Стартиращи предприемачи са една специфична порода хора. Аз ги уважавам и намирам, че има възможност и нужда да им се предложи повече подкрепа. Реших да споделя това. Стори ми се важно да го направя, за да съм полезна на някой, който иска да започне свой бизнес и някак все още се чуди:

Как, достатъчно добра и уникална ли е идеята, достатъчно ли съм подготвен, ще мога ли да се справя, ще успея ли? Ще мога ли да съм като успелите пердприемачи?

Вчера подкрепях една млада жена, която скоро ще стартира свой собсвен бизнес. Изключително много харесвам този процес на сътворяване в действителността на една нова идея. Като излюпване на какавида. Нарастването, съзряването и момента, в който какавидата започва да се движи, да се бори да разкъса пашкула, за да започне да разтваря крила.

Чела съм, че въпреки, че този процес изглежда болезнен за насекомото, чрез него то изпълва крилете си с течност, за да може да ги разтвори и литне, вече като пеперуда. Тази трансформация може да изглежда трудна, мъчителна, но всъщност е необходима, за да се преобрази какавидата в пеперуда, да премине в друг стадий на развитие и това е нейния начин на приспособяване. И, ако тогава се направи опит да се помогне като се разтвори пашкула, пеперудата никога няма да може да разтвори крила и умира.

Затова съм на принципа, колкото и близък да ми е човек, колкото и да искам да му помогна със съвети, с моя опит и т.н. – да го правя изключително уважително, за да може човекът да си мине през изпитанията и уроците и да заякне. Като психика, като умения, като опит.

Да се върнем на вчера. След двучасов брейнсторм относно идеята и осъществяването и, някак всичко изглеждаше привършило. И тогава попитах момичето:

  • Защо правиш това?
  • С какво е ценно то за теб?
  • Какъв е големия смисъл?
  • Как ще подкрепиш хората и ще си им полезна?
  • Къде виждаш себе си след 10 години? 5 години? 3 години?

И когато имаш предизвикателства по пътя, когато не успяваш да направиш каквото и както искаш, когато имаш съмнения дали ще успееш, дали си достатъчно добър, страхуваш се да не се провалиш, дори не искаш да се помръднеш, защото си скован от временен неуспех, когато виждаш как всичко е против теб, спомни си кой си ти. Спомни си защо си почнал всичко.

Виж в съзнанието си идеята работеща и хората, които са по-добре като я ползват.

Нека този образ бъде винаги в съзнанието ти, когато имаш нужда от подкрепа. Защото всичко преминава – и добро, и лошо. Както от бебе си станал човека днес и утре ще бъдеш вече различен. Както зимата преминава в пролет и в лято, а нощта в ден и после нощ. Приеми грешките като най-големите възможности за учене. В училище от какво си се учил най-много – от шестиците или от двойките? Да, всеки иска шестици. Добре, де, почти всеки 🙂 Но петици, четворки, тройки или двойки са неизбежни. Човек не се е родил да знае всичко в този свят. Дори чичко Гугъл не знае. Може би… Макар че досега не съм срещала нещо, на което да не се намери някакъв отговор. Точно както в живота.

Като напътствие към стартиращи предприемачи: Ако има ясен въпрос, ако има цел, начини винаги ще се намерят.

Видях замечтаният и поглед. Видях как търси отговори: какво е ценно за нея, с какво тя е ценна. И в сърцето ми се преляха чувства на обич към този млад човек. На радост, че още една душа върви смело по пътя си. На удовлетворение, че в този момент съм била на правилното място и в правилното време, за да мога да послужа с уменията си. На вяра, че всичко е наред и е за добро.

Млади хора (и може би не толкова млади), избирайте мъдро пътя си. Не винаги най-утъпканата пътека е вашата. Не всяка пътека, по която тръгнете ще ви отведе където искате. Ще се наложи да тръгвате по различни пътеки. Но, ако знаете, че искате да стигнете на Черни връх на Витоша, откъдето и да тръгнете – Чирпан, Варна, Москва или Овча купел, какъвто и маршрут и превозно средство да изберете, ако следвате посоката си – Черни връх – вие ще го стигнете. Ако е за вашето най-голямо добро. Ак о не го стигнете – Вселената ви е подготвила нещо друго, по-добро, както сигурно и досега се е случвало в живота ви 🙂

Стартиращи предприемачи, бъдете честни със себе си. Вярвайте в себе си. Бъдете смели, за да следвате собствения си път, своята Северна звезда. УСПЕХ В НАЧИНАНИЯТА ВИ!

Ако имате нужда от подкрепа като стартиращи предприемачи, обадете ни се или намерете полезни материали на сайта ни.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Автор: Зорница Стефанова за Фондация Вътрешен компас

Снимка: Аustin Дistel за Unsplash