„Започнах все по-често да постигам успех в решаващи партии. Може би, защото осъзнах нещо просто: страхът обладаваше не само мен, но и моя противник.“ Михаил Тал, световен шампион, гросмайстор

„Позже я стал всё чаще добиваться успеха в решающих партиях. Возможно потому, что я осознал простую вещь: не только меня одолевал страх, но и моего противника.“ Михаил Таль, гроссмейстер

Следващият път, когато усетите страхът ви обладава,спомнете си за мъдростта на великия Тал.

 С какви страхове идват при мен хората?

 • страх от фалит
 • страх от напускане наключова фигура в бизнеса
 • страх, че ще загубят/вече са загубили основен клиент
 • страх от неуспех да намерят подходящ наследник, който да ръководи бизнеса
 • страх, че не са достатъчно красиви
 • страх, че ще останат сами и самотни
 • страх, че човекът до тях е там заради парите основно
 • страх, че не са достатъчно добри родители/приятели/деца
 • страх, че не са достатъчно добри
 • страх, че не са достатъчно компетентни
 • страх, че не заслучават да са богати
 • страх, че не заслужават да бъдат обичани и пр. и пр. и пр.

Какво общо има страха с успеха в живота, както е забелязал и великият Михаил Тал?

1. Има хора, които рядко в живота си признават (дори пред самите себе си, камо ли пред други хора), че ги е страх. Забелязала съм, че в тази група са основно мъже и жени в зряла възраст, преуспяли в кариерата си, свикнали да носят много отговорности.

Те, по мои наблюдения, са така обхванати от страха, че може някога да се окажат слаби, безсилни, безпомощни, че живеят доста труден и изморителен живот, стремейки се да контролират всичко и всички. Логично е, макар и неприемливо за тях, че не всичко на този свят подлежи на контрол, особено на техния контрол. Следователно тяхната борба е трудна, епична и непостижима.

2. Останалите хора, признали пред себе си своята простосмъртност и произтичащите от нея „недостатъци“, напр. някои страхове, минаваме през живота си като по някакъв начин осъзнаваме и се справяме със своите страхове (или поне част от тях). Неслучайно от „страх“ в началото преминах плавно към множественото число „страхове“. Обикновено имаме различни и доста.

3. Веднъж осъзнали страховете си, имаме различни модели на справяне с тях.

Един клиент беше осъзнал, че има страх от фалит. Започнахме да разглеждаме откъде идва този страх и след това стратегии за промяна на бизнес модела.

Друг мой клиент имаше страх от обвързване. Анализирахме откъде идва този страх, как се е проявявал, какъв е бил моделът и какво ще направи в бъдеще, така че да постигне целта си – обвързване с подходящ интимен партньор. Това се окача, че има в бъдеще положителен ефект и върху взаимоотношенията му с колегите.

Друг клиент осъзна, че се страхува, че не е достатъчно дообър да изкарва докрай проектите си. Той реши, че не желае повече да се виждаме на този етап, защото не е готов за промяна.

При четвърти използвахме техники за замяна на ограничаващото вярване (че не е достатъчно добре подготвен за новата позиция), което го беше довело до страха, че няма да успее като управляващ голям екип (над 300 човека) с ново вярване. Преминахме през ползите, които е носило това ограничаващо убеждение (поддиквало го е да се развива непрекъснато и да става все по-добър в работата си, да обръща внимание ха хората в екипите си и техните нужди). Новото убеждение беше, че е успешен професионалист, чиято сила е работата с хора. Това ново убеждение и носеше същите ползи и същевременно и позволяваше да бъде щастлива и да се радва на успехите си.

Пети мой клиент имаше страх, че от прекалено много работа ще се разболее. Тук разгледахме ценностите му, свързани с работата и със здравето; отношението му към двете и човекът установи, че нуждата му да работи и да е здрав по никакъв начин не се изключват. Напротив, всичко е въпрос на отношение, баланс, осъзнатост. Интересното в този случай е, че човекът сам бързо стигна до своите изводи и решения, но след това му беше трудно да дисциплинира себе си да ги прилага последователно. Затова месеци наред пред него излизат ситуации, които го тестват. И той всеки път все по-умело избира себе си. Вече е няколко килограма по-слаб, енергичен Мениджър продажби.

Това са малка част от методите за работа със страховете, които използваме при коучинг сесиите.

4. Повечето от нас в някакъв момент осъзнават това, за което говори Михаил Тал – другите също се страхуват. Тази перспектива помага много и при преговори, и при взаимоотношенията с хората, и при изграждане на нов бизннес….

Ако помним това и още повече, ако успеем да определим от какво се страхуват другите (партньори, семейство, деца, колеги, доставчици, клиенти), ще можем да им влияем.

И тогава ще е въпрос на етика и морал как ще използваме това свое влияние.

В тази работа е полезно да има външна гледна точка, коуч, ментор, човек, който ви разбира и има уменията, куража и желанието да ви подкрепи да постигате целите си.

И помнете – другите също се страхуват!