Преди около 1 час изпитах силно разочарование.

Гостите ми не дойдоха… А така се бях подготвила – коледни сладки, станах специално в 5.30 и ги направих сутринта, току-що смляно кафе, мурсалски чай…. И най-вече исках да ги видя.

В първия момент – като когато изгубих доста пари от банкрута на КТБ. Гледам и не вярвам на ушите си… Ама как е възможно!!! Толкова ли не им пука за мен?! А сме приятели! Как така – просто не сме се били разбрали! Та нали четем едни и същи съобщения!

След 2 минути, една чаша вода и поредица от вдишвания и издишвания, вече бях в състояние да разсъждавам.

Какво, всъщност, се беше случило?

Какви бяха техните истории?

Аз вярвам, че във всяка ситуация, в която има напрежение и сблъсък, има и просто разрешение – стига да разберем какви са личните истории на всеки в ситуацията и да ги приемем.

Как се е получило объркването?

Това, което научих от дадената ситуация – голяма доза от моето разочарование вече се беше размила:

  1. Общуването не е просто нещо – да сме нащрек какво казваме, какво приемаме за даденост, какво решаваме по подразбиране. Когато нещо не сме сигурни – да питаме човека.
  2. Общуването е нещо, което си заслужава да се учи в училище, години наред. Като математиката и българския език (Софи, голямата ми дъщеря има матури тази година и, разбрах от приятелка, вече има поредната промяна в реда за кандидатстване!, пожелайте и успех). В крайна сметка, дори без математика и български може (дори в някои случаи съм забелязала помага), а без общуване – някак си не се получава. Можех да обобщя и да видя дали сме се разбрали – още като си пишехме. И можех да вдигна и телефоните – вярвам, че телефон е по-добре от съобщения.
  3. добре е, че си дадох сметка какво се случва и успях да премина отвъд разочарование, тъга и пр. за няколко минути и да достигна до основата – хората си ме обичат, просто не сме се разбрали. Това в миналото ми отнемаше понякога дни.
  4. следвашия път (някак си мисля, че ще има и следваш път) имам възможност за друго действие, което би ми донесло друг, предпочитан резултат

Имате ли си и ваши истории – споделете ги.

Ако ви е харесало и ви е било полезно – споделего го с приятели! Дайте ни палче нагоре:)

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин: