменията си, да начертая стъпките на моята нова професионална карта и да се усмихна. Толкова ме увлече нейният ентусиазъм, че забравих вродената си скептичност и резервираност. Огромно БЛАГОДАРЯ, Зори !

„Рапидо Експрес енд Лоджистикс“ ЕООД като собственост на „Спиди“ АД организира през 2019 г. обучение за мениджърите и специалистите „Продажби“ на „Спиди“, което беше проведено от Зорница Стефанова. Програмата с продължителност 3 месеца беше изготвена съвместно от Зорница и ръководителите на отдел „Продажби“ и включваше меки умения, умения за продажби с помощта на НЛП и коучинг умения.

Коментарите на участниците и от ръководителите на отдела бяха позитивни. В обратната връзка се откроиха няколко преобладаващи мнения. Екипът оцени високо практическата насоченост на обучението. Възможностите на НЛП в продажбите, които Зорница демонстрира, също бяха определени като полезни и иновативни. Всичко това, заедно със завладяващото присъствие на Зорница и демонстрирания от нея професионализъм във всеки един етап от подготовката и провеждането на обучението доведоха до планове за поредица подобни курсове, които, за съжаление, COVID пандемията провали.

В заключение, мога да препоръчам г-жа Стефанова за обучител в изброените по-горе сфери заради уменията, опита и професионализма ѝ.

Ако имате нужда от допълнителна информация, може да се свържете с мен на мейл vasil.atanasov@speedy.bg.

Managing Bayer ES SEE business in sustainable & socially responsible way
    

8 минути …
Точно толкова отне на Зорница да изслуша търпеливо задъханото ми бръщолевене в отчаян опит да опиша значимостта и спешността на проблема, който току-що се беше стоварил върху главата ми. Да анализира ситуацията спокойно и трезво, да „изчисти“ проблема и да предложи, забележете, не един, а цели 3 възможни сценария за изход от ситуацията. Различни, но еднакво стойностни и адекватни. Някъде по средата, аз вече бях спокойна и в състояние да надграждам и да участвам в разговора осъзнато.
И друг път ми се беше случвало след разговор с нея да видя ясно решение на проблем, занимавал мислите ми с дни. И да се почувствам окрилена и уверена, че каквото и да се изправи на пътя ми, ще го преодолея с лекота и усмивка.
Но в този ден, в тези 8 минути, Зорница разкри напълно мащаба на магичната вътрешна сила, която притежава – да обича хората с цялата си любов, грижа и съпричастност; да помага, да подкрепя, да напътства; да се радва с цялата си душа на успехите им.
Ако сте решили да поемете по пътя на усъвършенстването и личностното израстване, доверете се на Зорница. Ще постигнете много повече отколкото някога сте си представяли.

    

Zornitsa is smart, kind and open hearted. Amazing professional and even better friend. Everyone working with her is lucky.

Германия

Животът ми беше станал безцветен и скучен, не знаех какво трябва да правя!!! Много мислих какво да правя, накрая разбрах че нямам голям избор – или да потърся помощ от човек с опит. Реших да опитам с нов метод – коучинга. Нямах повече какво да губя и се свързах със Зорница. Почувствах се някак странно след първата ни среща, бях много позитивно зареден. Ставаше все по-интересно и вълнуващо с всяка следваща среща, промених начина си на мислене. Тя винаги знаеше как и в какво ще ми е полезна във всяка наша среща. И това, което започна да се случва надмина и най-смелите ми очаквания… Зорница е прекрасен човек и приятел на първо място, ментор и коуч на който може да се доверите. Благодаря ти с цялото си сърце и дано всеки е усетил твоята позитивна енергия която даваш.

 

Менторските срещи със Зори винаги надминават очакванията ми. Дори в моментите, когато си мисля, че нямам конкретен казус, върху който да работим, тя успява да ‘чува между редовете’ и да разпознае точно темата, която е належаща. Когато пък се чувствам блокирана, Зори предлага неочаквано упражнение, с което да разклати и разшири ограничаващите ме нагласи. По време на сесията е изцяло присъстваща – многократно съм била изненадвана от наблюдателността . Подхожда с емпатия и предоставя безопасно пространство другия да се разгърне по честен начин, като съумява да е и предизвикваща в моментите, в които е необходимо. ‘Домашните’, които дава са винаги добре подбрани и носят стойност през цялото време до следващата сесия.

