Самоувереност – какво означава?

Дайте си определение, което да работи за вас. Тук ще споделя едно:

Чувство на вяра в собствените възможности, качества и преценка” Оксфордски речник

Както личи от определението, самоувереност е чувство на вяра в себе си. То не е свързано пряко с реални постижение, със статус в обществото, с финансово състояние, с личностно развитие на човек. Или с каквото и да било различно от начина, по който ние самите имаме усещане за вяра в себе си, в собствените си способности. Нещо като самочувствие, но не точно. Самоувереността е свързана единствено с начина, по който се виждаме – коте или лъв, слаби, немощни и зависими или силни, смели, независими.

Като бях малка се чудех защо има жени, които като ги погледна и не са нито супер красавици, нито кой знае колко умни, а човек се захласва по тях… По-късно си отговорих – харизма, която за мен е пряко свързана с вяра в себе си.

Хубавото на тази вяра е, че няма нужда от доказване и сравняване. Както облаците си се носят в небето, вълните обливат брега и листата шушукат по клоните. Нямат нужда от сравнение, от това да са „идеални“, да се доказват. Те просто са.

Бърз тест за самоувереност

Оценете по скалата от 1 до 10 доколко:

 • Харесвате човека, който ви гледа от огледалото
 • Би искал да останеш насаме със себе си вечер?
 • Би отишъл на разходка на плажа сам?

Можете да си дадете сметка защо не сте толкова самоуверен, колкото искате. Вероятно ще изскочат неща от детството ви или от работата ви, от взаимоотношенията с интимни партньори… Каквото и да е, колкото и трудно да ви изглежда за осъзнаване и преодоляване (аз нелеко преодолях някои неща в себе си), хубавото е, че винаги можете да решите да промените нещо. Да прочетете книги, да участване в обучения, да се срещнете с психолог или коуч, да предприемете пътуване, да останете насаме със себе си. От вас зависи и от вашето въображение.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Ето няколко интересни насоки, които можете да използвате веднага, за да се придвижите към повече самоувереност.

Попълнете долните твърдения искрено и от сърце:

   • Ако бях самоуверен бих започнал …
   • Това, което ме задържа в моята самоувереност е …
   • Това, което най-много ми помага да съм самоуверен е …
   • Ако бях самоуверен бих спрял да …
   • Ако бях самоуверен бих опитал …

Ако искате да бъдете още по-самоуверени, можете да се възползвате от богатия авторски материал, който публикуваме на страницата на Фондацията „Вътрешен компас“. Можете и да се запишете в бюлетина ни, за да получавате интересни и полезни материали.

И ще завършим темат ани за самоувереността днес със следния цитат от Теодор Рузвелт:

Повярвай си, че можеш и си наполовина стигнал.”