Основни нужди?

Вероятно сте се запитвали, ей така, просто сте си мислели, защо правите или не нещо. Или се чувствате по определен начин. Например, в работата – какво ви кара да работите дадена работа, а друга, която може да е много по-лека и/или по-добре платена, да не ви се иска да я работите?

Или защо даден мъж (жена) ви привличат и искате връзка с него (нея), а друг, може да е много по-красив, умен, силен – да не ви допада, даже да ви отблъсква?

Или защо живеете там, където живеете?

Отговорът може би се крие дълбоко във вас, так, където е светът на вашите основни нужди и ценности. Този толкова интимен и слабо познат, обикновено, свят, до който бихме искали да се доближим…

Според големият американски психолог Ейбрахам Маслоу (ако сте икономист, психолог, маркетолог… – вероятно сте добре запознати с неговата Йерархия на нуждите) имаме няколко нива на основни нужди. Това е много интересна тема и можете да намерите информация, ако се заинтересовате.

Основната цел тук е да използваме това, че нашите човешки нуджи могат прилежно да се категоризират в няколко основни категирии. И да направим една допълнителна стъпка към себеопизнаването като си отговорим на няколко добр еформулирани (от мен и, надявам се да ви послужат) въпроси. За да е по-ясно и практично, ще направя и една схемичка, която да ви помага.

Кои са вашите най-важни и движещи основни нужди?

Без повече отлагане, започваме с обещаните въпроси. Отговорете си честно, конкретно, точно. Знам, че някои въпроси може да са ви неудобни и да си седнете назад в стола и да не искате да напишете отговора… По-добре да го направите, особено в този случай. Запишете си отговорите без много да му мислите. Така може да сте по-честни и по-точни.

Няма значение дали ви звучи добре. Това е упражнение в честност и помнете – целта му е да осъзнаете кои са вашите основни нужди като човек и като използвате тези осъзнавания, да можете да създадете живота си по ваше желание, а не както дойде. Да сте по-удовлетворени, щастливи и успешни. Този залог си струва да видите неща, които няма да ви харесат, нали?

  1. По какъв начин удовлетворявате всяка от тези нужди? („положителен“ и „отрицателен“). Например, понякога, когато имате нужда от любов, искате да ви прегърнат и/или вие прегръщате – удовлетворяване по „положителен“ начин. Понякога, когато имате нужда от любов, започвате да плачете и да се сърдите – удовлетворяване по „отрицателен“ начин.
human needs

human needs

2. Какво правите, за да не удовлетворявате конкретна нужда и как това се проявява в живота ви? Например, имам нужда да се погрижа за себе си (любов), но се напрягам до краен предел, спя малко и съм уморена. Това води до стрес в работата и във взаимоотношенията с най-близките ми хора, чувствам се виновна, нагрубявам и съм агресивна. Хората не обичат това мое поведение и в такива ситуации не искат да са близо до мен. Което ме кара да се чувстват самотна, необичана, неразбрана и тъжна.

3. Кои две от нуждите са най-важни за вас?

4. Какви са последствията за вас от удовлетворяванeто им по този начин и в този ред?

5. Удовлетворяването на кои две нужди би довело до трансформация на живота ви?

6. Ако направехте тази промяна, какво би се преобразило в живота ви? Вижте във въображението си живота си след като тези нужди са вече удовлетворени – как се чувствате, с кого сте, какво виждате, какво мислите, какво правите, с възможно най-много подробнсоти, вживейте се.

Това беше едно практично упражнение за разпознаване на вашите основни нужди като човек. Ако ви е било полезно, моял харесайте го, споделете го, коментирайте – така ще знаем как да сме ви още по-полезни! Можете да се свържете с нас тук.

Ако искате да получавате статии и практични материали, с които да подобрявате качеството на живота си, запишете се с нашия бюлетин чрез формичата след това изречение:)

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:

снимка:  Andrei Lazarev on Unsplash