Препоръка за госпожа Зорница
Стефанова

ДДКК
ЕООД е българска фирма, която се занимава със строителство на жилищни и
индустриални сгради. ДДКК ЕООД е регистрирана през 2014 година и е член на
Камарата на строителите в България.  Екипът на фирмата е в строителния
бизнес от над 20 години. Всички, построени от нас сгради, сме завършили до
ключ. На жилищните такива сме и инвеститор. До момента сме завършили пет сгради
с акт за ползване, а две други са в процес на завършване.

Януари
2019 година започнахме изграждането на поредната ни жилищна сграда в квартал
Надежда 4. До март бяха разкрити още три строителни площадки на жилищни сгради
в радиус от 120 метра от нас. Цените на апартаментите бяха съпоставими, както и
качеството на сградите. Две от сградите се строят от фирми, които са по-големи
и по-известни от нас. Ситуацията ни налагаше да търсим нови конкурентни
предимства.

Тогава
възложихме на фондация „Вътрешен Компас“ и госпожа Зорница Стефанова
изпълни по наша поръчка практическо обучение за продажби. Обучението беше в
рамките на 45 дни в няколко отделни срещи. Целта на обучението бе да се обучат
хората от търговския екип за по-ефективно взаимодействие с клиенти и с
потенциални клиенти, както по време на лични срещи, така и по телефон като
използват разнообразни техники, за да увеличат продажбите ни. До средата на
септември разпродадохме всички наши 28 апартамента. Нашите конкуренти са
продали средно по 30-35% от сградите си. Изключително сме доволни от нашия
резултат, защото той е значително по-добър от конюнктурата на пазара в
района. Оценяваме високо качеството на работата на госпожа Стефанова. Бихме
искали да я препоръчам е като обучител за продажби, за презентиране, сработване
на екип, мотивиране на хората, управление на времето.

Случва се в живота на човек да се роди един импулс за търсене. Търсене на истината, която само интуитивно знаем, че е някъде там. И неминуемо, за да стигнем, където животът плахо, или не толкова, ни побутва да тръгнем, се нуждаем от подкрепящо, насърчаващо и приемащо присъствие. Да работя със Зори е точно това – да видя себе си в чужд поглед, да чуя себе си в думи, изречени от друг. Незаменими са срещите, в които невидяното става добре дошло. ❤️ 🙏

София

Разговорите със Зори бяха определено много полезни за мен. Помогна ми да проследя и разбера собствените ми емоции, да намеря причината за собствените ми страхове и да се преборя с тях.

Несъзнателно в разговорите с нея откривах какво ме притеснява и стигах до алтернативни решения.

Благодаря ти, Зори! Две години бях в много труден период. Какви ли не предизвикателства преодолях. Сърдечни благодарности за разговорите, проведени с теб и правилните съвети. Бъди жива и здрава, за да помагаш на хората. Бъди благословена!

… 8 минути …

Точно толкова отне на Зори да изслуша търпеливо задъханото ми бръщолевене в отчаян опит да опиша значимостта и спешността на проблема, който току-що ми се беше стоварил върху главата ми. Да анализира ситуацията спокойно и трезво, да „изчисти“ проблема и да предложи, забележете, не един, а цели 3 възможни сценария за изход от ситуацията. Различни, но еднакво стойностни и адекватни. Някъде по средата, аз вече бях спокойна и в състояние да надграждам и да участвам в разговора осъзнато.

И друг път ми се беше случвало след разговор с нея да видя ясно решение на проблем, занимавал мислите ми с дни. И да се почувствам окрилена и уверена, че каквото и да се изправи на пътя ми, ще го преодолея с лекота и усмивка.

Но в този ден, в тези 8 минути, Зори разкри напълно мащаба на магичната вътрешна сила, която притежава – да обича хората с цялата си любов, грижа и съпричастност; да помага, да подкрепя, да напътства; да се радва с цялата си душа на успехите им.

Зори, щастлива съм, че по волята на Вселената си част от моя път на самоопознаване и самоосъвършенстване. БЛАГОДАРЯ ТИ!

Следващия път, когато сте „на ръба“, си спомнете тази история. И СИ ПОДАРЕТЕ тези няколко минути време да поемете дълбоко дъх, да успокоите сърцето си, да повярвате в себе си. И едва тогава – действайте. Резултатът ще е блестящ.

С пожелания за лекота, вдъхновение и радост в живота,

Работихме заедно със Зори по нейната дългосрочна програма, за да изясня някои лични въпроси, които стояха пред мен по това време.

С нейна помощ постигнах по-добро разбиране на себе си и на околните и се научих да се съмнявам в много мои установени вярвания, които ми бяха пречили дотогава.

Препоръчвам да отделите за себе си това време – ще се изненадате приятно от резултата.

Зорница ми помогна да открия, какво наистина бих се гордял, ако постигна в живота си и какви са най-големите изпитания пред мен в момента.

По време на разговорите ни се научих да наблюдавам вътрешния си свят и да отсявам ценното от шума там. Вече виждам душевността си по-ясно, знам какво е наистина важно за мен, начертах си път, по който да вървя, и избрах къде да насочвам усилията си, така че да подредя отдавна объркани, но ключови за вътрешния ми мир взаимоотношения.

След преживяното с теб осъзнах неща за и в себе си, които направиха живота ми по-естествен.

Спрях да търся постоянното
одобрение на хората и започнах да обичам повече себе си. Така свалих голям
„товар“ от главата си и изхвърлих напрежението в общуването ми.

Също и разбрах, че амбицията ми да променя хората и да ги направя като мен, е била абсолютно грешна! Вече ги виждам, като ходещи светове, безкрайно богати на идеи, вярвания и убеждения, цветни, предизвикващи жаждата ми за опознаване.

Направи живота ми по-ценен!
Благодаря!

Зори ми е полезна най-вече с това, че успява да ми зададе въпроси, с които аз самия да достигна до отговори, които вече знам, но поради една или друга причина съм забравил или не съм осъзнавал. Другото нещо, което много ми помага е, че има много позитивна енергия и това успява да ми вдъхне още повече увереност и така не забравям кой съм в действителност. И като цяло смятам, че се получава добре съвместната ни работа!

Чувствам майсторството ти отвъд традиционното, там където не лови дори и дистанционното,

Там където инфото само с факс от кораба-майка се получава, там където сърцето ти необятно само може да дава!

Чувам „Аз съм“ и водиш хората напред, чрез уникалното в себе си, откривайки заедно все по-нов мироглед!

Слушаш и хващаш най-точните неща, които човек трудно би видял в умело създадената си мъгла!

Докосваш и пипаш с невидимо перо, усмихваш се и грееш – като след весело, зареждащо, сватбено хоро

И да вкараме сред сериозността още малко хумор в нещата –

Парадигми, любов и експанзии му е на майката играта!

Благодаря на Зори за щастието, обичта, грижата, подкрепата, смелостта. Благодаря!

Хъниуел e американска мултинационална компания-конгломерат, която произвежда различни търговски и потребителски продукти и  аерокосмически системи, предоставя инженерингови услуги за голямо разнообразие от клиенти от частни потребители до големи корпорации и правителства. Компанията се състои от три подразделения, известни като „стратегически бизнес единици“ – Honeywell Aerospace,  Honeywell Automation and Control Solutions и Honeywell Performance Materials and Technologies.  Фирмата е класирана на 75 място от Fortune 500.

През 2016 година госпожа Зорница Стефанова изпълни по наша поръчка 3 практическа програма за коучинг на лидери на екипи във фирмата.

Целта на обучението бе лидерите на екипи да придобият основни умения и практика като коучове и да се внедри коучинг културата в Хъниуел,  за да се подобрят резултатите на екипа.

В края на обучението си лидерите на екипи постигнаха:

изпробване на различни похвати, действия и поведения за справяне с предизвикателства

осъзнаване, както на собствените ограничения, така и на тези на другите,

балансиран поглед в/у отношения към живота и работата,  което допринася за повишаване ефективността на работа.

усъвършенстваха способностите си за взаимно разбирателство и желание за съвместен успех, водени от общите фирмени интереси, а не от индивидуален успех.

Обучението беше практично и постигна целта си.

Според оценките на участниците, екипът успя да се почувства като „в една лодка сме и гребем заедно към целта“.

благодарим на Зорница за това и бихме искали да я препоръчаме като обучител в областите на коучинга комуникацията управлението на времето и личностното развитие.

Истината е че много от хората никога не намират успех и развитие в професионален, личен и обществен план. Особено най-добрите и силните често имат сериозни проблеми, които борят сами.  По-голямата част от хората живеят ден след ден в коловоза на болезнено сивото си ежедневие, в монотонния свят на мъка. Рядко когато си в такова положение има някой като Зорница, който вече го е минал, да ти подаде ръка, да ти даде елемента, от който имаш нужда. Можете да споделите като мен на innercompass.bg.

Притеснителното е че в повечето случаи хората не виждат изход от капана, който сами са изградили около себе си. Не могат да изградят устойчив план, метод който да им помогне да променят тежкото си ежедневие. Всеки умен човек знае, че е по-добре да се учиш от грешките на другите. Разбира се, много са се борили със същите неща и е тежко да се открива топлата вода. Подобни истории можете да прочетете на https://goo.gl/n1Bh5k.

За щастие някой от нас вече са минали по този път. И знаят повече от едно възможни решения. Минали са през тъмното и трудното и са успели да разчупят монотонното в хармонично и енергично. Умният намира кой да му помогне. Разбира се, малко са като Зорница, които освен че го правят имат разбирането и добрината и да го показват и на другите. 

И също така за щастие по-отговорните и съвестни, кадърни и добри от нас предлагат да помогнат на тези, които все още имаме да се развиваме в добра посока. Силния и умниия знае че има нужда от правилните хора покрай себе си. Разбира се, само да общуваш с тези, които са успели е полезно и да почерпиш от техния опит е безценно. Ако ви е приятно и и нтересно можете да погледнете сайта на Вътрешен компас innercompass.bg

Благодарен съм на Зори, че ми помогна от сърце.

Ние от екипа на Детски научен център МУЗЕЙКО, се доверихме на Зорница Стефанова (Фондация „Вътрешен компас“), за годишния ни team building през месец септември 2016г.  Решихме за първи път с целия екип на Музейко, да излезем извън София и планирахме двудневното мероприятие в Боровец.

Целта на team building (тиймбилдинга) беше да анализираме и да осъзнаем къде стои всеки в екипа на Музейко.  Да се научим да мислим в една посока.  Да опознаем колегите си, и да ги видим в различна ситуация от работната.  Да споделяме един с друг своите разбирания, цели, и желания.  Да подпомогнем изграждането на нашата си собствена корпоративна култура.

Екипът на Музейко по принцип е много сплотен, и всеки страшно много обича работата си, но макар и рядко, се случва да има ситуации на конфликти между екипите, или вътре в екипите.  Колегите се забавляват докато работят, а често и извън работа.  Затова искахме да ги поставим в по-различна ситуация, може би извън границите на комфорта им в определени моменти.  Зори успя да постигне това, посредством редуване на различни дискусии и игри, на закрито (в зала), и на открито (сред природата).   Обучението, което ни проведе успя да провокира хората да погледнат на взаимоотношенията си от различен ъгъл, и да говорят помежду си затова.

В още по-силна степен се затвърди усещането за екип, което беше и една от основните цели.

Благодарни сме на Зори за това!

Съвместната ни работа беше право в целта. Зори ми съдейства да си набележа целите – най-важните за развитието на бизнеса ми в този период – и да ги следвам. Успех ти желая!

Много искам да споделя своето пътешествие за финото настройване на моя вътрешен компас и следването на истинския за мен път. Работя със Зори от около шест месеца и наблюдавам огромна положителна промяна в себе си. Да, аз самата съм коуч, но това не ме прави неподвластна за всякакви човешки колебания, вълнения и емоции, които често са трудни за самопреодоляване. В тези моменти Зори е до мен – понякога нежна, понякога грижовна, друг път брутално пряма или дори предизвикателна. Тя интуитивно улавя от какво имам нужда, за да бъда изкарана от моето лично „бла-бла-бла“, което разбира се, винаги е защитено с добре обмислени и отлично представени аргументи. Благодаря ти, Зори, че помагаш на моя вътрешен компас да запази правилния курс в посока на кариерната ми реализация и постигане на лично удовлетворение!

Зорница е прекрасен човек, който ми помогна да намеря себе си и да взема някои много важни решения.

Благодарение на Зори се научих да се радвам на живота, да бъда щастлива със себе си такава, каквато съм. Сега знам, че ако наистина искам нещо, мога да го постигна.

Тя е прекрасен ментор, коуч, приятел, човек, на който може да се доверите.

Зорница е показала, че е изключителен експерт в сферата на коучинга.

Тя ми помогна да открия най-фундаменталните си ценности, да съобразявам поставените цели с тях и ми даде сили да ги постигна!

Още от първата ни среща със Зори ми направи впечатление колко позитивен, спокоен и уравновесен човек е тя и това първо впечатление се затвърждава все повече с всяка следваща коучинг сесия.

Потърсих Зори в момент, в който бях на кръстопът: предстояха ми организационни промени в бизнеса, паралелно с това той се разрастваше, а някъде по пътя сякаш бях позагубила личната си мотивация да се занимавам точно с тази работа.

Още по време на първата сесия Зори усети много точно предизвикателствата пред мен – дори и тези, които не успявах да обясня достатъчно ясно. И още от първата сесия ми даде методи и инструменти, които започнаха да работят и да ми помагат веднага. Само след две сесии продуктивността ми се увеличи с близо 100%, върнах си мотивацията, с която започнах, а като страничен ефект, въпреки че в коучинга се фокусираме върху работата, се чувствам по-добре и извън нея, по-спокойна съм и си почивам по-качествено.

Независимо дали в момента имате колебания или предизвикателства в бизнес или личен план или всичко при вас е ОК, препоръчвам ви да пробвате коучинг със Зори. Убедена съм, че веднага ще усетите значителен положителен резултат!

От първия момент, когато видях Зорница, знаех, че тя е перфектният ментор за мен – тя ме вдъхнови с начина, по който говори, с действията си и засили мотивацията ми да намеря път към моята цел – да стана бизнес коуч.

Срещнахме се в много ключов момент от живота ми, тъй като вече знаех какво искам да правя, но нямах никаква идея как да го постигна.

Работим заедно вече почти година и Зорница ме подкрепя със своите знания, интуиция и мъдрост. Тя е не само мой ментор, но и коуч, в зависимост от какво имам нужда в даден момент. Тя е много гъвкава и може винаги да намери начин да ми помогне да „отворя” съзнанието си за възможностите пред мен. Освен това ми помага във важни моменти от личното и професионалното ми развитие – например, преди 8 месеца бях изправена пред дилема между 2 работни позиции и успях да избера по-добрата, благодарение на нейния одухотворен и открит коучинг подход.

Благодаря ти, Зори, за това, че си до мен. За мен е удоволствие и чест да работя с теб.

Зорница е проницателен професионалист, който е на 100% фокусиран върху резултатите в личностното развитие. Работила съм с нея по няколко проекта и винаги съм се изумявала колко дълбоки могат да бъдат прозренията й за целите на даден човек. Бих препоръчала да се обърнете към Зорница, ако Ви трябва коуч – това би бил печеливш избор за Вас и развитието на Вашия бизнес.

Най-сърдечни благодарности от мен, Данчо и целия ни екип за прекараните дни с теб! Всички от нашия екип са с изключително положителни впечатления от преживяването и всеки един от нас е намерил по нещо полезно за себе си. Знам, че резултатът няма да е мигновен, но дори и само след седмица виждам положителен ефект от наученото и преживяното с теб.

Зори върши работата си с плам, който е заразителен. Пълна отдаденост на процеса от двете страни – и на Зори като коуч, и на мен като клиент – това е ключът към успеха. Постоянство. Дисциплина. Ангажираност. Истинска ангажираност с работата. Резултати всеки път.

Зори е изключителен мил, нежен и проницателен човек. Слуша активно и винаги задава точните въпроси, които ме карат да се замисля, да действам и да поемам отговорност. Дава ми уникални инструменти, които ми помагат в живота. Интересното е, че достигаме доста на дълбоко по време на срещите ни и процесите продължават да работят дни след това. Благодарение на интересните и предизвикателни домашни, които ми задава, аз постигам прекрасни резултати в личен и професионален план.

Благодаря Зори!

Mного вдъхновява, полезно ми беше това, че всъщност трябва винаги да сме себе си и да не се променяме заради на другите желанията.  Важно е  да разберем какво ни е пречело досега да сме по-продуктивни и да го махнем от живота си, както и обратното. Това, че трябва да направиш една крачка, за да започнеш пътя до целта.

Поглеждали ли сте се в огледалото скоро? А това, което видяхте хареса ли ви?

Аз определено не харесвах това, което виждам. Не говоря за външния си вид, а за това, което носех в себе си. Срещите ми със Зори бяха моето „по-дълбоко“ огледало. Това, което ми позволи да се вгледам и в последната клетка на своя ум, своето сърце и своята душа. Това, което ми позволи да видя, че в мен и около мен има светлина, а не сивотата, която бях свикнала да виждам по 24 часа в денонощието. И да си призная, сега продължавам да виждам светлината.

А вие може да видите нещо дори по-възвишено. Просто позволете на Зори да ви покаже пътят, по който да стигнете до него.

Усещам резултатите като се развивам към по-добро – станах по-фокусиран, положително мислещ и грижещ се за себе си – благодарение на насоките, дадени ми от Зорница. Този мой процес е постоянен и в дълбочина. Препоръчвам я като коуч.

От досегашната ни работа, това, което съм получила като ценност, е яснота. Яснота относно визията ми в бизнеса. Яснота къде искам да съм след 5 години. Яснота как да се справя с трудностите, които имам в момента и които очаквам по пътя ми, начин как да ги откривам и да се справям с тях. … Яснота на целта и лекота при нейното постигане. … Освен това получавам ценна обратна връзка за хората от екипа ми, как да работя още по-успешно с тях, как да ги мотивирам да се включват още повече в работата, с повече креативност, да приемат работата като своя.

Животът е като пътна мрежа без указания. Често се лутаме из тъмните улички на различни предубеждения, предразсъдъци, възпитание и най-различни вярвания, понякога без дори да сме сигурни в посоката.

Зори ти помага да намериш твоята посока, да видиш табелите и да те изведе на магистралата към целта. А там вече скоростта зависи от теб – ограничения няма.

Не знаех какво следва. Доверих се на Зорница. Обикновено съм доста скептична и трудно се доверявам. Тази жена отвори себе си и аз не устоях.

Бях в момент, в който исках да променя работата си. Печелех добре, караха ме с кола, пътувах в чужбина. За сметка на децата и семейството. Чак когато то почна да се разпада неистово започнах да търся помощ. Психолог, книги, семинари. Всичко, за което се сещах. Дори гледачка.

Зорница е отличен професионалист. Психолог. Нежно и с уважение към мен и моите постижения в живота ми помогна да се харесам. Да избистря приоритетите си.

На същата работа съм. Аз съм друга. Децата ме прегръщат и ми казват, че ме обичат.

Наскоро смених работата си. Така се случиха нещата, че подадох документи за напускане на текущата си работа, преди да съм наясно с какво точно ще изкарвам прехраната си след като изтече предизвестието ми.

Мислех си, че ще е нещо още по-хубаво. Но гласа на съмнението се обаждаше в мен и ми нашепваше не много утвърдителни твърдения. И точно в този момент се появи Зори Стефанова. Асистент на семинара, който тъкмо бях завършил, дългогодишен коуч, прекрасна майка на две деца, уникален човек, собственик на http://innercompass.bg/, основател и собственик на Компас бизнес услуги, Компас – преводачески услуги, ментор към Eleven (accelerator venture fund) и още много роли в един единствен човек.

Тогава и идея си нямах при кого отивам на couching сесия… Споменатия по-горе background научих в последствие.

Още от първата сесия нещата тръгнаха нестандартно. Вместо да седим на бюро, тя ме изведе на разходка из улиците и, докато говорехме, се движех постоянно. Така сякаш съзнанието ми се проясняваше допълнително. Направихме едно упражнение с визуализация с пространствени котви (тогава не знаех, че този похват се нарича така). И всичко си дойде на мястото.

Усещах, че работи с мен съвсем не само на съзнанетелно ниво. Работата беше и на емоционално и на духовно ниво. Поне така го усетих за себе си. Пълнa промяна. Синхронизиране на всичките пластове в мен.

На втората ни сесия получих сигурността, от която имах нужда тогава. Успях да видя благословиите в смяната на работата си, в новия курс, по който поемам в живота си. Успях да махна лещите на съмнението и да погледна живота си с очите на вярата.

После поработихме със самоприемането, със самоувереността, изясних си нещо, което се оказа не добре дефинирано. Какво ме прави щастлив? Вас какво ви прави щастливи? Чувствайте се поканени да комнетирате под статията това, което вас ви прави щастливи. Не се ограничавайте с няколко прости изречения. Помислете и напишете всичко, което ви носи щастие. В крайна сметка, разбрах за себе си, че когато избера да съм щастлив не е необходимо да правя каквото и да било, за да съм щастлив. Просто съм!

