Стартиращи предприемачи са една специфична порода хора. Аз ги уважавам и намирам, че има възможност и нужда да им се предложи повече подкрепа. Реших да споделя това. Стори ми се важно да го направя, за да съм полезна на някой, който иска да започне свой бизнес и някак все още се чуди:

Как, достатъчно добра и уникална ли е идеята, достатъчно ли съм подготвен, ще мога ли да се справя, ще успея ли? Ще мога ли да съм като успелите пердприемачи?

Вчера подкрепях една млада жена, която скоро ще стартира свой собсвен бизнес. Изключително много харесвам този процес на сътворяване в действителността на една нова идея. Като излюпване на какавида. Нарастването, съзряването и момента, в който какавидата започва да се движи, да се бори да разкъса пашкула, за да започне да разтваря крила.

Чела съм, че въпреки, че този процес изглежда болезнен за насекомото, чрез него то изпълва крилете си с течност, за да може да ги разтвори и литне, вече като пеперуда. Тази трансформация може да изглежда трудна, мъчителна, но всъщност е необходима, за да се преобрази какавидата в пеперуда, да премине в друг стадий на развитие и това е нейния начин на приспособяване. И, ако тогава се направи опит да се помогне като се разтвори пашкула, пеперудата никога няма да може да разтвори крила и умира.

Затова съм на принципа, колкото и близък да ми е човек, колкото и да искам да му помогна със съвети, с моя опит и т.н. – да го правя изключително уважително, за да може човекът да си мине през изпитанията и уроците и да заякне. Като психика, като умения, като опит.

Да се върнем на вчера. След двучасов брейнсторм относно идеята и осъществяването и, някак всичко изглеждаше привършило. И тогава попитах момичето:

  • Защо правиш това?
  • С какво е ценно то за теб?
  • Какъв е големия смисъл?
  • Как ще подкрепиш хората и ще си им полезна?
  • Къде виждаш себе си след 10 години? 5 години? 3 години?

И когато имаш предизвикателства по пътя, когато не успяваш да направиш каквото и както искаш, когато имаш съмнения дали ще успееш, дали си достатъчно добър, страхуваш се да не се провалиш, дори не искаш да се помръднеш, защото си скован от временен неуспех, когато виждаш как всичко е против теб, спомни си кой си ти. Спомни си защо си почнал всичко.

Виж в съзнанието си идеята работеща и хората, които са по-добре като я ползват.

Нека този образ бъде винаги в съзнанието ти, когато имаш нужда от подкрепа. Защото всичко преминава – и добро, и лошо. Както от бебе си станал човека днес и утре ще бъдеш вече различен. Както зимата преминава в пролет и в лято, а нощта в ден и после нощ. Приеми грешките като най-големите възможности за учене. В училище от какво си се учил най-много – от шестиците или от двойките? Да, всеки иска шестици. Добре, де, почти всеки 🙂 Но петици, четворки, тройки или двойки са неизбежни. Човек не се е родил да знае всичко в този свят. Дори чичко Гугъл не знае. Може би… Макар че досега не съм срещала нещо, на което да не се намери някакъв отговор. Точно както в живота.

Като напътствие към стартиращи предприемачи: Ако има ясен въпрос, ако има цел, начини винаги ще се намерят.

Видях замечтаният и поглед. Видях как търси отговори: какво е ценно за нея, с какво тя е ценна. И в сърцето ми се преляха чувства на обич към този млад човек. На радост, че още една душа върви смело по пътя си. На удовлетворение, че в този момент съм била на правилното място и в правилното време, за да мога да послужа с уменията си. На вяра, че всичко е наред и е за добро.

Млади хора (и може би не толкова млади), избирайте мъдро пътя си. Не винаги най-утъпканата пътека е вашата. Не всяка пътека, по която тръгнете ще ви отведе където искате. Ще се наложи да тръгвате по различни пътеки. Но, ако знаете, че искате да стигнете на Черни връх на Витоша, откъдето и да тръгнете – Чирпан, Варна, Москва или Овча купел, какъвто и маршрут и превозно средство да изберете, ако следвате посоката си – Черни връх – вие ще го стигнете. Ако е за вашето най-голямо добро. Ак о не го стигнете – Вселената ви е подготвила нещо друго, по-добро, както сигурно и досега се е случвало в живота ви 🙂

Стартиращи предприемачи, бъдете честни със себе си. Вярвайте в себе си. Бъдете смели, за да следвате собствения си път, своята Северна звезда. УСПЕХ В НАЧИНАНИЯТА ВИ!

