Тя има всичко, за което дори и някои от приятелките и завиждаха – мениджър в голяма банка, семейство и 2 деца, здрава, млада и хубава, живее в къща сред иглолистна горичка в полите на Витоша… А не се чувства щастлива, поне не често.

Един ден темата на срещата ни бяха парите. Искаше още повече пари. Оттам започна разговорът ни. Оттам започвам разговори с много хора, от парите. Всеки стига до различно място в края.

В един момент по време на коучинг сесията тя се облегна на стола и ме погледна с „онзи“ поглед – беше осъзнала нещо, което с години, много години и беше пречило да се чувства щастлива. Бяхме започнали за говорим за интимната и връзка и какво е ценно за нея в отношенията и със съпруга и. Това беше нейният път от парите до ценности в интимната и връзка. (И това е едно от ценните неща при работата с професионален коуч, който може да те подсигурява по пътя.) Тя току-що беше осъзнала, че ценно за нея във взаимоотношенията със съпруга и са уважението и доверието. Дотам стигна след ценен процес, наречен „извличане на ценности/values elicitation“. За него обикновено е необходимо повече време (1,5 – 2 часа), защото се стига до няколко пласта под повърхността на съзнанието на човек, до места, които рядко осветяваме и проучваме, а върху които изграждаме ценностната си система и оттам успеха и реализацията в живота си.

Уважението като ценност във връзката със съпруга и излезе от неосъзнатото и затова беше толкова силно като осъзнаване и тя промени изцяло физиката си: спря да диша почти, гледаше с изненада, болка, тъга и някакво спокойствие – разбра защо се бе чувствала все недостатъчно щастлива. Съпругът и я обичаше по своя си начин и в същото време много често вместо уважение и признание, тя чуваше и усещаше присмех, подценяване, недоверие. Как беше живяла с това 12 години! Какво я бе карало да търпи? Как беше предизвикла това отношение? Какво искаше оттук-насетне и как можеше да го получи? След като си отговори на тези (и други въпроси), тя вече няколко месеца живее по различен начин и вече е щастлива с това, което има и което е.

Интересна е моята работа! Във всяка нова сесия с клиент влизам с отвореното съзнание на малко дете, коеот се учи от всичко. Защото всеки клиент е една вселена! Всеки има своето специфично мислене, светоусещане, гледна точка, преживявания, ценности и убеждения. И аз все се уча. И клиентите учат. И заедно се развиваме. Колкото и да сме различни хората, някак си сме неподозирано подобни!

В този случай тръгваме от парите. След което осъзнаваме, че най ценните неща – ум, душа, любов, приятелство, здраве, радост, доверие – са безплатни. Но ние не ги ценим достатъчно. Нещата, които се купуват с пари – къща, кола, бизнес, яхта – могат да се рушат и изграждат отново. Не можем да купим, обаче, това, което е безплатно.

Да ценим безплатните неща в живота си!