Можете да срещнете този приятен и практичен начин за реализация на своите мечти като: карта на мечтите, карта на желанията, табло на желанията, карта на съкровищата, vision board – каквото и да е, става въпрос за визуализация на целите и желанията с цел яснота, фокус и включване на несъзнатото и подсъзнаниято в процеса. Това е забавно и приятно занимание, което можете да направите в приятна за вас обстановка, хубава музика, запалена свещ или както и да си представяте за себе си „приятна обстановка“.

И нека приказното пътешествие за вас започне сега…

Как да си направите карта на мечтите за 2019 година?

Този начин на визуализация на целите и мечтите си го използвах за първи път през 2010 година и толкова ми харесва и така успешно успявам да се фокусирам върху това, което искам да привлека в живота си, че го препоръчвам редовно на хората, с които работя.

И въпросите, на които днес ще отговоря са:

Какво е карта на мечтите (vision board)? За какво служи?

Как се прави?

Къде да я поставите?

Какво е карта на мечтите (vision board)? За какво служи?

Картата на мечтите или така нареченият Вижън борд (vision board) представлява нагледно представяне на това, което искате да постигнете в живота си.  Това е нещо като снимка на вашата реалност след, например, шест месеца или една година. На тази карта/дъска може да има снимки, изображения, символи, думи, рисунки, знаци – всичко, което би ви помогнало да визуализирате, да видите съвсем реално, да почувствате своята реалност след времето, за което сте го направили, например, една година.

карта на мечтите (вижън борд, vision board)

Правейки такава дъска на мечтите си, ние казваме на съзнанието си и на подсъзнанието си едновременно, какво искаме. и ако си свършим добре работата, това нещо ще сме го казали много ясно, точно и достатъчно подробно. Така действайки едновременно на съзнателно и подсъзнателно ниво, ние настройваме ума, тякото, емоциите и духа си на една и съща честота, позволяваме им в единство и хармония да ни водят натам, накъдето сме тръгнали.

Ако решите да направите това упражнение, отпуснете се, не си мислете от началото: Ама, как ще го направя?, Какъв е смисълът?, Ще ми се получи ли достатъчно добре?, Ще мога ли да се справя със задачата?  Така само се разсейвате. Правете го с радост и любопитство, особено ако не сте го правили преди, правете го като малките деца. Бъдете щастливи, игриви, любопитни, радостни, експериментирайте, правете го от сърце и вижте какво ще се получи.

Как се прави карта на мечтите?

Днес искам да ви предложа два основни начина – на картон или в електронна форма. 

Аз лично предпочитам физически да види нещата, да ги пипне. Също така знам, че има хора, които предпочитат да го направят в електронен вид.

Как се прави карта на мечтите върху картон?

картон/кадастрон, за да издържи дълго време – 1 година 🙂

Взимате един голям картон, кадастрон. Цвета вие си го избирате – може да е бял, може да е какъвто душата ви иска. Избирате си или си купувате няколко списания на любими за вас теми. На мен, например, са ми любими пътуванията, дизайн, икономика, политика, бизнес, фотография. Не е необходимо да се купуват всички списания, които има в момента на будката. Вземете cи 3-4, които ще ви свършат достатъчна работа.

Също така си подгответе наоколо да имате цветни химикалки или флумастери за писане, лепило и ножици. Това е всичко откъм материалната страна на нещата.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Как се прави карта на мечтите в електронен вариант?

Вероятно имате място, на което си съхранявате някакви снимки, изображения, които ви харесват. Ако нямате такова, може да видите как стоят нещата в пинтерест. Това, което ви е необходимо, е да си направите една малка колекция от снимки, изображения, които ви вдъхновяват, които отразяват това което сте вие. И да си ги съхраните на едно място, защото ще ги използваме след малко. Това е всичко което ви е необходимо откъм материали.


изберете вашето място

Сега, независимо кой начин сте избрали – на картон или в електронен вид, е важно да се концентрирате малко и да се отпуснете същевременно. Може да си пуснете леко музика, която ви харесва, да се отпуснете, да си затворите очите  и си представете какъв искате да бъде животът ви след една година, в края на 2019.  Представете си, че сега е краят на 2019-та година и вие сте изживяли годината си щастливо, били сте успешни, креативни, сигурни в себе си, имали сте ясни цели и желания и сте ги постигали. Какъв е сега животът ви?  Къде се намирате? Как се чувствате? С кого сте до себе си? Какви други хора имате около себе си? Какво сте привлекли в живота си? Какво сте постигнали? Как сте били полезни на другите? Какво е имало смисъл за вас?

Вижте хубаво тази картина, усетете се така, все едно това вече е реалност, чуйте всичко, което е там за вас. И най-хубавото е, че вие знаете, това всичко е за ваше добро.

Може да отворите очи. 

Отворете ги широко и отворете сърцето си. От списанията започнете да изрязвате снимки, образи, символи, букви, думи, всичко което ви е необходимо, за да поставите мечтите си на картона. Изрязвайте и поставяйте точно нещата, които виждате в съзнанието си. Дори някъде да ви се вижда глупаво, нередно, предизвикателно, пак го направете заради себе си.

Ако имате нужда, допишете послания, изречения. Използвайте различна големина на шрифта. Рисувайте, ако искате. Разбира се, може да залепите и ваши снимки, или ваши рисунки и стихотворения. Въобще всичко, което е ваше и е от сърце.

За хората, които правят електронният вариант, по същество е абсолютно същото. Просто използвайте монитора си вместо картон и развихрете въображението си.

Какво не е добре да слагате на своята карта на мечтите си?

Избягвайте всякакви негативни или заредена с негативна за вас енергия думи, изрази,  изображения, символи, цветове. Нека дъската на мечтите ви да е онова притегателно място, пред което да бъдете щастливи да застанете и да се наслаждавате – да мечтаете и привличате като магнит. Нека всичко, което е на картата на мечтите ви, да ви вдъхновява, да е за вас красиво, спокойно, балансирано, енергизиращо, живо – всичко, което искате да бъде. Това е вашата овеществена мечта. Нека да представлява вас в най-добрия ви вариант, който можете да си представите.

Къде да сложите картата на мечтите си, когато я направите?

На място, което можете да виждате всеки ден, място, което харесвате и пред което може да оставате известно време, за да се фокусирате, да мечтаете и да бъдете това което искате.

Харесва ли ви резултатът? Можете да го споделите с приятели, семейство, близки за вас хора и така още повече да се ангажирате с бъдещето си! 🙂

Ако искате, споделете тази идея. Коментирайте я.

Снимка: Sandy Millar on Unsplash