Ако имате нужда от подкрепа като стартиращи предприемачи, обадете ни се или намерете полезни материали на сайта ни.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Буквално се сблъсках със Зорница в критичен за кариерата ми момент и винаги ще съм благодарна, че това ми се случи. Вече имах впечатление за нея като силно интелигентен и интересен събеседник, с богат житейски опит, с изумително широки и задълбочени познания в собствената й професионална сфера. Това, което най-силно ме впечатли беше скоростта, с която открива реален практически проблем и индивидуалния подход към моя типичен случай на жена, оказала се „зад борда“. С впечатляваща вещина и елегантност, други биха казали такт, финес, емпатия….. Зорница ми помогна да погледна себе си с други очи, да преструктурирам приоритетите си, да мобилизирам уменията си, да начертая стъпките на моята нова професионална карта и да се усмихна. Толкова ме увлече нейният ентусиазъм, че забравих вродената си скептичност и резервираност. Огромно БЛАГОДАРЯ, Зори !

„Рапидо Експрес енд Лоджистикс“ ЕООД като собственост на „Спиди“ АД организира през 2019 г. обучение за мениджърите и специалистите „Продажби“ на „Спиди“, което беше проведено от Зорница Стефанова. Програмата с продължителност 3 месеца беше изготвена съвместно от Зорница и ръководителите на отдел „Продажби“ и включваше меки умения, умения за продажби с помощта на НЛП и коучинг умения.

Коментарите на участниците и от ръководителите на отдела бяха позитивни. В обратната връзка се откроиха няколко преобладаващи мнения. Екипът оцени високо практическата насоченост на обучението. Възможностите на НЛП в продажбите, които Зорница демонстрира, също бяха определени като полезни и иновативни. Всичко това, заедно със завладяващото присъствие на Зорница и демонстрирания от нея професионализъм във всеки един етап от подготовката и провеждането на обучението доведоха до планове за поредица подобни курсове, които, за съжаление, COVID пандемията провали.

В заключение, мога да препоръчам г-жа Стефанова за обучител в изброените по-горе сфери заради уменията, опита и професионализма ѝ.

Ако имате нужда от допълнителна информация, може да се свържете с мен на мейл vasil.atanasov@speedy.bg.

Managing Bayer ES SEE business in sustainable & socially responsible way
    

8 минути …
Точно толкова отне на Зорница да изслуша търпеливо задъханото ми бръщолевене в отчаян опит да опиша значимостта и спешността на проблема, който току-що се беше стоварил върху главата ми. Да анализира ситуацията спокойно и трезво, да „изчисти“ проблема и да предложи, забележете, не един, а цели 3 възможни сценария за изход от ситуацията. Различни, но еднакво стойностни и адекватни. Някъде по средата, аз вече бях спокойна и в състояние да надграждам и да участвам в разговора осъзнато.
И друг път ми се беше случвало след разговор с нея да видя ясно решение на проблем, занимавал мислите ми с дни. И да се почувствам окрилена и уверена, че каквото и да се изправи на пътя ми, ще го преодолея с лекота и усмивка.
Но в този ден, в тези 8 минути, Зорница разкри напълно мащаба на магичната вътрешна сила, която притежава – да обича хората с цялата си любов, грижа и съпричастност; да помага, да подкрепя, да напътства; да се радва с цялата си душа на успехите им.
Ако сте решили да поемете по пътя на усъвършенстването и личностното израстване, доверете се на Зорница. Ще постигнете много повече отколкото някога сте си представяли.

    

Zornitsa is smart, kind and open hearted. Amazing professional and even better friend. Everyone working with her is lucky.

Германия

Животът ми беше станал безцветен и скучен, не знаех какво трябва да правя!!! Много мислих какво да правя, накрая разбрах че нямам голям избор – или да потърся помощ от човек с опит. Реших да опитам с нов метод – коучинга. Нямах повече какво да губя и се свързах със Зорница. Почувствах се някак странно след първата ни среща, бях много позитивно зареден. Ставаше все по-интересно и вълнуващо с всяка следваща среща, промених начина си на мислене. Тя винаги знаеше как и в какво ще ми е полезна във всяка наша среща. И това, което започна да се случва надмина и най-смелите ми очаквания… Зорница е прекрасен човек и приятел на първо място, ментор и коуч на който може да се доверите. Благодаря ти с цялото си сърце и дано всеки е усетил твоята позитивна енергия която даваш.

 

Менторските срещи със Зори винаги надминават очакванията ми. Дори в моментите, когато си мисля, че нямам конкретен казус, върху който да работим, тя успява да ‘чува между редовете’ и да разпознае точно темата, която е належаща. Когато пък се чувствам блокирана, Зори предлага неочаквано упражнение, с което да разклати и разшири ограничаващите ме нагласи. По време на сесията е изцяло присъстваща – многократно съм била изненадвана от наблюдателността . Подхожда с емпатия и предоставя безопасно пространство другия да се разгърне по честен начин, като съумява да е и предизвикваща в моментите, в които е необходимо. ‘Домашните’, които дава са винаги добре подбрани и носят стойност през цялото време до следващата сесия.

Препоръка за госпожа Зорница
Стефанова

ДДКК
ЕООД е българска фирма, която се занимава със строителство на жилищни и
индустриални сгради. ДДКК ЕООД е регистрирана през 2014 година и е член на
Камарата на строителите в България.  Екипът на фирмата е в строителния
бизнес от над 20 години. Всички, построени от нас сгради, сме завършили до
ключ. На жилищните такива сме и инвеститор. До момента сме завършили пет сгради
с акт за ползване, а две други са в процес на завършване.

Януари
2019 година започнахме изграждането на поредната ни жилищна сграда в квартал
Надежда 4. До март бяха разкрити още три строителни площадки на жилищни сгради
в радиус от 120 метра от нас. Цените на апартаментите бяха съпоставими, както и
качеството на сградите. Две от сградите се строят от фирми, които са по-големи
и по-известни от нас. Ситуацията ни налагаше да търсим нови конкурентни
предимства.

Тогава
възложихме на фондация „Вътрешен Компас“ и госпожа Зорница Стефанова
изпълни по наша поръчка практическо обучение за продажби. Обучението беше в
рамките на 45 дни в няколко отделни срещи. Целта на обучението бе да се обучат
хората от търговския екип за по-ефективно взаимодействие с клиенти и с
потенциални клиенти, както по време на лични срещи, така и по телефон като
използват разнообразни техники, за да увеличат продажбите ни. До средата на
септември разпродадохме всички наши 28 апартамента. Нашите конкуренти са
продали средно по 30-35% от сградите си. Изключително сме доволни от нашия
резултат, защото той е значително по-добър от конюнктурата на пазара в
района. Оценяваме високо качеството на работата на госпожа Стефанова. Бихме
искали да я препоръчам е като обучител за продажби, за презентиране, сработване
на екип, мотивиране на хората, управление на времето.

Случва се в живота на човек да се роди един импулс за търсене. Търсене на истината, която само интуитивно знаем, че е някъде там. И неминуемо, за да стигнем, където животът плахо, или не толкова, ни побутва да тръгнем, се нуждаем от подкрепящо, насърчаващо и приемащо присъствие. Да работя със Зори е точно това – да видя себе си в чужд поглед, да чуя себе си в думи, изречени от друг. Незаменими са срещите, в които невидяното става добре дошло. ❤️ 🙏

София

Разговорите със Зори бяха определено много полезни за мен. Помогна ми да проследя и разбера собствените ми емоции, да намеря причината за собствените ми страхове и да се преборя с тях.

Несъзнателно в разговорите с нея откривах какво ме притеснява и стигах до алтернативни решения.

Благодаря ти, Зори! Две години бях в много труден период. Какви ли не предизвикателства преодолях. Сърдечни благодарности за разговорите, проведени с теб и правилните съвети. Бъди жива и здрава, за да помагаш на хората. Бъди благословена!

… 8 минути …

Точно толкова отне на Зори да изслуша търпеливо задъханото ми бръщолевене в отчаян опит да опиша значимостта и спешността на проблема, който току-що ми се беше стоварил върху главата ми. Да анализира ситуацията спокойно и трезво, да „изчисти“ проблема и да предложи, забележете, не един, а цели 3 възможни сценария за изход от ситуацията. Различни, но еднакво стойностни и адекватни. Някъде по средата, аз вече бях спокойна и в състояние да надграждам и да участвам в разговора осъзнато.

И друг път ми се беше случвало след разговор с нея да видя ясно решение на проблем, занимавал мислите ми с дни. И да се почувствам окрилена и уверена, че каквото и да се изправи на пътя ми, ще го преодолея с лекота и усмивка.

Но в този ден, в тези 8 минути, Зори разкри напълно мащаба на магичната вътрешна сила, която притежава – да обича хората с цялата си любов, грижа и съпричастност; да помага, да подкрепя, да напътства; да се радва с цялата си душа на успехите им.

Зори, щастлива съм, че по волята на Вселената си част от моя път на самоопознаване и самоосъвършенстване. БЛАГОДАРЯ ТИ!

Следващия път, когато сте „на ръба“, си спомнете тази история. И СИ ПОДАРЕТЕ тези няколко минути време да поемете дълбоко дъх, да успокоите сърцето си, да повярвате в себе си. И едва тогава – действайте. Резултатът ще е блестящ.

С пожелания за лекота, вдъхновение и радост в живота,

Работихме заедно със Зори по нейната дългосрочна програма, за да изясня някои лични въпроси, които стояха пред мен по това време.

С нейна помощ постигнах по-добро разбиране на себе си и на околните и се научих да се съмнявам в много мои установени вярвания, които ми бяха пречили дотогава.

Препоръчвам да отделите за себе си това време – ще се изненадате приятно от резултата.

Зорница ми помогна да открия, какво наистина бих се гордял, ако постигна в живота си и какви са най-големите изпитания пред мен в момента.

По време на разговорите ни се научих да наблюдавам вътрешния си свят и да отсявам ценното от шума там. Вече виждам душевността си по-ясно, знам какво е наистина важно за мен, начертах си път, по който да вървя, и избрах къде да насочвам усилията си, така че да подредя отдавна объркани, но ключови за вътрешния ми мир взаимоотношения.

След преживяното с теб осъзнах неща за и в себе си, които направиха живота ми по-естествен.

Спрях да търся постоянното
одобрение на хората и започнах да обичам повече себе си. Така свалих голям
„товар“ от главата си и изхвърлих напрежението в общуването ми.

Също и разбрах, че амбицията ми да променя хората и да ги направя като мен, е била абсолютно грешна! Вече ги виждам, като ходещи светове, безкрайно богати на идеи, вярвания и убеждения, цветни, предизвикващи жаждата ми за опознаване.

Направи живота ми по-ценен!
Благодаря!

Зори ми е полезна най-вече с това, че успява да ми зададе въпроси, с които аз самия да достигна до отговори, които вече знам, но поради една или друга причина съм забравил или не съм осъзнавал. Другото нещо, което много ми помага е, че има много позитивна енергия и това успява да ми вдъхне още повече увереност и така не забравям кой съм в действителност. И като цяло смятам, че се получава добре съвместната ни работа!

Чувствам майсторството ти отвъд традиционното, там където не лови дори и дистанционното,

Там където инфото само с факс от кораба-майка се получава, там където сърцето ти необятно само може да дава!

Чувам „Аз съм“ и водиш хората напред, чрез уникалното в себе си, откривайки заедно все по-нов мироглед!

Слушаш и хващаш най-точните неща, които човек трудно би видял в умело създадената си мъгла!

Докосваш и пипаш с невидимо перо, усмихваш се и грееш – като след весело, зареждащо, сватбено хоро

И да вкараме сред сериозността още малко хумор в нещата –

Парадигми, любов и експанзии му е на майката играта!

Благодаря на Зори за щастието, обичта, грижата, подкрепата, смелостта. Благодаря!

Хъниуел e американска мултинационална компания-конгломерат, която произвежда различни търговски и потребителски продукти и  аерокосмически системи, предоставя инженерингови услуги за голямо разнообразие от клиенти от частни потребители до големи корпорации и правителства. Компанията се състои от три подразделения, известни като „стратегически бизнес единици“ – Honeywell Aerospace,  Honeywell Automation and Control Solutions и Honeywell Performance Materials and Technologies.  Фирмата е класирана на 75 място от Fortune 500.

През 2016 година госпожа Зорница Стефанова изпълни по наша поръчка 3 практическа програма за коучинг на лидери на екипи във фирмата.

Целта на обучението бе лидерите на екипи да придобият основни умения и практика като коучове и да се внедри коучинг културата в Хъниуел,  за да се подобрят резултатите на екипа.

В края на обучението си лидерите на екипи постигнаха:

изпробване на различни похвати, действия и поведения за справяне с предизвикателства

осъзнаване, както на собствените ограничения, така и на тези на другите,

балансиран поглед в/у отношения към живота и работата,  което допринася за повишаване ефективността на работа.

усъвършенстваха способностите си за взаимно разбирателство и желание за съвместен успех, водени от общите фирмени интереси, а не от индивидуален успех.

