Да проявяват своята смелост е луксозно занимание за много хора.

Имало (или нямало) един експеримент. Учени сложили в клетка 5 маймунки, 1 стълба и 1 банан, окачен високо над маймунките и достъпен единствено, ако маймунка се покатери по стълбата, за да го вземе.

Уловката била в това, че, когато маймунка се покатери по стълбата, за да вземе банана, обливат останалите маймунки с душ ледена вода. И те, разбира се, смъкват 1вата маймунка от стълбата, защото ясно предпочитат тя да не вземе банана, за да не ги облеят с ледена вода. И дори (спекулира се с това), я и бият.

След това маймунка номер 2 се покатерва и останалите, включително маймунка 1, я свалят (и бият, даже се спекулира, че било с удоволствие).

Същото се случва и с маймунки 3, 4 и 5. В свалянето им участват, съответно, всички останали маймунки.

И скоро маймунките се научават да не се качват, дори да имат възможност да си вземат банан без да ги облеят с ледена вода.

Тогава експериментаторите решили да заменят маймунка 1 с нова маймунка 1 (ще я наричаме „нова 1“). Нова 1 изобщо не е виждала душа с ледената вода и не знае за него. Когато се покатерва по стълбата, останалите 4 маймунки я свалят насила. Тя не знае защо, но се научава да не се катери – след няколко насилствени принудителни сваляния.

Така експериментаторите подменят с нови и маймунки 2, 3, 4 и 5.

В последния етап от експеримента имаме 5 нови маймунки, които никога не са виждали, чували или усещали струята ледена вода и въпреки примамливия банан дори не правят опит да се покатерят, за да го вземат.

Този експеримент (който всъщност е, вероятно, съчетание от няколко експеримента с маймуни, правени от 1920 до 1965 г, а не отделен експеримент и в интернет пространството просто се върти и превърта и само отново показва на практика как нещо е „така, защото е така“), независимо дали е протекъл точно по този начин, за мен е метафора за случващото се в различните човешки организации (семейство, неформална група, фирма, политическа партия, общество, религиозно общество).

Помислете си колко пъти ви се е случвало да направите или да не направите нещо, защото „(не) се прави така“, защото така е било преди вас, защото родителите ви са го научили така от техните родители, защото шефът каза така…..

Нека да си спомним, че имаме способността да сме любопитни и да тестваме своите граници и тези на другите хора и на организациите ни. Нека да бъдем повече изобретатели и творци, да отиваме отвъд познатото ни. Нека да позволяваме на младите, по-неопитните, различните да бъдат по техния си начин, да бъдат себе си, защото можем много да научим и самите ние да се развиваме.

Нека да бъдем смели и да бъдем себе си!

Защото някъде (по-близо или по-далеч) може би ни очаква голямата награда от тази смелост, от нашата изобретателност и желание да вървим напред!

Да си я вземем!

Ако тази статия ви е харесала, моля харесайте я. Интересно ми е да кажете вие какво мислите по този въпрос, на вас какви истории, свързани със смелост, са ви се случвали – пишете ми.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин: