Умението да общуваме – 2 част: Как да стъпим в обувките на другия (особено ако носим различни номера)

Случвало ли ви се е да говорите с човек и по някое време да си ударите челото:

– Абе, тоя човек, изобщо ли не ме разбира?!

Аз му показвам откъде ще дойдат изненадите, давам му решение как да видим по-бързи резултати, а той изобщо не ме отразява!

Или пък:

Чувствам се така неразбрана… Опитах се да отворя вратата към едно общо решение… А какво получавам – грубо отношение и тежко неразбирне…

Забелязвате ли, че в тези 2 реда хората използват различен език.

Аз му показвам откъде ще дойдат изненадите, давам му решение как да видим по-бързи резултати, а той изобщо не ме отразява!

И:

Чувствам се така неразбрана… Опитах се да отворя вратата към едно общо решение… А какво получавам – грубо отношение и тежко неразбирне…

В Нервно лингвистичното програмиране (НЛП) хората се делят на 3 основни групи: визуални (водещо сетиво за възприятие на действителността зрението), кинестетични (водещо чувства и усещания) и одиални (водещ е слуха). Обикновено при хората има една водеща система и присъстват елементи от другите.

Важно е да имаме предвид, че хората с изразени предпочитания във всяка група:

– виждат и възприемат по различен начин действителността

–  ползват различен език (както личи от съвсем кратките примери горе): визуали – показвам, виждам, отразява, кинестетици – чувствам, отварям, грубо, тежко

– говорят по различен начин (визуалите – по-високо, с повече жестове, имат нужда от повече пространство пред себе си…)

Моят съпруг е визуален тип, а аз съм доста кинестетична.

Като обсъждаме нещо, той обикновено говори на висок тон, бързо, ръкомаха. Аз си мълча, питам го защо изобщо ми вика и се приближавам към него да го докосна по ръката, да го успокоя. Нали се сещате, че имаше известно напрежение в отношенията ни?:)

Преди да се бях светнала за този вид разделение на хората, си мислех, че просто не ме разбира и това си е. Той си мислеше същото. Сега вече, дори да си мислим това – знаем къде е ключът от палатката. И ни помага. Аз му оставям повече пространство, за да види какво искам да му кажа, а той има желание да се приближи и да ме усети.

Всичко това има своите приложения и в бизнеса, при преговорите. Когато осъзнаем какъв тип е човекът пред нас, ние имаме още една допълнителна опора да го разберем, да отговорим на въпросите му по разбираем за него начин и да създадем още по-голямо доверие. Резултатите в моята практика са изключително интересни. Влизането в рапорт с отсрещната страна води до неподозирани и неочаквани понякога успехи и в най-предизвикателните ситуации:)

Председател на УС на Фондация Вътрешен компас, Собственик и управител на Компас – преводачески услуги. Сериен предприемач. Професионален акредитиран Майстор коуч и Майстор ментор. Магистър по Икономика, магистър по Политология. Ментор към Фонд за рисков капитал Илевън, Стопански факултет на СУ Св. Кирил Охридски, Факултет по политология на Централно европейски университет, фирми. Това, което прави с ентусиазъм, успешно и ефективно е да помага на успели хора, висши ръководители и собственици на бизнеси да бъдат още по-смели и да реализират себе си.