Обучението беше практично и постигна целта си.

Според оценките на участниците, екипът успя да се почувства като „в една лодка сме и гребем заедно към целта“.

благодарим на Зорница за това и бихме искали да я препоръчаме като обучител в областите на коучинга комуникацията управлението на времето и личностното развитие.

Истината е че много от хората никога не намират успех и развитие в професионален, личен и обществен план. Особено най-добрите и силните често имат сериозни проблеми, които борят сами.  По-голямата част от хората живеят ден след ден в коловоза на болезнено сивото си ежедневие, в монотонния свят на мъка. Рядко когато си в такова положение има някой като Зорница, който вече го е минал, да ти подаде ръка, да ти даде елемента, от който имаш нужда. Можете да споделите като мен на innercompass.bg.

Притеснителното е че в повечето случаи хората не виждат изход от капана, който сами са изградили около себе си. Не могат да изградят устойчив план, метод който да им помогне да променят тежкото си ежедневие. Всеки умен човек знае, че е по-добре да се учиш от грешките на другите. Разбира се, много са се борили със същите неща и е тежко да се открива топлата вода. Подобни истории можете да прочетете на https://goo.gl/n1Bh5k.

За щастие някой от нас вече са минали по този път. И знаят повече от едно възможни решения. Минали са през тъмното и трудното и са успели да разчупят монотонното в хармонично и енергично. Умният намира кой да му помогне. Разбира се, малко са като Зорница, които освен че го правят имат разбирането и добрината и да го показват и на другите. 

И също така за щастие по-отговорните и съвестни, кадърни и добри от нас предлагат да помогнат на тези, които все още имаме да се развиваме в добра посока. Силния и умниия знае че има нужда от правилните хора покрай себе си. Разбира се, само да общуваш с тези, които са успели е полезно и да почерпиш от техния опит е безценно. Ако ви е приятно и и нтересно можете да погледнете сайта на Вътрешен компас innercompass.bg

Благодарен съм на Зори, че ми помогна от сърце.

Ние от екипа на Детски научен център МУЗЕЙКО, се доверихме на Зорница Стефанова (Фондация „Вътрешен компас“), за годишния ни team building през месец септември 2016г.  Решихме за първи път с целия екип на Музейко, да излезем извън София и планирахме двудневното мероприятие в Боровец.

Целта на team building (тиймбилдинга) беше да анализираме и да осъзнаем къде стои всеки в екипа на Музейко.  Да се научим да мислим в една посока.  Да опознаем колегите си, и да ги видим в различна ситуация от работната.  Да споделяме един с друг своите разбирания, цели, и желания.  Да подпомогнем изграждането на нашата си собствена корпоративна култура.

Екипът на Музейко по принцип е много сплотен, и всеки страшно много обича работата си, но макар и рядко, се случва да има ситуации на конфликти между екипите, или вътре в екипите.  Колегите се забавляват докато работят, а често и извън работа.  Затова искахме да ги поставим в по-различна ситуация, може би извън границите на комфорта им в определени моменти.  Зори успя да постигне това, посредством редуване на различни дискусии и игри, на закрито (в зала), и на открито (сред природата).   Обучението, което ни проведе успя да провокира хората да погледнат на взаимоотношенията си от различен ъгъл, и да говорят помежду си затова.

В още по-силна степен се затвърди усещането за екип, което беше и една от основните цели.

Благодарни сме на Зори за това!

Съвместната ни работа беше право в целта. Зори ми съдейства да си набележа целите – най-важните за развитието на бизнеса ми в този период – и да ги следвам. Успех ти желая!

Много искам да споделя своето пътешествие за финото настройване на моя вътрешен компас и следването на истинския за мен път. Работя със Зори от около шест месеца и наблюдавам огромна положителна промяна в себе си. Да, аз самата съм коуч, но това не ме прави неподвластна за всякакви човешки колебания, вълнения и емоции, които често са трудни за самопреодоляване. В тези моменти Зори е до мен – понякога нежна, понякога грижовна, друг път брутално пряма или дори предизвикателна. Тя интуитивно улавя от какво имам нужда, за да бъда изкарана от моето лично „бла-бла-бла“, което разбира се, винаги е защитено с добре обмислени и отлично представени аргументи. Благодаря ти, Зори, че помагаш на моя вътрешен компас да запази правилния курс в посока на кариерната ми реализация и постигане на лично удовлетворение!

Зорница е прекрасен човек, който ми помогна да намеря себе си и да взема някои много важни решения.

