Отвсякъде, електронни медии, списания, телевизия, социални мрежи, ни заливат с информация за кой каква кола кара, с кого излиза, къде ходи, в каква къща живее, как живее „елитът“, кой е елитът и това продава и прави пари.

И някак си се научаваме, че е важно основно какво работиш, каква ти е титлата, как се обличаш, каква кола караш, имаш ли гадже и семейство… И не, че тези неща, символи, не са важни! О, не! Аз самата предпочитам да (и, слава Богу) съм умна, успяла, здрава и богата, отколкото бедна болна тъпачка. Човещинка…

Моята теза е, че е важно защо иска тези неща в живота си и как ги постига.

Виж, искам да съм успяла, да изявявам потенциала си, да съм се развила достатъчно, за да съм полезна на хората да постигат своите цели и мечти. Искам да съм още по-богата – това ми говори, че съм още по-полезна на хората. Хубавото при хората е, че плащаме срещу това да получим продукт или услуга, които са ни ценни и важни по някакъв начин и задоволяват наша потребност, нали? Искам да съм все така умна (е, това ми е най-лесното, че съм си така по рождение и от 12-13,000 книги, които съм прочела досега). Искам да съм красива – това ми показва, че се грижа за здравето, характера и интелекта си.

От една страна, има хора, които искат да са богати, за да карат Mercedes AMG GT S

И това е ОК. Искат така хората да ги гледат и да им се възхищават, искат да се чувстват успели и яки.

Искат хората да живеят в полите на Витоша или в центъра на Ню Йорк. И това е ОК. Искат да се оженят/омъжат по любов и за пари (понякога втората мотивация е по-силна). И това също е ОК. Това си искат хората!

От друга страна, има толкова свидетелства, че Mercedes AMG GT S сам по себе си прави човекът щастлив за 1-3 месеца. След това си става просто кола и човекът отново започва да изпитва онова необяснимо чувство на недостатъчно щастие и успех и продължава да се стреми неистово към следващия „символ“ – кола, жена, любовник, яхта – на това, че е добър, успешен, силен, властен.

И често хората си казваме: Сега ще работя още повече, ще се доказвам, че съм по-добър дори от Иванов, ще ме повишат… и по този начин ще имам повече пари за по-голям апартамент/къща, по-яка кола, по-красива любовница, ще имам и деца и ТОГАВА ЩЕ СЪМ ЩАСТЛИВ/А!

Всъщност, според мен, за да привлечем тези „символи“ на успех и щастие в живота си (пари, коли, жени, мъже, деца, кариера), е важно да сме наясно със себе си. Кой съм аз? Какво е ценно за мен в живота? Не „семейство“, а обич, нежност, сигурност, доверие – каквото е за вас всъщност. Не „кола“, а престиж, удобство, свобода на придвижване, разнообразие (каквото за вас всъщност е). Не „кариера“, а изява, признание, престиж, власт, развитие (каквото за вас всъщност е). Не „пари“, а сигурност, власт, влияние, признание, смелост.

Едва когато си дадете сметка какво ви движи всъщност в живота, можете да сте истински щастливи. С това, което имате. Така винаги ще имате това, с което сте щастливи.

Така ще знаете, че можете да получавате колкото нежност, сигурност и любов имате нужда не само като имате семейство, а в процеса на намиране на човека, с когото да създадете това семейство.

Можете да се радвате на признание и престиж, на власт и увереност не само, когато имате много пари, кариера и/или статус в обществото, а като давате нещо ценно на хората, за което те са ви благодарни. И по този начин ще сте си все щастливи, днес, в този момент, във всеки момент.

По същността си всичко е едно и също, важно е отношението ни към нещата от живота. И да разбираме себе си. И да избираме себе си.

Автор: Зорница Стефанова, председател на фондация „Вътрешен Компас“.
Статията е публикувана и в New Trend Media.