сърдечен разговор conversation

Вчера имах сърдечен разговор с един човек.

Започвам отзад-напред.

Чувствам се прекрасно, леко уморена, но удовлетворена, щастлива и радостна, че съм била полезна. Не съм и разбрала как са минали 2-3 часа. Вече е почти тъмно. Седя на дивана и си мисля: колко е важен един нормален, дълбок и открит човешки, сърдечен разговор. Когато двама души се интересуват един от друг, когато се доверяват един на друг и открито споделят…

Но, ако се замислим – колко често си даваме удоволствието от такива разговори? На себе си и на хората около нас. Не слушаме ли често, защото:

  • ни се налага да изслушаме
  • искаме да си изкажем мнението
  • няма как да не го направим – ще изглежда грубо
  • за да дадем съвет

Сещате ли се за случаи, в които искате само да затворите очи и да останете със себе си и колега или близък идва и се започва… Или ви натякват за разни неща  или ви обвиняват и вие искате просто да избягате?

Днес пиша за ползата от един сърдечен разговор.

Като казвам сърдечен разговор имам предвид – разговор с внимание и уважение към себе си и другия. Общуване, при което се срещат две души и споделят идеи, мисли, трудности, радост, вина, мъка, тъга, гняв, обич с едно огромно уважение и приемане. Без нуждата да изказваш мнение, ако не те попитат. Без инстинктивно да се защитаваш или нападаш. Един разговор, в който човек може да бъде толкова открит, че да сподели най-големите си слабости и вини и да усеща обич, приемане, уважение.

Сигурно не е необходимо да мислите дълго, за да се сетите за човек, с когото имате неизказани неща – недовършен или незапочнат разговор. Извикайте в съзнанието си онези чувства на завършеност, удовлетворение, спокойствие, сила или каквото е за вас, ако вече сте провели този сърдечен разговор, усетете емоциите, дайте свобода на чувствата си.

В този момент можете да изберете да проведете този труден или предизвикателен разговор и да отворите нова страница за себе си и за това взаимоотношени. Направете си този подарък.

Бъдете смели, бъдете себе си!

Повече статии и нашите услуги можете да прочете тук.

Снимка от Elijah Henderson на Unsplash.com

Председател на УС на Фондация Вътрешен компас, Собственик и управител на Компас – преводачески услуги. Сериен предприемач. Професионален акредитиран Майстор коуч и Майстор ментор. Магистър по Икономика, магистър по Политология. Ментор към Фонд за рисков капитал Илевън, Стопански факултет на СУ Св. Кирил Охридски, Факултет по политология на Централно европейски университет, фирми. Това, което прави с ентусиазъм, успешно и ефективно е да помага на успели хора, висши ръководители и собственици на бизнеси да бъдат още по-смели и да реализират себе си.