Най-добрият коуч си ти! кариера

Коучингът е едно всепоглъщащо преживяване, по време на което човек има шанса да види своя истински потенциал и да го отключи.  Като трансформира всички сфери в живота си – работа, здраве, личен живот, финанси, взаимоотношения.

Днес бих искала да споделя с вас отново нещо практично – как бихте могли, като коуч на самия себе си, да се погрижите за по-добра кариера.

Ако бъдете честни пред себе си, за какво работите:

Сценарий 1

Сценарий 2

За кариера за работа, която обичате
За да получите заплатата си За осъществяване на мисия, която ви вълнува
За да правите нещо и да получите пари за ток и други услуги за да допринесете за себе си и другите
За да имате работно място и 8 часа, в които да знаете, че сте зает за вашето развитие, израстване и изява на потенциала

Сценарий 1

Ако всички отговори са ви в дясната колонка, поздравления!

За да сте още по-успешен, можете да отговорите на въпроси 2, 3, 4…. По-долу. Всъщност, можете да отговорите на всички въпроси, които ви се сторят релевантни.

Сценарий 2

Ако имате отговори в първата колонка на горната таблица,  вероятно не сте особено щастлив/а в работата си. И поради това сте слабо ангажирани с нея. Оттам и, вероятно, честите ви оплаквания, че шефът е смотан/страхлив/некомпетентен/глупав, колегите са скучни/безинтересни/мързеливи, вие вършите цялата работа/изобщо се чудите какво правите там/никой не оценява качествата ви/не са достойни за професионалист като вас/от години искате да напуснете, но нали все пак ви плащат добре. Също така, вероятно, закъснявате за работа, иска ви се празниците да не свършват,боли ви често главата или гърба, уморен/а сте и/или депресиран/а.

Тук идва на помощ искреното общуване със себе си, което някои хора наричат коучинг.

На практика представлява задаване на въпроси, които изискват често детайлен отговор и честност пред себе си и другите. Ако професионален коуч води сесията, той е обучен и в добрия случай има опит да изследва не само думите, с които изразявате отговорите си, а и останалите вербални и невербални знаци.

Вие сами също можете да сте си много полезни като запишете отговорите си и следите какво се случва с вас вътрешно, защото ум, тяло и емоции са свързани и действат в синхрон. Можете да развиете чувствителност и наблюдателност към тези признаци и да направите промените, които са ви необходими или да получите външна помощ или и двете.

Ето възможни въпроси, за да създадете най-добрата кариера за себе си:

 1. Каква е работата, която бихте вършили с удоволствие, бихте били удовлетворен и щастлив?
 2. С какво бихте могли да допринесете за другите хора?
 3. Кои са вашите таланти, свързани с работата (какво вършите отлично и ви се удава)?
 4. Ако имате мисия в живота си, как бихте я формулирали?
 5. Какво е необходимо да научите, да разберете, да придобиете, за да сте още по-добър?
 6. Какво в настоящата си работа не харесвате?
 7. Какви са колегите, с които бихте искали да работите (или никога да не са около вас)?
 8. Какво бихте вършили, ако нямаше никаква възможност да се провалите?
 9. С какво бихте се занимавали, ако имахте всичките пари, които са ви нужни?
 10. Какво вече сте направили в посока намиране на работата, с която ще сте щастлив?
 11. Ако знаете каква е работата, която искате, а все още не я работите, какво ви е пречило досега? (страхове, вярвания, модели на възпитание)
 12. С какво бихте искали да ги замените, така че да се придвижите в посока на работата, която искате?
 13. Кои са хората, които биха ви помогнали?
 14. Какви специфични умения имате?
 15. Как можете да си дадете кураж?
 16. Коя е първата малка стъпка, много конкретна и проста, която бихте могли да направите, за да стигнете до желаната от вас работа? (напр. да се обадите на някой, да направите проучване в Интернет, да си направите списък – нещо супер конкретно)
 17. Имате ли желание и ентусиазъм да го направите?

Ако статията ви се е сторила полезна/интересна, моля споделете я и коментирайте.

Председател на УС на Фондация Вътрешен компас, Собственик и управител на Компас – преводачески услуги. Сериен предприемач. Професионален акредитиран Майстор коуч и Майстор ментор. Магистър по Икономика, магистър по Политология. Ментор към Фонд за рисков капитал Илевън, Стопански факултет на СУ Св. Кирил Охридски, Факултет по политология на Централно европейски университет, фирми. Това, което прави с ентусиазъм, успешно и ефективно е да помага на успели хора, висши ръководители и собственици на бизнеси да бъдат още по-смели и да реализират себе си.