Tony Robbins: How To Train Your Emotions? (Motivational Video)

Тони Робинс е синоним на мотивационни речи и личностно развитие. Срещу фразата „личностно развитие“ в речника може спокойно да стои неговото име и снимка. J

Предлагам ви едно проникновено видео по изкуството на емоционалното управление, озаглавено „Съвети от Тони Робинс как да промените начина, по който се чувствате“. Основата на неговия аргумент? Емоцията е неразривно свързана с движението.

Разбивайки Монотонията: Подходът на Робинс към Лицевите Мускули и Емоции

Започвайки с поразително твърдение относно 80-те мускули на нашето лице, Робинс отбелязва, че повечето хора, за съжаление, не използват този „актив“ в пълната му степен, като така се остават затворени в повтарящи се емоционални цикли. Неговата перспектива за човешкото лице като „най-голямата зона на безработица“ е едновременно забавна и провокираща към размисъл, подчертавайки идеята, че често отново и отново използваме същите лицеви изрази и следователно същите емоции.

Робинс ни представя една трансформираща рутина, която нарича „подготовка“ (priming). Тази 10-минутна ежедневна програма, подсилена с музика и специфични дихателни упражнения, цели да промени емоционалното състояние на човек. Той разглежда процеса в три стъпки: благодарност, молитва и визуализация.

Благодарността като Мощен Противоотров: Робинс разкрива своята перспектива

Разглеждайки силата на благодарността, Робинс подчертава нейната мощ. Твърдейки, че когато човек е истински благодарен, негативните емоции като гняв, страх и тревога се премахват. Твърдението му, че „когато си благодарен, не можеш да бъдеш ядосан“, за мен беше „очеотварящо“. Идеята, че благодарността и негативните емоции са взаимно изключващи се, е мощен аргумент, напомняйки ни за потенциала на благодарността като противоотрова на множество от стресовете и страховете в живота ни.

Робинс детайлно разяснява своята ежедневна рутина за подготовка. Тя обхваща три минути благодарност, три минути молитва за близките и три минути визуализация на топ трите цели за деня, виждайки ги като вече постигнати.

Видеото не е просто представяне на съвети, а покана активно да преобразуваме емоционалните си пътища. Също и да задаваме положителен тон за всеки ден. Горещо препоръчвано за всеки, който търси конкретна стратегия за емоционално благополучие.

Често задавани въпроси

Често чувам за тази практика на „подготовка“, която Тони Робинс споменава във видеото. Как точно се изпълнява и каква е нейната цел?Отговор: Процесът на „подготовка“, описан от Тони Робинс, е методика за създаване на позитивно емоционално и психологическо състояние в началото на деня. Тази рутина се разпределя в три основни стъпки: благодарност, молитва и визуализация на целите. Целта на „подготовката“ е да „зареди“ индивида с позитивна енергия, фокус и яснота за предстоящите задачи. Когато започваме деня си с такава насоченост и благодарност, се създава основа за по-продуктивно, удовлетворено и щастливо време през целия ден. Времето за тази практика може да е 10-20 минути. Тони Робинс препоръчва да е 10 минути, за да няма извинения как „днес нямах време, затова не я правих“. А ние знаем, че това е честа практикувано „прецакване“ на намеренията ни.
Тони говори за значението на благодарността и твърди, че когато сме благодарни, не можем да бъдем ядосани или страхливи. Как точно благодарността може да промени нашите емоции?Отговор: Благодарността е мощен инструмент за промяна на възприятията и фокуса ни. Когато се съсредоточим на това, което имаме или на положителните аспекти на живота си, вместо на това, което ни липсва, това автоматично пренасочва емоционалния ни фокус. Благодарността създава чувство на изобилие, удовлетвореност и мир. Когато се чувстваме благодарни, мозъкът ни активира области, свързани с позитивни емоции и щастие, което намалява активността в области, свързани със страх и стрес. По този начин благодарността действително „изключва“ негативните емоции, позволявайки ни да се чувстваме по-добре и балансирани.
Във видеото се споменава за промяната в дишането като част от процеса на „подготовка“. Какво точно означава това и как дишането влияе на емоциите ни?Отговор: Дишането е основата на живота ни, но често го пренебрегваме или не му отделяме достатъчно внимание. В контекста на „подготовката“, Тони Робинс подчертава използването на специални дихателни упражнения, които да активират и „съживят“ тялото и ума. Промяната в дишането може да пренасочи енергията, подобри циркулацията на кръвта и дори да промени химическия баланс в мозъка ни. Когато дишаме дълбоко и осъзнато, това не само ни помага да се релаксираме, но и може да ни помогне да се съсредоточим и разграничим от стреса и тревожността. В съчетание с останалите елементи на „подготовката“, дишането допринася за цялостното усещане за благоденствие и позитивност.
След като приложа вашите съвети и техники, колко време обикновено ще отнеме, докато забележа подобрение в уменията си за публично говорене?Отговор: Подобрението ще е различно от човек до човек. Някои хора може да забележат промени след няколко опита, докато на други може да отнеме повече време и упражнения. Важното е да останете настойчиви и да продължите да практикувате, като съчетавате различни методи и техники. Това е с всяко ново умение. Нужна е практика, дисциплина, настойчивост. Но резултатите, когато стигнете там, възнаграждават усилията. И да не се отказвате пред неуспехите (които ще идват от време на време, колкото и умела да станете в говоренето пред хора), а да се изправяте, главата и гърдите напред и отново да действате!