Днес подготвях семинар на тема „Обратна връзка“ и осъзнах колко често забравяме за нея или не знаем как да я дадем.

Често даваме обратна връзка от позицията си на шеф, родител, колега с повече опит, знания или умения, на ментор. И често поставяме себе си в позиция „отгоре“ (без аналогии, не се усмихвайте, моля:). Използваме един менторски, назидателеен или преднамерено добронамерен тон, с който изискваме това, което сме казали да се приеме за истина, за чиста монета. И се чудим защо нашата обратна връзка толкова често се приема с неодобрение, нежелание, дори гняв и пълно „неуважение“ (така го възприемаме ние). И си го отнася човекът, на когото сме дали обратна връзка: „ах, ти, защо не чуваш като ти казвам!“ или „Толкова пъти ти казвам как да стане – и ти все същото!“, или „Никакво уважение!“ и пр.

В такива ситуации е добре да не забравяме, че докато ние сме отгоре, другият излиза, че е в позиция „партер“ (на снимката).обратна връзка позиция партер

А тази позиция като цяло не е нито удобна, нито харесвана…

Затова нека да си спомним случай, в който сме получили oбратна връзка, след която сме се почувствали наранени или ядосани.

Какво в тази обратна връзка ни е накарало да се чувстваме така? Може би не е била искана. Или тонът е бил авторитарен, или заповеднически, или надменен. Или сме се почувствали застрашени, защото е била заядлива, настоятелна, критикарска. Или е била пред други хора, на които държим и сме се почувствали унизени, застрашени, уплашени. Може да си направите списък на нещата, които не са ви допаднали. Обикновено се бунтуваме не по същество, а за начина, по който е дадена обратната връзка.

Запитайте се – а вие какво правите? Има ли случаи, в които вие правите същите грешки? Как, тогава, се чувстват другите хора?

А сега си спомнете за случай, в който сте получили най-добрата за вас обратна връзка.

Можете дори да затворите очи и да чуете думите, да си спомните как сте изглеждали и вие, и другият човек. Може би сте били горди, щастливи, признати, обичани, ценени. Може би дори сте се позасрамили малко, толкова сте се почувствали талантливи и добри. Може би е имало и други хора наоколо и ви се е искало да ги напрегръщате, или да им кажете колко сте горд, щастлив… Или просто всичко около вас е станало светло и сте се почувствали свободен… Каквото и да е било чувството, запомнете го. Знайте, че и другите хора имат нужда да се чувстват по подобен начин.

И следващият път, когато вие давате обратна връзка – спомнете си, че можете да сриете човека със земята. Защото е по-неопитен, по-неумел, по-мързелив, по-… всякакъв.

А може и да го изстреляте в небето. Защото искате да му помогнете, да го подкрепите. Вие решавате какво да направите!

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
  Харесвам притчите и иносказанията. Затова ще разкажа една притча за Сократ и „трите сита“ за обратна връзка:

  обратна връзка Сократ

  обратна връзка Сократ

  Един човек попитал Сократ:

  – Знаеш ли какво ми каза  за теб твой  приятел?

  – Почакай – спрял го Сократ – първо пресей това, което искаш да кажеш, през три сита.

  – Три сита?

  – Преди да кажеш нещо, трябва да го пресееш три пъти. Първо през ситото на истината. Сигурен ли си, че това е истина?

  – Не, аз просто го чух.

  – Значи, ти не знаеш дали е вярно или не. Тогава да го пресеем през второто сито – на добротата. Искаш ли да кажеш за моя приятел нещо добро?

  – Не, напротив.

  – Така – каза Сократ – ти искаш да кажеш за него нещо лошо, но дори не си сигурен, че това е вярно. Нека опитаме третото сито – за ползата. Наистина ли е необходимо да чуя това, което искаш да ми кажеш?

  – Не, това не е необходимо.

  – И така, – заключил Сократ – в това, което искаш да ми кажеш няма истина, нито полза, нито добро. Защо тогава трябва да ми го казваш?

  И така, ако това ви е било полезно – харесайте статията, харесайте „Вътрешен компас“, споделете я – така информацията по тази важна тема за обратна връзка ще стигне до повече хора. 

  Имаме специално обучение, което е на тази тема. В него много интерактивно и интересно проиграваме ситуации, създаваме обратни връзки, които да ви помогнат в живота. Във взаимоотношенията ви, в работата ви. Добре сте дошли!

  Запишете се, за да получавате нашия бюлетин: