Миналата седмица моя приятелка ме попита какво е коучинг.

Малко помислих какво да отговоря, тъй като през годините, в които помагам на хора по този начин, моето определение (за себе си) за това какво е коучинг се променя. Доста.

Ето и настоящият ми отговор на въпроса: Какво е коучинг?

Процес на осъзнаване на себе си като човек – в личен, професионален и всякакъв друг аспект – и откриване на това „Какво искам?“ на база на това „Кой съм, всъщност?“. Процес, в който има две активни страни – човек, който активно търси своите отговори и коуч, който му помага да се фокусира, да осъзнава какво е наистина важно и значимо в живота (личен, професионален, взаимоотношения с хората и пр.), да си поставя значими цели, да решава как иска да ги осъществи и дисциплинирано да изпълнява решенията си. Тези двама човека си партнират и се допълват. Доверяват се един на друг.

Забелязала съм, че повечето хора, с които се срещам, обикновено са надскочили фазата в живота, в която мислят основно как да преживеят, какво да хапнат и пийнат. Замислили са се какво искат, ккво ги вълнува, какъв е смисълът, какво ги прави нещастни и щастливи. Някои дори как да допринасят за развитието и добруването и на други хора – семесйтвото, колегите, приятелите, непознати. Тези хора са на своя път за личностно опознаване и реализация на най-големите си таланти и ценности в живота. Те търсят, пробват различни неща – книги, семинари, обучения, коучинг, консултации с различни специалисти.

Една част отговора ми какво е коучинг е свързана с намерението на човек да се променя и учи.

Както хората, които са се възползвали от моите услуги досега знаят, за мен коучингът не е просто среща един път седмично, на която си говорим пожелателно и общо, не се мотивираме и превъзнасяме. Това е едно потапяне, даже гмуркане в дълбокото и далечното. Там, където за човек е трудно – там е тъмно, опасно, изисква усилие, изисква воля, дърпане на най-нежната струна – душата на човек и отронване на най-милите и съкровени тонове. Верните тонове. Чистата мелодия. Тази, която е създадена от сърцето на човек. Хората се срещат със свои страхове, несъвършенства, недостойни и плахи опити да бъдат и защитят себе си, поведения, които са им носили досега тъга, гняв, разочарования.

И, хората, с които съм работила знаят, че при всяка наша среща те също и осъзнават все повече и повече колко са смели, силни, талантливи, изобретателни, достойни, успешни. Колко е прекрасно да живеят по начин, който им дава възможност да са честни със себе си, радостни, щастливи и всичко, което е важно за тях. Те претворяват в живота си най-смелите си мечти, принасят най-дълбокия смисъл, за който са осъзнати.

Този процес на развитие и себе осъществяване продължава. Извън нашите седмични срещи. Продължава години. Продължава през целия им живот. Сега вече е доста по-осъзнат. И резултатите вече са налице.

Това е краткият отговор на въпроса: Какво е коучинг:) Безкрайни възможности.

Има и по-дълги:) Има и неотговорени въпроси. Даже незададени. Това е част от красотата на процеса.

Ако сте на пътя си и търсите – свържете се с нас. Какво би станало, ако много повече хора са като нас и живеят щастливо и смислено!?