Благодарение на Зори се научих да се радвам на живота, да бъда щастлива със себе си такава, каквато съм. Сега знам, че ако наистина искам нещо, мога да го постигна.

Тя е прекрасен ментор, коуч, приятел, човек, на който може да се доверите.

Зорница е показала, че е изключителен експерт в сферата на коучинга.

Тя ми помогна да открия най-фундаменталните си ценности, да съобразявам поставените цели с тях и ми даде сили да ги постигна!

Още от първата ни среща със Зори ми направи впечатление колко позитивен, спокоен и уравновесен човек е тя и това първо впечатление се затвърждава все повече с всяка следваща коучинг сесия.

Потърсих Зори в момент, в който бях на кръстопът: предстояха ми организационни промени в бизнеса, паралелно с това той се разрастваше, а някъде по пътя сякаш бях позагубила личната си мотивация да се занимавам точно с тази работа.

Още по време на първата сесия Зори усети много точно предизвикателствата пред мен – дори и тези, които не успявах да обясня достатъчно ясно. И още от първата сесия ми даде методи и инструменти, които започнаха да работят и да ми помагат веднага. Само след две сесии продуктивността ми се увеличи с близо 100%, върнах си мотивацията, с която започнах, а като страничен ефект, въпреки че в коучинга се фокусираме върху работата, се чувствам по-добре и извън нея, по-спокойна съм и си почивам по-качествено.

Независимо дали в момента имате колебания или предизвикателства в бизнес или личен план или всичко при вас е ОК, препоръчвам ви да пробвате коучинг със Зори. Убедена съм, че веднага ще усетите значителен положителен резултат!

От първия момент, когато видях Зорница, знаех, че тя е перфектният ментор за мен – тя ме вдъхнови с начина, по който говори, с действията си и засили мотивацията ми да намеря път към моята цел – да стана бизнес коуч.

Срещнахме се в много ключов момент от живота ми, тъй като вече знаех какво искам да правя, но нямах никаква идея как да го постигна.

Работим заедно вече почти година и Зорница ме подкрепя със своите знания, интуиция и мъдрост. Тя е не само мой ментор, но и коуч, в зависимост от какво имам нужда в даден момент. Тя е много гъвкава и може винаги да намери начин да ми помогне да „отворя” съзнанието си за възможностите пред мен. Освен това ми помага във важни моменти от личното и професионалното ми развитие – например, преди 8 месеца бях изправена пред дилема между 2 работни позиции и успях да избера по-добрата, благодарение на нейния одухотворен и открит коучинг подход.

Благодаря ти, Зори, за това, че си до мен. За мен е удоволствие и чест да работя с теб.

Зорница е проницателен професионалист, който е на 100% фокусиран върху резултатите в личностното развитие. Работила съм с нея по няколко проекта и винаги съм се изумявала колко дълбоки могат да бъдат прозренията й за целите на даден човек. Бих препоръчала да се обърнете към Зорница, ако Ви трябва коуч – това би бил печеливш избор за Вас и развитието на Вашия бизнес.

Най-сърдечни благодарности от мен, Данчо и целия ни екип за прекараните дни с теб! Всички от нашия екип са с изключително положителни впечатления от преживяването и всеки един от нас е намерил по нещо полезно за себе си. Знам, че резултатът няма да е мигновен, но дори и само след седмица виждам положителен ефект от наученото и преживяното с теб.

Зори върши работата си с плам, който е заразителен. Пълна отдаденост на процеса от двете страни – и на Зори като коуч, и на мен като клиент – това е ключът към успеха. Постоянство. Дисциплина. Ангажираност. Истинска ангажираност с работата. Резултати всеки път.

Зори е изключителен мил, нежен и проницателен човек. Слуша активно и винаги задава точните въпроси, които ме карат да се замисля, да действам и да поемам отговорност. Дава ми уникални инструменти, които ми помагат в живота. Интересното е, че достигаме доста на дълбоко по време на срещите ни и процесите продължават да работят дни след това. Благодарение на интересните и предизвикателни домашни, които ми задава, аз постигам прекрасни резултати в личен и професионален план.

Благодаря Зори!

Mного вдъхновява, полезно ми беше това, че всъщност трябва винаги да сме себе си и да не се променяме заради на другите желанията.  Важно е  да разберем какво ни е пречело досега да сме по-продуктивни и да го махнем от живота си, както и обратното. Това, че трябва да направиш една крачка, за да започнеш пътя до целта.