Поиграхме си да забележа положителните качества в мен, които пренебрегвам. И да помисля как да ги доразвия, прилагам още по-добре в практиката и да наблягам на тях, знаейки, че са ценни.

Препоръчвам на всичките си приятели да посетят coach и най-горещо препоръчвам екипа на Вътрешен компас и Зорница Стефанова. Аз си взех много от нея. С нейна помощ си намерих работа, която ми харесва, в която се реализирам успешно и която ме качва на следващото ниво по пътя нагоре. Продължаваме да работим заедно и да разчитам на нея за една външна, професионална гледна точка. Продължавам да развивам области от живота, в които не съм достатъчно доволен от текущите резултати. И продължавам да вярвам, че всеки трябва да има своя треньор (coach) в областта, в която иска да е наистина шампион.

С пожелания да се видим на стълбицата за награждаване на финала!

Коучингът преобърна цялата ми система за анализ и преценяване на ситуации, начинът ми на реагиране на всяка една от тях. Промени се развитието ми като личност, осъзнах наново целите си и начините, по които да достигна до тях. Научих се да вниквам в същността на нещата, да търся отговори на въпроси в дълбочина, да правя изводи по един нов за мен начин. Благодаря ти, Зори.

Започнах своето коучинг приключение със Зорница есента на 2012, когато се намирах в динамичен период от професионалния ми живот.

След първите няколко сесии се научих да правя крачка назад и да се наблюдавам от разстояние, което ми помогна да постигна контрол върху емоциите и действията си. Зорница ме напътстваше по време на този процес с търпение, внимание и последователност. Тя ми помогна да придам структура на мислите си, научих се да бъда по-организирана. Въпреки че и преди съм посещавала много обучения за организация на времето, коучинг сесиите със Зорница бяха много по-ефективни, защото аз самата решавах как да организирам времето си и да определям ангажиментите си.

Оставяйки най-сладкия урок за накрая, сега се справям чудесно с това да се награждавам за постиженията си – независимо дали малки или големи, важни или не толкова. Сега се чувствам по-силна и по-щастлива и усещам, че имам по-голям контрол върху живота си.

Признавам си, че бях от хората, които имат предубеждения към коучинга като цяло – и полезността му в личен план.

Благодарение на професионализмa на Зорница, тези съмнения бяха стопени още на първата ни сесия.

С учудване установих, че въпреки привидно лесните въпроси, които ми зададе – отговорите ме накараха много да се замисля. И да преосмисля някои от приоритетите си…

С две ръце препоръчвам работата й и ако все още имате съмнения и/или предубеждения – не позволявайте те за да зaстанат на пътя ви към себереализацията и щастието!

От всички положителни неща от коучинг сесиите ми със Зорница, това, което съм запомнила най-добре е, че „личното отношение има значение” и че всяка сесия имаше своя неповторим ефект, „точно като за мен” – това в допълнение към нейната по-висша цел да подтиква хората да растат и да се развиват в насоката, която са си избрали.

Зори подхожда към всеки човек и сесия с голямо внимание, слуша активно и изважда на повърхността най-доброто от вас по елегантен и непредубеден начин. Постигнах и продължавам да постигам прекрасни резултати и в личен, и в професионален план, и да си създавам нови ценни навици.

Огромно благодаря, Зори!

Бих искала да препоръчам Зорница като коуч.

Аз наскоро започнах коучинг преживяването си с нея. Още от първата сесия тя успя бързо да схване управленската ситуация, която имах да реша и ми предложи различни инструменти, с което ми помогна да постигна целите си във връзка с изграждане на екипа ми и фокусиране върху приоритетите. Съветът и беше навременен, конкретен и приложими, въпреки че имаше да се справя с абсолютно нова за нея култура – тайландската.

Тези умения, заедно с огромните и знания, свързани с управлението и личностното развитие, са крайно необходими за един успешен коуч.

Планирам и в бъдеще да използвам съветите и в моята работа.

Въздействащо и полезно преживяване. На  Зори може да се разчита.

За мен  доверието, уважението и зачитането са топ приоритети. Бих се възползвала от коучинга със Зори и в  бъдеще.


Как да преодолеем страха от говорене пред публика: Ефективни стратегии

Страхът от публично говорене е сред най-разпространените в съвременния свят. По дани от 2019 г., проведено от университета Чапман, около 31.2% от респондентите са изразили притеснения по този повод. Но как може да се преодолее тази бариера, която често пъти стои на пътя към професионалния ни успех и личната ни самоувереност?

