Имаме нужда от самота, за да избегнем самотността.

(това е теза, написана от София, 15 години, по поставена по философия задача – да се напише и защити теза на тема: самота и самотност“). Не бих искала да коментирам каквото и да е, за да се насладите на мъдростта на едно дете и да споделите, ако ви е докоснало.

Самотата е важна, защото способността да се чувстваш комфортно, когато си самотен, означава, че имаш умението да намираш уединение и сигурност в самия себе си. Това е начин, по който достигаш до вътрешен мир. Имаш възможност да рефлектираш върху живота. И по този начин до стигаш до дълбоки осъзнавания, които ти помагат да се изградиш като силна опора за самия себе си. Това води до самодостатъчност. Следователно, самотата значи, че човек и абсолютна и неограничена версия на себе си. Епикур е казал: „Самодостатъчността е най-ценното богатство.“

Самотност значи изолация. Данни от проучване, направено в Brigham Young University сочи: „Докато излишеството покачва шансовете за смърт преди 70 годишна възраст с 30%, то самотността ги покачва с 50%.“ Това е така, защото човек си търси половинка (независимо в кой аспект на думата) и не може да я намери. Защото не осъзнава, че всеки е едно цяло сам по себе си. Ошо е казал: „самотността значи липса на нещо.“ Това значи, че самотността е като тъмнината – тя не е нищо сама по себе си. Тя е просто липса на светлина.

Тоест, ако заключим, че самотността е тъмнина, то единствения начин да прогледнем е да намерим светлина. А най-ярката светлина е тази, която блести отвътре. До нея се достига със спокойствие на духа, т.е. самота.

Това заключение води до извода, че имаме нужда от самота, за да избегнем самотността.

Ако това ви е докоснало, моля коментирайте. Можете да се свържете с нас, за да споделите свои идеи по темата. Или да дадете предложения за теми, които ви вълнуват.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:С благодарност за снимката към Sasha Freemind за Unsplash