Поглеждали ли сте се в огледалото скоро? А това, което видяхте хареса ли ви?

Аз определено не харесвах това, което виждам. Не говоря за външния си вид, а за това, което носех в себе си. Срещите ми със Зори бяха моето „по-дълбоко“ огледало. Това, което ми позволи да се вгледам и в последната клетка на своя ум, своето сърце и своята душа. Това, което ми позволи да видя, че в мен и около мен има светлина, а не сивотата, която бях свикнала да виждам по 24 часа в денонощието. И да си призная, сега продължавам да виждам светлината.

А вие може да видите нещо дори по-възвишено. Просто позволете на Зори да ви покаже пътят, по който да стигнете до него.

Усещам резултатите като се развивам към по-добро – станах по-фокусиран, положително мислещ и грижещ се за себе си – благодарение на насоките, дадени ми от Зорница. Този мой процес е постоянен и в дълбочина. Препоръчвам я като коуч.

От досегашната ни работа, това, което съм получила като ценност, е яснота. Яснота относно визията ми в бизнеса. Яснота къде искам да съм след 5 години. Яснота как да се справя с трудностите, които имам в момента и които очаквам по пътя ми, начин как да ги откривам и да се справям с тях. … Яснота на целта и лекота при нейното постигане. … Освен това получавам ценна обратна връзка за хората от екипа ми, как да работя още по-успешно с тях, как да ги мотивирам да се включват още повече в работата, с повече креативност, да приемат работата като своя.

Животът е като пътна мрежа без указания. Често се лутаме из тъмните улички на различни предубеждения, предразсъдъци, възпитание и най-различни вярвания, понякога без дори да сме сигурни в посоката.

Зори ти помага да намериш твоята посока, да видиш табелите и да те изведе на магистралата към целта. А там вече скоростта зависи от теб – ограничения няма.

Не знаех какво следва. Доверих се на Зорница. Обикновено съм доста скептична и трудно се доверявам. Тази жена отвори себе си и аз не устоях.

Бях в момент, в който исках да променя работата си. Печелех добре, караха ме с кола, пътувах в чужбина. За сметка на децата и семейството. Чак когато то почна да се разпада неистово започнах да търся помощ. Психолог, книги, семинари. Всичко, за което се сещах. Дори гледачка.

Зорница е отличен професионалист. Психолог. Нежно и с уважение към мен и моите постижения в живота ми помогна да се харесам. Да избистря приоритетите си.

На същата работа съм. Аз съм друга. Децата ме прегръщат и ми казват, че ме обичат.

Наскоро смених работата си. Така се случиха нещата, че подадох документи за напускане на текущата си работа, преди да съм наясно с какво точно ще изкарвам прехраната си след като изтече предизвестието ми.

Мислех си, че ще е нещо още по-хубаво. Но гласа на съмнението се обаждаше в мен и ми нашепваше не много утвърдителни твърдения. И точно в този момент се появи Зори Стефанова. Асистент на семинара, който тъкмо бях завършил, дългогодишен коуч, прекрасна майка на две деца, уникален човек, собственик на http://innercompass.bg/, основател и собственик на Компас бизнес услуги, Компас – преводачески услуги, ментор към Eleven (accelerator venture fund) и още много роли в един единствен човек.

Тогава и идея си нямах при кого отивам на couching сесия… Споменатия по-горе background научих в последствие.

Още от първата сесия нещата тръгнаха нестандартно. Вместо да седим на бюро, тя ме изведе на разходка из улиците и, докато говорехме, се движех постоянно. Така сякаш съзнанието ми се проясняваше допълнително. Направихме едно упражнение с визуализация с пространствени котви (тогава не знаех, че този похват се нарича така). И всичко си дойде на мястото.

Усещах, че работи с мен съвсем не само на съзнанетелно ниво. Работата беше и на емоционално и на духовно ниво. Поне така го усетих за себе си. Пълнa промяна. Синхронизиране на всичките пластове в мен.

На втората ни сесия получих сигурността, от която имах нужда тогава. Успях да видя благословиите в смяната на работата си, в новия курс, по който поемам в живота си. Успях да махна лещите на съмнението и да погледна живота си с очите на вярата.

После поработихме със самоприемането, със самоувереността, изясних си нещо, което се оказа не добре дефинирано. Какво ме прави щастлив? Вас какво ви прави щастливи? Чувствайте се поканени да комнетирате под статията това, което вас ви прави щастливи. Не се ограничавайте с няколко прости изречения. Помислете и напишете всичко, което ви носи щастие. В крайна сметка, разбрах за себе си, че когато избера да съм щастлив не е необходимо да правя каквото и да било, за да съм щастлив. Просто съм!

