Коучинг

Какво е коучинг – бизнес коучинг и индивидуален лайф коучинг – и какви са ползите?

Това са първите два въпроса, които и аз бих си задала, ако срещна предложение, което ми е интересно и все още неясно. Дори и да нямате точна представа какво е коучинг, вероятно като повечето хора, и Вие имате някаква цел или мечта, нещо ценно за Вас в личен или професионален план, което все още не сте постигнали. Например искате да:
 • имате повече сигурност за бизнеса си, дори развитие
 • имате смелостта да създадете свой бизнес
 • се развивате и да направите кариерата, която заслужавате
 • имате повече време за семейството си
 • имате дисциплината и последователността да спазите решението си (да спортувате, да отслабнете, да си почивате…)
 • се разбирате по-добре с колегите и/или партньорите си
 • сте по-уверени и да заявявате собствените си нужди и желания
 • имате на кого да споделите, да се доверите, да ви изслуша и подкрепи с внимание, разбиране и приемане
 • спрете непрекъснато да се вините, че не сте свършили това, което сте обещали
 • имате пари, за да живеете достойно и да се чувствате успял и грижовен родител/партньор
 • пътувате до далечни кътчета на земята и да преживеете свободата
 • вътрешен мир, спокойствие, сигурност
 • повече увереност, смелост, решителност

Ако все още не сте постигнали това, за което мечтаете – какво Ви пречи, кое е онова, което стои между Вас и мечтата или целта Ви?

Може би
 • нямате ясен фокус
 • дори може да нямате ясна посока – и си представете кораб, който се люшка в бурно открито море, потеглил неясно накъде…
 • може би си казвате, че не сте достатъчно добри или не заслужавате
 • може би не знаете как да заявите ясно и искрено какво искате
 • и дори да нямате човек, на когото да се доверите на 100% или да смятате за равностоен партньор
 • а може да е нещо съвсем друго, което ви пречи да сте щастливи, успешни и удовлетворени

И, в случай че това е така, търсенията Ви са Ви довели до тази страница за

бизнес коучинг (за мениджъри, за екипи, за предприемачи и лидери) и

лайф коучинг (коучинг за живота, коучинг за постигане на резултати в личен план).

Повечето хора, особено успешните, живеят с усещането, че има още нещо важно за тях, което някак си все още не са успели да постигнат. За някои може да е повече време за семейството и почивка след непрекъснатото напрежение при управлението на бизнеса или на екип от хора. За други може да е по-добра професионална реализация и развитие. Или повече свобода и свободно време. Всеки знае за себе си от какво има нужда не само умът, а и тялото, и душата му.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:

Както бихте ползвали адвокат, ако имате някакъв казус или счетоводител – ако искате да създадете и ръководите бизнес, или лекар – ако имате здравословни въпроси, или финансов консултант – ако искате да инвестирате, така можете за използвате коуч за личностно развитие и професионален успех, за да реализирате по-пълно своя потенциал.

Ползи от използването на бизнес коучинг и лайф коучинг

Коучинг програмата е най-ефективният начин за личностно развитие. Неслучайно 25-40% от най-големите компании в света (Fortune 500) използват бизнес коучинг и лайф коучинг за своите най-ценни кадри.

Зависи върху какво се фокусирате. 

В зависимост от спецификата, коучингът най-общо се дели на:
 • Индивидуален коучинг (или Лайф коучинг, с извинение за буквалистиката; всичко това е дотолкова ново за България, че в момента „обозначаваме“ понятията) – занимава се с индивидуалното, личностно развитие на клиентите
 • Бизнес коучинг – занимава се с развитието на екипи
 • Екзекютив коучинг (коучинг за собственици на бизнеси, предприемачи и висши мениджъри, Executive Coaching) – същността на тази работа е развитие на ценните и влиятелни висши мениджъри, собственици и предприемачи, разкриване на потенциала им, като по този начин, поради каскадния ефект на промяната, тя обхваща цели отдели, цели организации и се отразява на обществото като цяло. Бизнес коучинг е индивидуална работа с ценните за организацията хора. В това партньорство клиент и коуч определят сферите на работа, целите, към които се стремят, съставя се план и се проследяват резултатите, които се постигат, за да могат клиентите да са максимално ефективни и полезни за организацията, за обществото, да са пълноценни и удовлетворени от живота си. Този вид коучинг е изключително нов за България метод за работа с лидери, собственици на бизнеси, предприемачи и висш мениджмънт.

Ползи от коучинга за ръководители и техните организации:

 1. Личностно развитие: Коучингът предлага персонализирани стратегии за самоусъвършенстване, като помага на индивидите да разберат и максимизират своя потенциал. Прочетете повече в нашия блог за личностно развитие.
 2. Ефективно управление: Учи ръководителите как да стимулират и вдъхновяват своите екипи, увеличавайки продуктивността и ефективността. Научете повече за нашите обучения по управление.
 3. Работа в екип: Подобрява комуникационните умения и създава по-силни, работещи ефективно екипи. Вижте нашите обучения за тимбилдинг.
 4. Кариерно развитие: Помага на индивидите да идентифицират и постигнат своите кариерни амбиции, водещи до удовлетворение и успех. Изследвайте страницата ни за кариерно развитие.
 5. Организационно представяне: Увеличава общата продуктивност и успех на организацията чрез развиване на ключови лидерски умения и стратегии за растеж. Разгледайте нашите бизнес коучинг услуги.
За да се вдъхновите и научите повече за това как коучингът може да промени живота ви, препоръчвам ви да разгледате работата на водещи коучове като Тони Робинс, Брене Браун и Симон Синек. Техните уникални подходи и стратегии предлагат ценни уроци за личностно развитие, ефективно лидерство и изграждане на смислен живот и кариера. Не забравяйте също така да разгледате нашите препоръки, за да видите как сме помогнали на други хора и организации да преодолеят своите предизвикателства и да постигнат своите цели. Включвайки тези аспекти във вашата стратегия за коучинг, било то чрез бизнес коучинг за лидери или лайф коучинг за личностно развитие, ще откриете нови възможности за растеж и успех както в личен, така и в професионален план.

Повече информация за ползите от коучинг можете да намерите и тук.

Close