Хората сме създадени така, че, за да функционираме в този свят, в който сме удавени в информация, имаме нужда от стратегии, от модели, към които да се придържаме.

Случвало ли ви се е да си мислите какво би се случило, ако:

 • бяхте се подготвили по-добре за преговорите или просто бяхте по-уверен
 • бяхте поговорили с колегата/шефа/детето си вместо поредния скандал или
 • как имате нужда да се поглезите и да полежите на плажа, за да разпуснете напрежението или
 • защо вместо вас, работата не я свърши някой друг.

Колко пъти сте се „задушавали“ от нещата, които правите и сте искали да намерите себе си, като разберете кой сте и какви са мечтите и желанията ви.

Ако сте видяли себе си в някоя от горните ситуации или в други подобни, със сигурност настоящата статия ще ви помогне да действате и да се чувствате различно в бъдеще.

Ключът тук е в думата „ситуации”. И ако си помислите – това често са повтарящи се ситуации (ще ги наречем „модели”), в които ние реагираме по подобен начин, чувстваме се по подобен начин, реагираме по подобен начин. Това са нашите стратегии за справяне в живота.

Може да си спомните за много такива стратегии в живота си:

 • придвижването ви до работата – маршрут, време, средство (често е подобен, ако не и еднакъв, месеци и дори много години подред),
 • начинът ви на пазарене и какво купувате,
 • начинът, по който си избирате интимните партньори,
 • дори как и кога четете интересни неща в Интернет.

Ако сте съгласни, че много неща в живота си правим по повтаряеми модели, а психологията казва, че това е именно така – вижте дори как работи мозъкът ви, не е необходимо да премисляте всяко вдишване и издишване, за да функционират дробовете ви, това е изключително полезно осъзнаване. Ако си признаете, че действате по едни и същи модели, следващият път ще успеете да ги промените.

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин:
Какво мога да направя по различен начин, така че резултатът да е различен? Т.е. какви други стратегии да използвам?

С този въпрос се постигат 2 неща:

   1. Вече можете да се самонаблюдавате и да поемете осъзната отговорност за своите избори и
   2. Можете съзнателно да напрвите различен избор.  

Например можете да работите 1 час по-малко, да си подредите приоритетите и да се научите да вписвате приоритетите си в графика, включително необходимото време за семейството. Може да звучи странно, но аз, например, ако го нямам записано, твърде вероятно няма да мога да отделя необходимото ми време.

Тук вече може да сте постигнали важен пробив! И съвсем разбираемо изглежда мисълта на Айнщайн:

„Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.“

Веднъж осъзнали някои свои модели, можем да ги заменим с нови, които ни вършат работа и ни водят до резултатите, които искаме.

Всеки от нас, ако се замислите, е правил това за себе си – подмяна на стара, неработеща стратегия с нова, работеща, например в училище – имали сте слаби оценки по някакъв предмет и след това сте направили нещо ново или по нов начин и сте започнали да изкарвате по-високи оценки.

Разбира се, практиката показва, че подкрепяни от професионален коуч, който да ви фокусира, да ви държи отговорни и да вярва, че можете да постигнете всичко, което е наистина важно за вас и е избрано от сърцето ви, промените могат да са в пъти по-леки, по-лесни и по-ефективни. Можете да направите това като „моделирате“ своя успешна стратегия, с която решавате супер успешно друга ситуация в живота си.

Можете и да моделирате човек, т.е. да следвате негова/нейна успешна стратегия, дори и да не го познавате лично, ако той/тя получава резултатите, към които вие се стремите, например:

   • организирал е и ръководи бизнеса си успешно,
   • намерил е човек, който обича и с когото е щастлив,
   • почива си достатъчно и се
   • забавлява.

Да обобщим – ако осъзнаете свой модел на поведение (стратегия), които ви стресират, напрягат, разстройват, ядосват, депресират, вие вече сте в силна позиция, защото можете да го замени с нов и да се радвате на повече спокойствие, увереност, сигурност, любов, свобода, смисъл. Толкова е просто, макар да не е винаги лесно. 

След като сте осъзнали какво искате да направите за себе си, какви резултати искате, можете да потърсите повече информация, да говорите с приятел, да отидете на семинар, да прочете книга, да имате ментор, да имате индивидуален коуч. Вие вече можете да се задвижите в избраната от вас посока.

Можете още сега да изберете един модел, който ви натоварва и още сега да решите какво искате да направите различно следващия път. Ако резултатът ви харесва – чудесно! Ако все още не ви харесва – пробвайте нещо друго, различно. Вие сте изобретателни, когато искате!

Намерете вашия начин, вашите стратегии. Следвайте своя вътрешен компас. УСПЕХ!

Запишете се, за да получавате нашия бюлетин: