Казвам се Кремена Митева и съм строителен инженер по професия.

Всъщност избора на подобно занимание никак не беше очевиден за мен, тъй като учех в езиковата гимназия в Стара Загора.

Един ден, обаче, гледах батко ми как работи нещо на компютъра и там се виждаха множество цветни линии, текстове и картинки. Стана ми интересно и почнах да се интересувам от това как всъщност сградите стоят цели и не падат при силни ветрове, бури и земетресения. Как човечеството е успяло да построи неща, способни да устоят на природните стихии стотици и хиляди години.

Ето така реших да вляза да уча в УАСГ специалност Строителство на сгради и съоръжения. Това че владея френски и английски само ми помогна да разширя кръгозора си като заминах за 1 година в Париж по програма Еразъм. Там учих половин година в най-престижното им училище за инженери – Ecole National des Ponts et Chaussées,а следващата половин година бях на работа като проектант в най-голямата строителна фирма в света – Vinci Construction France. След това се върнах тук , за да завърша образованието си в УАСГ и да се дипломирам.

Разкажи ни повече за твоя бизнес – как помагаш на клиентите си?

Нашата фирма се казва Инженерно Бюро Кънчева, на кратко ИБК. Създадохме я заедно с мъжа ми през 2011. Работим в тясно сътрудничество със същото проектантско бюро, в което работих в Париж.

В момента екипът ни се състои от 9 инженера, които работят по различни проекти като например две пречиствателни станции в Кения и Уганда и по няколко нови метро станции, които скоро ще се изграждат в Париж.

Нашите клиенти знаят, че колкото и да е спешен един обект, ние ще приключим навреме с работата си или ще допуснем минимални закъснения в графика.

Но в строителството не само спазването на сроковете е важно. Важно е също така и качеството на проекта. Много често ни се е налагало да променяме детайли, дадени ни то нашите клиенти, просто защото сме видели, че за строежа ще е по-лесно да се постъпи по друг начин. Често оптимизираме количеството армировка или пък формата на армировъчните пръти, технологията на поставянето им, за да улесним строителните работници. Нашите клиенти ни се доверяват за подобни решения, защото ни ценят като специалисти.

И не на последно място клиентите ни са доволни и от това, че комуникацията с нас е изключително лесна. Разбираме се с две думи, без много обяснения, а това пести време.

Какви са предизвикателствата?

За мен най-голямото предизвикателство не беше да се науча да работя с хората в екип, а да се науча да ги ръководя. Понякога ми се е налагало да ги поправям, да ги пришпорвам да си свършат навреме работата, дори да им казвам, че не съм доволна от тяхната работа. А това ми беше много трудно, особено, когато се оказваше, че човека, когото съм наела на работа е по-възрастен и има повече опит от мен. Но ми се наложи да свикна да го правя, защото исках хората както да ме уважават като ръководител, така и да ме приемат за колега, равен на тях. Не обичам думата шеф и служител, затова и не ги използвам в нашия офис.

Също така ми се наложи да свикна с мисълта, че не всеки е готов да даде 100% от себе си в работата, както аз. Имам щастието обаче, в момента целият ми екип да е съставен от такива хора. Трудно ми беше да ги намеря, но усилията си струваха! Те са машини! Дори вече са по-добри от мен в това, което правят и това адски много ме радва и ме кара да се гордея ☺

Как балансираш личен и професионален живот, здраве и почивка, забавления?

За мен работата и личния ми живот вървят ръка за ръка.

Не съм жена, която ще излезе в майчинство за 2 или 3 години и ще спре да работи. Напротив – бебето ми е на 3 месеца, а аз през деня пиша мейли, правя планинг на фирмата, говоря по телефона по работа.

За всичко си има време, стига да си организиран и да подреждаш добре приоритетите си.

Кои твои навици, модели, страхове, действия ти пречат?

Понякога съм много директна с хората и това ги обижда. Също така вярвам, че човек трябва да изпълнява обещанията си, но понякога това не се случва и оставам разочарована.

Не се сещам в момента за някакви конкретни страхове, които да имам по отношение на работата.

Какво правиш в трудни моменти, което ти помага да продължиш напред?

Трудните моменти за мен са два – когато има много работа и когато няма работа.

Когато има много работа, пия повечко кафе ☺ А, когато няма много работа, се образовам – чета литература по специалността, уча нови програми, правя си портфолио на фирмата и търся нови клиенти, търся начини да популяризирам фирмата си.

В трудните моменти си казвам, че единственият път е напред. Не мога да се върна назад, нито да спра да въря. Трябва да продължа заради екипа си, семейството си и заради мен самата.

Какво за теб е успех?

Успехът за мен е да си щастлив у дома и на работа. Да ходя с желание в офиса, да се чувствам удовлетворена от свършеното от мен. Но също така и да имам време за семейството и децата си, да излизам с приятели, да пътувам.

Каква е твоята формула за успех?

Трябва да знаеш какво искаш, или поне да имаш мечта, за да успееш. Колкото повече си мислиш и мечтаеш за нещо, то най-накрая се сбъдва. Досега поне всичко така съм постигала ☺

(МЕЧТИ)­ = УСПЕХ