Къде сте в момента в живота си? 

Доколко сте удовлетворени в различните области – личен живот, финанси, кариера, семейство, здраве, почивка и др.?

Накъде искате да вървите през следващите 3 години?

Нашият път е дълъг. По-скоро маратон, отколкото спринт. Имаме нужда да се оглеждаме от време на време, за да сверим посоката.

Това е третото видео от поредицата ДА ЖИВЕЕШ ЖИВОТА НА МЕЧТИТЕ СИ. Ако искате да се абонирате и да получавате и допълнителни материали, работна книжка, упражнения, заповядайте оттук.

Как да използваме Колелото на живота: Ръководство

Щастлива съм, че реши да се запознаеш с Колелото на живота – един мощен инструмент, който може да ти помогне да постигнеш баланс и удовлетворение във всички аспекти на живота си. В това ръководство ще ти покажа стъпка по стъпка как да използваш този метод, за да разбереш къде се намираш в момента и как можеш да продължиш напред през следващите 1-3 години.

Стъпка 1: Подготовка

Първо, ти трябва да се подготвиш за работа с Колелото на живота. Вземи лист хартия и нарисувай голям кръг. Раздели този кръг на осем равни сегмента. Всеки сегмент ще представлява различна област от живота ти. Можеш да ползваш това красиво колело тук:

Колелото на живота
Колелото на живота

Това са осемте основни области, които обхващат различните аспекти на живота ни.

  Стъпка 2: Оценяване на текущото състояние

  След като си готова с кръга, следва да оцениш текущото си състояние във всяка от тези области. Оцени всяка област от 1 до 10, като 1 означава, че си напълно неудовлетворена, а 10, че си напълно удовлетворена. Например, ако се чувстваш много добре в кариерата си, можеш да дадеш оценка 8 или 9. Ако обаче чувстваш, че нямаш достатъчно време за забавления и хобита, може би оценката ще бъде 3 или 4.

  Стъпка 3: Визуализация на резултатите

  След като си оценила всяка област, запиши оценките в съответните сегменти на кръга. Сега свържи точките, които си поставила, за да създадеш форма вътре в кръга. Това визуално представяне ще ти покаже къде са дисбалансите в живота ти.

  Стъпка 4: Анализ и рефлексия

  Погледни внимателно на получената форма. Забелязваш ли области с ниски оценки? Какви чувства и мисли ти навяват тези резултати? Тази стъпка е изключително важна, защото чрез нея ще започнеш да разбираш къде са слабостите и силните страни в живота ти.

  Стъпка 5: Определяне на приоритетите

  Следващата стъпка е да определиш приоритетите си. Кои области изискват най-много внимание и подобрение? Може би здравето ти е нещо, което наистина искаш да подобриш, или може би искаш да отделиш повече време за приятели и забавления. Избери 2-3 области, върху които ще се фокусираш през следващите месеци.

  Стъпка 6: Поставяне на цели

  Сега е време да поставиш конкретни цели за избраните области. Важно е целите ти да бъдат SMART: Специфични, Измерими, Достижими, Релевантни и Времево ограничени. Например, ако искаш да подобриш здравето си, можеш да поставиш цел да тренираш три пъти седмично и да ядеш по-здравословно. Ако искаш да подобриш социалния си живот, можеш да планираш редовни срещи с приятели или да се запишеш в ново хоби, което включва социална активност.

  Стъпка 7: Изпълнение и проследяване

  Започни да работиш по поставените си цели. Важно е да бъдеш последователна и да не се отказваш, дори ако не виждаш незабавни резултати. Проследявай напредъка си, като редовно преглеждаш Колелото на живота и оценяваш напредъка си. Това ще ти помогне да видиш дали се движиш в правилната посока и дали има нужда от корекции.

  Стъпка 8: Преглед и адаптация

  След определен период от време (например месец или три месеца), прегледай отново Колелото на живота. Оцени напредъка си във всяка област и виж как се е променила формата на колелото. Това ще ти покаже какви промени са настъпили и къде все още има нужда от подобрение. Ако е необходимо, адаптирай своите цели и действия, за да постигнеш по-голям баланс и удовлетворение.

  Дайте си малко време и разберете къде сте в момента.

  Видеото е практично и ще ви подаря един от любимите на мен и моите клиенти инструменти за осъзнаване КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА.

  За тези от вас, които са го виждали и преди и са работили с него – вероятно ще има някои различия и допълнения. За тези, които не са го виждали и ползвали досега – има подробни описания.

  И така, приятно пътуване към себе си. НЕ оставяйте живота на мечтите си просто една мечта. Живейте живота на мечтите си!
  Следете за нови видеа всяка седмица.

  Фокусът върху това да сътворите живота на мечтите си – не мечтите да останат мечти, а да живеете този живот – е възможност, която си давате да измените всичко, което не ви харесва. Да правите по-малко от нещата, които не работят за вас и повече от нещата, които работят.

  ДА ЖИВЕЕШ ЖИВОТА НА МЕЧТИТЕ СИ е възможност да бъдете себе си и да сте щастливи!

  За мен е радостта да ви подкрепям по пътя ви!:)

  Ако искате да се запишете в бюлетина ни, за да получавате наши нови статии и допълнителни материали за теми в областта на личностното развитие, кликнете тук.

  На вашето внимание предлагаме няколко ефективни обучения, както и индивидуален и бизнес коучинг. Програмите ни са отлични, можете да прочетете отзиви на десетки хора, на които сме били полезни тук.

  Лекота и успех!

  Зори