Сутринта пиехме със съпруга ми кафе в една сладкарница на Жълтите павета. Харесвам да гледам как колите минават пред витрината. И хората, най-различни хора…

Та, бях в настроение и започнах да разказвам за ефектите от отворената и затворената бленда върху дълбочината на острия фокус при фотографиране.

Да, знам, това нищо не ви говори, поне на повечето хора. Именно за това пиша сега. Веднага усетих как загубих вниманието на съпруга ми.

Когато искаме да разкажем нещо на дадена аудитория, важно е да го направим просто, ясно, с думи, които хората разбират и, още по-добре да има картинки и метафори.

Какво исках да разкажа на съпруга ми: ходя на курс по фотография, защото обожавам да снимам и искам да се изявявам още по-пълно като човек, снимайки. Курсът го води един много свеж човек, Жоро Неделчев, отличен фотограф и много добре обяснява. За 4 лекции вече започнах да снимам по различен начин – да се стремя, използвайки знанията, които получавам за фокус, перспектива, композиция, светлина, план и прочие, да правя снимки, които да се получават такива, каквито искам, за да предам емоцията, чувството, а не просто да си щракам и от 50 кадъра все един ще е добър.

За да се получи размазан фон, т.е. предметът, който е на фокус да изпъква на размазания фон (много харесвам този ефект), е необходимо да внимавам колко е отворена блендата, през която преминава светлината. Ето това исках да му кажа и покажа, а се получи: „ефектите от отворената и затворената бленда върху дълбочината на острия фокус при фотографиране”.

Кратки и практични съвети как да грабнем аудиторията:

  1. Говорете на тема, която интересува хората. Самият вие дали слушате лекция, която не ви интересува?
  2. Изберете тема, която ви интересува и ви напира отвътре да говорите по нея. Ентусиазмът, енергията и чувството, с което говорите завладява, кара хората да си представят и да ви слушат.
  3. Общувайте с прости думи. Обяснете така, че, ако има дете в аудиторията, в края да може да разкаже за какво сте говорили. Това е сигурен знак, че сте били ясни, интересни и забавни.
  4. Подгответе се предварително. Практика. Пак практика. Още практика. Хубаво е да знаете какво искате да кажете, да си направите някакъв, макар и кратък, план как да го кажете, да изрепетирате. Хубаво е, ако нямате голям опит или се притеснявате от публика, да го репетирате пред огледало и след това може пред 1-2-3 близки хора, за да се отпуснете.
  5. Импровизирайте. Аз харесвам, когато говорещите импровизират. Това показва, че са присъстващи, че ги интересува аудиторията (и аз като част от нея), че са интелигентни, гъвкави и много добре подготвени. В цирка отличните жонгльори могат да си позволят да импровизират. А как е във футбола? В театъра?
  6. Бъдете забавни. Помислете си – имало ли е случай, в който дадена лекция, реч, семинар, ви е бил скучен и вие сте го харесали и препоръчали на приятел? И как е, когато нещо ви е било смешно, забавно, интересно? Могли сте да разказват с часове и да се вълнувате с дни.
  7. Разказвайте истории. Хората обичаме истории. От прастари времена – легенди, митове, истории. Истории от вашия живот, от живота на други хора, вицове, притчи. Разнообразието е толкова голямо! Помогнете на хората да влязат в контакт с емоциите, чувствата, сърцето си. Нали животът се измерва не с броя тупкания на сърцето ни, а с моментите, в които е спирал дъхът ни.
  8. Дайте на хората пространство, в което да мечтаят, да виждат перспективи, да чувстват, да бъдат себе си. За мен изправянето пред хора не е просто начин да ги науча как да бъдат по-добри в дадена област или още по-малко – да покажа колко добра съм аз в дадена област. Говоренето пред хора е като вдъхване аромата на цъфналите дръвчета – удоволствие и сливане.
  9. Бъдете себе си. Това е най-големият подарък, който можете да направите на себе си и хората пред вас. Хората имаме сетивата да долавяме искреността и лъжата и да правим разликата между тях. Във ваши живот от какво сте впечатлявали най-много – от човек, с голям опит, който е излизал пред вас и, очевидно добре подготвен, ви е говорил превзето или неща, научени наизуст или не толкова опитен човек, който е горял в това, което е говорил и е бил естествен и искрен? Аз лично – от вторите.
  10. Поменете, че за хората думите са само 7% от смисъла на посланието! Осъзнавайте и работете за останалите 93% – гласа и езика на тялото, присъствието ви на сцената, енергията ви. За това в някоя друга статия.

Аз вярвам, че всеки човек носи много ценни знания и опитност, които може да са полезни на много други хора. Затова – заставайте смело пред хора и споделяйте. За благото на всички ни.

Ако този разказ ви е харесал – моля, харесайте го, споделете го, коментирайте!