Ако седнете на спокойствие, отпуснете се приятно и се успокоите, вероятно ще се сетите за поне един близък човек, с когото не успявате да се разберете като хората. Поне един, с когото бихте искали да имате по-балансирана и хармонична връзка, с когото се виждате още по-добри един към друг.

Ето с тази връзка ви предлагам да работите днес.
А за тези, които не се сещат в момента – има една подсказка. Слагам едно интересно колело – на взаимоотношенията:

колело на живота, взаимоотношения, връзка

колело на живота, взаимоотношения, връзка

Как да го ползвате, за да подобрите една своя връзка?

На всяка от осите има по едно взаимоотношение. Една ос съм оставила празна, за да си сложите една връзка, на която много държите, а я няма сред останалите: с колеги, родители, приятели и пр. На видно място съм поставила неслучайно една най-съществена и често пренебрегвана връзка – със себе си.
Представете си вашите връзки с хората около вас. Ако средата на кръга, пресечната точка има стойност 0, а пресечните точки с окръжността имат стойност 10, оценете всяка своя връзка по скалата от 0 до 10. 0 е изобщо не се разбираме (дори може да не се виждате или този човек да не съществува в момента в живота ви, напр интимен партньор) до 10 (имаме великолепни отношения).
Бъдете честни пред себе си. Може да се изненадате как интуитивно давате по-висока (или ниска) оценка на дадена връзка! Това е нормално. Не се винете, не се упреквайте. Това е само нещо като снимка. Можете да разберете какво ви е в момента. И да решите да промените в определена посока. Напр. обръщате твърде много време на децата си и връзката с мъжа ви страда. Или изолирате свой колега. Или прекалено много се съобразявате с мнението на даден човек и губите себе си. Или искате да обърнете много повече внимание на себе си, да си починете, да се погрижите за зрдавето, да поспортувате, да се разхождате повече, да се срещате с приятели… Вие ще видите колко е интересно. Ако сме в коучинг разговор може много да се говори за всяко едно от нещата, които ви е направило впечатление, изненадало ви е, не сте очаквали. Но и само да го видите – пак може да ви се отворят очите!

Изберете си една от тези връзки. Не се притеснявайте, нека да е само една, не се колебайте. След това можете да изберете друга. Не падайте в капана да искате всичко ей сега, веднага!

Може да си зададете и отговорите честно на следните въпроси:

1. Защо тази връзка е толкова важна за мен?
2. Как би се променил живота ми, ако и тя се промени – има я, няма я, стане много по-добра и/или по-лоша?
3. Как искам да е връзката ми след 1 година? А след 3?
4. Какво мога да направя, за да е такава, каквато искам връзката ми след 1/3 години?

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
  1. 5. От какво съм готов/а да се откажа?
  1. 6. Какво съм готов/а да простя – на себе си и на другия човек?
  1. 7. За какво съм благодарен на себе си и на другия човек?
  1. 8. Какво съм готов/а да променя в себе си?
  1. 9. Какво искам да науча? Какви умения искам да придобия? Как мога да го направя?
  1. 10. Какво още бих могла да направя, ако не бях сърдита/яростна/обидена/гневна?
  1. 11. Какво бих могла да направя, ако не ме беше страх/неудобно?
  1. 12. Какво бих могла да направя, ако не трябваше да се оправдавам/отчитам/отговарям пред никого?
  1. 13. Какво избирам и искам да направя, за да подобря тази връзка – 1-2 конкретни действия. Наистина конкретни. Напр. ще се обадя довечера. Или ще стана да се изкажа на следващата среща. Няма да се ядосам и да викам следващия път като се скараме.

Е, вече имате 1-2 неща, които да направите, за да подобрите една своя важна връзка. Честито! Поздравете се! Проследете се какво става тогава, когато извършите тези действия. Ако нещо не е подходящо – сменете го с друго действие. Отново вижте резултата.

Ако статията ви е харесала, моля подкрепете ни като ни дадете пръстче нагоре, споделете я с някого, който може да подобри поне една връзка, коментирайте, за да ни помогнете да станем още по-полезни.

Ако искате да получавате практични и използваеми материали, с които да постигнете по-добро качесъво на живот – абонирайте се за нашия бюлетин чрез формичката след това изречение:)

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:

Автор: Зорница Стефанова

Снимка: Зорница Стефанова