Менторство

Менторство като една от най-естествените форми за предаване на знания и опит от по-зрели и опитни към млади лидери и професионалисти.

Когато Стив Джобс, един от най-великите предприемачи и изобретатели в областта на високите технологии, почина през есента на 2011 г., създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг поства на страницата си: „Стив, благодаря ти, че беше мой ментор и приятел. Благодаря, че ми показа, че това, което човек създава, може да промени света.”

С какво един ментор може да е по-ценен дори от приятел за един човек от калибъра на Зукърбърг?

Всъщност, преобладаващата част от велики личности на своето време, в най-различни сфери на дейност, за които съм търсила информация (като Барак Обама, Шерил Сандбърг, Стив Джобс, Алберт Айнщайн, Рей Чарлз, Опра Уинфри, Майка Тереза), са имали своите ментори.

Менторство или наставничество, както още ще го срещнете, е процес, при който един по-опитен в дадена област (семейство, бизнес, родителство, личностно развитие, здраве и пр.) човек, ментор,  предава своите знания, опит, умения,  социален капитал на друг човек, менторирания, който ги ползва за своето развитие и израстване. Повечето компании от Fortune 500 го ползват, заедно с коучинг и обучения за развитие на ключовите си лидери.

Ментор, в Омировата Одисея, се е казвал доверения приятел на Одисей, който по време на Троянската война се е грижел за сина му и царството му.

Някои от ползите от менторство и за двете страни – за менторирания и за ментора:

•    Развитие на човешкия и професионален потенциал
•    Създаване на контакти и връзки
•    Кариерно развитие
•    Нови знания и умения, които дават тласък на израстването на човек
•    Придобиване на важни умения в определен контекст
•    Повишаване самооценката и самоуважението у менторирания
•    Развитие на самия ментор като човек и професионалист
•    Намиране на смисъл
•    Удовлетворяване на нуждата да дава, да е полезен за другите и обществото
•    Обмяна на ценни мнения и гледни точки, смяна на перспективата

Какво казват по темата менторство някои от големите хора на бизнеса:

„Малко време, инвестирано от твоя страна да споделиш своята експертиза, може да отвори нов свят за някой друг човек.” Марк Зукърбърг, създател на Фейсбук

„Гледайки напред  в следващия век, лидерите са онези, които ще дават сила на другите.” Бил Гейтс, създател Майкрософт

„Ако попитате който и да е успял човек на бизнеса, те винаги ще кажат, че са имали велик ментор в определени моменти от пътя си.” Ричард Брансън, основател Вирджин Груп

„Младите жени в бизнеса е необходимо да разчитат все повече една на друга като ментори в бизнеса по същия начин, както разчитат на по-висшестоящите в бизнеса. Защото няма достатъчен брой жени на ръководни позиции, които да го правят.” Шерил Сандберг, Главен изпълнителен директор на Фейсбук.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
    Close