Днес съм настроена на тема взаимоотношения.

Искам да споделя с вас едно много полезно упражнение, което можем да наречем „Поглед отгоре“.

На мен, а, вероятно и на вас, понякога ми е много объркано като си мислите за най-близките ви хора. Хем ги обичам, хем се виня, че не съм достатъчно добра с тях. Ама не съм добра, защото се възмущавам, че ми се бъркат в живота. Ама те го правят, защото ме обичат и това е техния начин да го покажат. А сега ми е още по-тъпо, защото хем го осъзнавам това, хем не мога да се спра…

Този инструмент е забавен и доста ефективен начин да разберете повече за себе си и отношенията си с най-близките ви хора. За внасяне на малко повече порядък, за яснота и поглед отстрани и по-неутрално, ви предлагам да си направите този „Поглед отгоре“.

На един бял лист си създайте карта на най-важните за вас взаимоотношения.

Отбележете най-важните за вас 8-10 взаимоотношения. С родители, деца, партньори, колеги, приятели – каквито са те за вас. Може да имате най-добър приятел от детството и да искате да го отбележите. А може да не искате да слагате приятели тук, защото сте решили да разположите членове на семейството ви. Каквото и да решите е добре.

Дайте форма и размер на всеки човек/взаимоотношения и ги разположете на картата. Създайте форма и за себе си. Ако смятате, че има липсващо взаимоотношение – отбележете и него.

Ще забележите, че любимите ви хора са по-близо до вас или по-далеч. Някои форми са по-големи, други – по-малки и неясни. Можете да изпитате затруднения каква форма или големина да направите даден човек.

Всичко това е символично и ще отразява вашето отношение към човека. Ако ви е трудно – това е нормално, може да не сте свикнали да се изразявате по този начин. Просто се доверете на себе си и го направете.

Може в процеса на работа да изпитате нужда да сложите още някой човек, например починал родител – направете го, той все още живее във вас като емоции, чувства, мисли.

Ако имате близък човек и се противите да го изобразите на листа, защото се чувствате, например, обидени от брат/сестра – сложете го все пак. Това е символично и ще ви даде яснота какво се случва в съзнанието ви.

Можете да се абонирате за бюлетина и/или да ми пишете, за да ви изпратя и една готова форма за попълване, за да ви е по-лесно. Коментирайте, ако имате някакви интересни наблюдения и/или въпроси.

Приятно занимание!

Ако искате, харесайте статията, споделете я, коментирайте:)

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Снимка: от JESHOOTS.COM за unsplash.com