Поиграхме си да забележа положителните качества в мен, които пренебрегвам. И да помисля как да ги доразвия, прилагам още по-добре в практиката и да наблягам на тях, знаейки, че са ценни.

Препоръчвам на всичките си приятели да посетят coach и най-горещо препоръчвам екипа на Вътрешен компас и Зорница Стефанова. Аз си взех много от нея. С нейна помощ си намерих работа, която ми харесва, в която се реализирам успешно и която ме качва на следващото ниво по пътя нагоре. Продължаваме да работим заедно и да разчитам на нея за една външна, професионална гледна точка. Продължавам да развивам области от живота, в които не съм достатъчно доволен от текущите резултати. И продължавам да вярвам, че всеки трябва да има своя треньор (coach) в областта, в която иска да е наистина шампион.

С пожелания да се видим на стълбицата за награждаване на финала!

Коучингът преобърна цялата ми система за анализ и преценяване на ситуации, начинът ми на реагиране на всяка една от тях. Промени се развитието ми като личност, осъзнах наново целите си и начините, по които да достигна до тях. Научих се да вниквам в същността на нещата, да търся отговори на въпроси в дълбочина, да правя изводи по един нов за мен начин. Благодаря ти, Зори.

Започнах своето коучинг приключение със Зорница есента на 2012, когато се намирах в динамичен период от професионалния ми живот.

След първите няколко сесии се научих да правя крачка назад и да се наблюдавам от разстояние, което ми помогна да постигна контрол върху емоциите и действията си. Зорница ме напътстваше по време на този процес с търпение, внимание и последователност. Тя ми помогна да придам структура на мислите си, научих се да бъда по-организирана. Въпреки че и преди съм посещавала много обучения за организация на времето, коучинг сесиите със Зорница бяха много по-ефективни, защото аз самата решавах как да организирам времето си и да определям ангажиментите си.

Оставяйки най-сладкия урок за накрая, сега се справям чудесно с това да се награждавам за постиженията си – независимо дали малки или големи, важни или не толкова. Сега се чувствам по-силна и по-щастлива и усещам, че имам по-голям контрол върху живота си.

Признавам си, че бях от хората, които имат предубеждения към коучинга като цяло – и полезността му в личен план.

Благодарение на професионализмa на Зорница, тези съмнения бяха стопени още на първата ни сесия.

С учудване установих, че въпреки привидно лесните въпроси, които ми зададе – отговорите ме накараха много да се замисля. И да преосмисля някои от приоритетите си…

С две ръце препоръчвам работата й и ако все още имате съмнения и/или предубеждения – не позволявайте те за да зaстанат на пътя ви към себереализацията и щастието!

От всички положителни неща от коучинг сесиите ми със Зорница, това, което съм запомнила най-добре е, че „личното отношение има значение” и че всяка сесия имаше своя неповторим ефект, „точно като за мен” – това в допълнение към нейната по-висша цел да подтиква хората да растат и да се развиват в насоката, която са си избрали.

Зори подхожда към всеки човек и сесия с голямо внимание, слуша активно и изважда на повърхността най-доброто от вас по елегантен и непредубеден начин. Постигнах и продължавам да постигам прекрасни резултати и в личен, и в професионален план, и да си създавам нови ценни навици.

Огромно благодаря, Зори!

Бих искала да препоръчам Зорница като коуч.

Аз наскоро започнах коучинг преживяването си с нея. Още от първата сесия тя успя бързо да схване управленската ситуация, която имах да реша и ми предложи различни инструменти, с което ми помогна да постигна целите си във връзка с изграждане на екипа ми и фокусиране върху приоритетите. Съветът и беше навременен, конкретен и приложими, въпреки че имаше да се справя с абсолютно нова за нея култура – тайландската.

Тези умения, заедно с огромните и знания, свързани с управлението и личностното развитие, са крайно необходими за един успешен коуч.

Планирам и в бъдеще да използвам съветите и в моята работа.

Въздействащо и полезно преживяване. На  Зори може да се разчита.

За мен  доверието, уважението и зачитането са топ приоритети. Бих се възползвала от коучинга със Зори и в  бъдеще.

Автор: Зорница Стефанова за Фондация Вътрешен компас

Снимка: Аustin Дistel за Unsplash