Днес подготвях семинар на тема “Обратна връзка” и осъзнах колко често забравяме за нея или не знаем как да я дадем.

Често даваме обратна връзка от позицията си на шеф, родител, колега с повече опит, знания или умения, на ментор. И често поставяме себе си в позиция “отгоре” (без аналогии, не се усмихвайте, моля:). Използваме един менторски, назидателеен или преднамерено добронамерен тон, с който изискваме това, което сме казали да се приеме за истина, за чиста монета. И се чудим защо нашата обратна връзка толкова често се приема с неодобрение, нежелание, дори гняв и пълно “неуважение” (така го възприемаме ние). И си го отнася човекът, на когото сме дали обратна връзка: “ах, ти, защо не чуваш като ти казвам!” или “Толкова пъти ти казвам как да стане – и ти все същото!”, или “Никакво уважение!” и пр.

В такива ситуации е добре да не забравяме, че докато ние сме отгоре, другият излиза, че е в позиция “партер” (на снимката).обратна връзка позиция партер

А тази позиция като цяло не е нито удобна, нито харесвана…

Затова нека да си спомним случай, в който сме получили oбратна връзка, след която сме се почувствали наранени или ядосани.

Какво в тази обратна връзка ни е накарало да се чувстваме така? Може би не е била искана. Или тонът е бил авторитарен, или заповеднически, или надменен. Или сме се почувствали застрашени, защото е била заядлива, настоятелна, критикарска. Или е била пред други хора, на които държим и сме се почувствали унизени, застрашени, уплашени. Може да си направите списък на нещата, които не са ви допаднали. Обикновено се бунтуваме не по същество, а за начина, по който е дадена обратната връзка.

Запитайте се – а вие какво правите? Има ли случаи, в които вие правите същите грешки? Как, тогава, се чувстват другите хора?

А сега си спомнете за случай, в който сте получили най-добрата за вас обратна връзка.

Можете дори да затворите очи и да чуете думите, да си спомните как сте изглеждали и вие, и другият човек. Може би сте били горди, щастливи, признати, обичани, ценени. Може би дори сте се позасрамили малко, толкова сте се почувствали талантливи и добри. Може би е имало и други хора наоколо и ви се е искало да ги напрегръщате, или да им кажете колко сте горд, щастлив… Или просто всичко около вас е станало светло и сте се почувствали свободен… Каквото и да е било чувството, запомнете го. Знайте, че и другите хора имат нужда да се чувстват по подобен начин.

И следващият път, когато вие давате обратна връзка – спомнете си, че можете да сриете човека със земята. Защото е по-неопитен, по-неумел, по-мързелив, по-… всякакъв.

А може и да го изстреляте в небето. Защото искате да му помогнете, да го подкрепите. Вие решавате какво да направите!

Харесвам притчите и иносказанията. Затова ще разкажа една притча за Сократ и “трите сита” за обратна връзка:

обратна връзка Сократ

обратна връзка Сократ

Един човек попитал Сократ:

– Знаеш ли какво ми каза  за теб твой  приятел?

– Почакай – спрял го Сократ – първо пресей това, което искаш да кажеш, през три сита.

– Три сита?

– Преди да кажеш нещо, трябва да го пресееш три пъти. Първо през ситото на истината. Сигурен ли си, че това е истина?

– Не, аз просто го чух.

– Значи, ти не знаеш дали е вярно или не. Тогава да го пресеем през второто сито – на добротата. Искаш ли да кажеш за моя приятел нещо добро?

– Не, напротив.

– Така – каза Сократ – ти искаш да кажеш за него нещо лошо, но дори не си сигурен, че това е вярно. Нека опитаме третото сито – за ползата. Наистина ли е необходимо да чуя това, което искаш да ми кажеш?

– Не, това не е необходимо.

– И така, – заключил Сократ – в това, което искаш да ми кажеш няма истина, нито полза, нито добро. Защо тогава трябва да ми го казваш?

И така, ако това ви е било полезно – харесайте статията, харесайте “Вътрешен компас”, споделете я – така информацията по тази важна тема за обратна връзка ще стигне до повече хора. 

Имаме специално обучение, което е на тази тема. В него много интерактивно и интересно проиграваме ситуации, създаваме обратни връзки, които да ви помогнат в живота. Във взаимоотношенията ви, в работата ви. Добре сте дошли!

Председател на УС на Фондация Вътрешен компас, Собственик и управител на Компас – преводачески услуги. Сериен предприемач. Професионален акредитиран Майстор коуч и Майстор ментор. Магистър по Икономика, магистър по Политология. Ментор към Фонд за рисков капитал Илевън, Стопански факултет на СУ Св. Кирил Охридски, Факултет по политология на Централно европейски университет, фирми. Това, което прави с ентусиазъм, успешно и ефективно е да помага на успели хора, висши ръководители и собственици на бизнеси да бъдат още по-смели и да реализират себе си.