Днес е на дневен ред темата БАЛАНС.

Тези дни чух един човек да казва, че отделя по 6 часа на ден за духовното си развитие.

Първата ми мисъл беше – чудесно! Де и аз да го правех!

След това съзнанието ми поднесе изненада – това не е необходимо да става точно така!

Да предположим, че в живота ми има основно 4 сфери за проявление – духовна (ще я нарека личностно развитие), материална (свързана с пари, работа и пр.), взаимоотношения (лични, интимни, служебни и пр.) и здраве (т.е. грижата за физическото ми тяло и духовно здраве).

Тогава, ако отделям 6 часа на ден за духовното си развитие и спя по 6-8 часа – по колко ли време отделям на останалите 3 сфери? Къде е моят баланс?

Колко време отделям за правене на пари, за грижа за здравето, за развитие на взаимоотношенията ми с хората и себе си? Отговорът сам се налага – някъде балансът ми се пропуква… Някоя от останалите сфери очевидно страда от липса на внимание и развитие.

Според мен е важно да има баланс.

И за развитието е важно да има дисциплина и последователност. Ако искам да изглеждам като Джесика Алба, ще е добра идея всекидневно или поне 5 пъти в седмицата да отделям време за тренировки и да спазвам хранителен режим. Ако искам да имам успеха на Тони Робинс в сферата на работа с хора, ще е добре всекидневно едва ли не да работя с хора, да правя презентации, всеки ден да се уча и да се развивам и следващите дни да прилагам това, което вече съм научила в живота си досега.

Т.е. нека да има баланс – с внимание и грижа да се отнасям към различните сфери на живота си.

И така, както в българския тотализатор – с малки суми, но редовно. И, ако играеш – печелиш, ако не играеш – не печелиш:)