1. Самоопознаване: Първата стъпка към преодоляване на страха е да си зададем конкретни „добри“ въпроси, които да ни помогнат да се самоанализираме като разберем причините за нашите притеснения. Въпросите „За какво се притеснявам?“ и „Какво мога да направя за това?“ ни помагат да уточним и дефинираме причините и възможни решения.

2. Визуализация на най-лошия сценарий: Представянето на най-лошата възможна ситуация често пъти показва, че дори и в най-неблагоприятния случай, животът ще продължи и ще има нови възможности за реализация.

3. Негативна визуализация: Това е методът, при който се фокусираме на последиците от „недействие“. Ако не преодолеем страха си от публично говорене, какво бихме изгубили? Важни връзки, професионални възможности или дори самоуважение?

страха от говорене пред публика
Подобрете Публичните Изказвания: Техники, Умения и Увереност

Но ако използваме тези техники и методи, съчетавайки ги с практика и обучение, можем значително да подобрим своите умения и увереност в публичните изказвания. Независимо дали говорим пред трима човека или пред голяма аудитория, важното е да бъдем подготвени и да направим най-доброто, на което сме способни в момента.

Инвестицията в себе си, в преодоляване на страховете и развитие на уменията за комуникация, е ключова за постигане на успех в много сфери от живота. Ако търсите ефективни методи и стратегии за преодоляване на страха от публично говорене, „5 начина как да преодолеете страха от говорене пред публика и да започнете да живеете“ може да бъде едно добро начало. Научете повече и започнете да се наслаждавате от говоренето пред хора.

Често задавани въпроси

Прочетох за съвета да си представяме най-лошия сценарий, който може да настъпи при говорене пред публика. Няма ли риск това да ни демотивира или накара да се чувстваме още по-лошо?Отговор: Интересен въпрос! Да, на първо място може да изглежда контраинтуитивно. Разбирам това. Но целта на тази практика е да осъзнаем, че дори и в най-лошия сценарий, светът не спира да се върти и животът продължава. Като си представим това, осъзнаваме, че дори и ако нещо се обърка, последствията обикновено не са толкова фатални, колкото си ги въобразяваме. Това често помага на хората да намалят натоварването и стреса от предстоящото предизвикателство. Поне можете да опитате как ще Ви се отрази.
Представянето на негативна визуализация звучи мрачно. Не е ли по-добре да фокусираме енергията си върху позитивните резултати?Отговор: Чудесно отбелязвате, че позитивната визуализация е мощен инструмент, и тя също може да бъде изключително ефективна. Негативната визуализация обаче ни позволява да разгледаме реалността от друга гледна точка: да осъзнаем какво може да загубим, ако позволим на страховете и ограниченията си да ни доминират и да ни спират. Това може да бъде мощен мотиватор да предприемем действия и да се изправим пред страховете си. След подобна практика е добре да се оттърсите хубаво – както в животинския свят птиците и животните се оттърсват след бой. Така „излизате от състояние“ и можете да продължите с друго „ресурсно“ състояние.
Имам страх от говорене пред публика и съм опитал различни методи, но те не ми помагат. Как мога да знам дали методите, които представяте, ще работят за мен?Отговор: Всеки човек е уникален, и методите, които работят за един, може да не са ефективни за друг. Моят съвет е да пробвате различни техники и да намерите тези, които най-добре отговарят на вашите потребности. Ако сте опитвали множество методи без успех, може би ще бъде полезно да потърсите професионален съвет или да се включите в курс за обучение, където специалист ще Ви помогне да сте ефективен.
След като приложа вашите съвети и техники, колко време обикновено ще отнеме, докато забележа подобрение в уменията си за публично говорене?Отговор: Подобрението ще е различно от човек до човек. Някои хора може да забележат промени след няколко опита, докато на други може да отнеме повече време и упражнения. Важното е да останете настойчиви и да продължите да практикувате, като съчетавате различни методи и техники. Това е с всяко ново умение. Нужна е практика, дисциплина, настойчивост. Но резултатите, когато стигнете там, възнаграждават усилията. И да не се отказвате пред неуспехите (които ще идват от време на време, колкото и умела да станете в говоренето пред хора), а да се изправяте, главата и гърдите напред и отново да действате!