кариера

Обикновено, когато се каже КОУЧИНГ, хората си мислят за работа няколко часа на месец с коуч (коучове дал Бог, много хора си слагат този етикет без да са особено наясно какво е и отказват доста хора от ползването на коуч за своите нужди).

За мен коучингът е едно всепоглъщащо преживяване, по време на което човек има шанса да види своя истински потенциал и да го отключи.  Като повлиява, препрограмира и трансформира отделни сфери в живота си (на сайта на Вътрешен компас съм сложила полезно практично помагало, което можете да си изтеглите) – работа, здраве, личен живот, финанси, взаимоотношения.

Днес бих искала да споделя с вас отново нещо практично – как бихте могли, като коуч на самия себе си, да се погрижите за по-добра кариера.

Ако бъдете честни пред себе си за какво работите:

За кариера За работа, която обичате
За да получите заплатата си За осъществяване на  мисия, която ви вълнува
За да правите нещо и да получите пари за ток и други услуги за да допринесете за себе си и другите
За да имате работно място и 8 часа, в които да знаете, че сте зает за вашето развитие, израстване и изява на потенциала

Сценарий 1

Ако всички отговори са ви в дясната колонка, поздравления! Вие вероятно сте от малцината хора, намерили работа и правите кариера, която е съобразена с вашите нужди и разбирания. Чувствате се пълноценен и оценен, сред колегите и шефовете ви имате хора, които ви подкрепят, имате ясна представа какво точно се изисква от вас и имате възможност да се развивате, ентуасиран сте и енергичен в голяма част от времето.

За да сте още по-успешен, можете да отговорите на въпроси 2, 3, 4…. По-долу. Всъщност, можете да отговорите на всички въпроси, които ви се сторят релевантни.

Сценарий 2

Ако имате отговори в първата колонка на горната таблица,  вероятно не сте особено щастлив/а в работата си. И поради това сте слабо ангажирани с нея (ако може да ви послужи като успокоение, проучвания на Gallup през последните 10на години сочат, че над 85% от хората са неангажирани с работата си). Оттам и, вероятно, честите ви оплаквания, че шефът е смотан/страхлив/некомпетентен/глупав, колегите са скучни/безинтересни/мързеливи, вие вършите цялата работа/изобщо се чудите какво правите там/никой не оценява качествата ви/не са достойни за професионалист като вас/от години искате да напуснете, но нали все пак ви плащат добре. Също така, вероятно, закъснявате за работа, иска ви се почивките/празниците да не свършват/боли ви често главата или гърба/уморен/а сте и/или депресиран/а.

Тук идва на помощ искреното общуване със себе си, което някои хора наричат коучинг.

На практика представлява задаване на въпроси, които изискват често детайлен отговор и честност пред себе си и другите. Ако професионален коуч води сесията, той е обучен и в добрия случай има опит да изследва не само думите, с които изразявате отговорите си, а и останалите вербални и особено невербални знаци, които вие и тялото ви предоставяте. Например, интонация, дишане, цвят на лицето, начин, по който човекът седи, движения, които прави с ръцете, очите, краката, тон на гласа, темпо и пр.

Вие сами също можете да сте си много полезни като запишете отговорите си и следите какво се случва с вас вътрешно, защото ум, тяло и емоции са свързани и действат в синхрон. Когато имате някакво притеснение, всъщност, те не са в синхрон и затова може да се чувствате стресирани, притеснени, напрегнати, агресивни, апатични. Т.е. не в синхрон със себе си. Можете да развиете чувствителност и наблюдателност към тези признаци и да направите промените, които са ви необходими или да получите външна помощ или и двете.

Ето възможни КОУЧИНГ въпроси, за да се насочите да създадете най-добрата кариера за себе си:

 1. Каква е работата, която бихте вършили с удоволствие, бихте били удовлетворен и щастлив?
 2. С какво бихте могли да допринесете за другите хора?
 3. Кои са вашите таланти, свързани с работата (какво вършите отлично и ви се удава)?
 4. Ако имате мисия в живота си, как бихте я формулирали?
 5. Какво е необходимо да научите, да разберете, да придобиете, за да сте още по-добър?
 6. Какво в настоящата си работа не харесвате?
 7. Какви са колегите, с които бихте искали да работите (или никога да не са около вас)?
 8. Какво бихте вършили, ако нямаше никаква възможност да се провалите?
 9. С какво бихте се занимавали, ако имахте всичките пари, които са ви нужни?
 10. Какво вече сте направили в посока намиране на работата, с която ще сте щастлив?
 11. Ако знаете каква е работата, която искате, а все още не я работите, какво ви е пречило досега? (страхове, вярвания, модели на възпитание)
 12. С какво бихте искала да ги замените, така че да се придвижите в посока на работата, която искате?
 13. Кои са хората, които биха ви помогнали?
 14. Какви специфични умения имате?
 15. Как можете да си дадете кураж?
 16. Коя е първата малка стъпка, много конкретна и проста, която бихте могли да направите, за да стигнете до желаната от вас работа? (напр. да се обадите на някой, да направите проучване в Интернет, да си направите списък – нещо супер конкретно)
 17. Имате ли желание и ентусиазъм да го направите?

Ако статията ви се е сторила полезна/интересна, моля споделете я. Коментарите са най-приятното нещо, което можете да ми подарите в случая, ако искате! Целта на това писане е да има полза за вас. Обратната връзка е нещото, което може да ме насочи и провокира да пиша още по-полезни за вас неща. Моля ви, коментирайте, ако нещо ви е направило впечатление или имате въпроси! БЛАГОДАРЯ ВИ!


Автор: Зорница Стефанова, председател на фондация “Вътрешен компас”

Председател на УС на Фондация Вътрешен компас, Собственик и управител на Компас – преводачески услуги. Сериен предприемач. Професионален акредитиран Майстор коуч и Майстор ментор. Магистър по Икономика, магистър по Политология. Ментор към Фонд за рисков капитал Илевън, Стопански факултет на СУ Св. Кирил Охридски, Факултет по политология на Централно европейски университет, фирми. Това, което прави с ентусиазъм, успешно и ефективно е да помага на успели хора, висши ръководители и собственици на бизнеси да бъдат още по-смели и да реализират себе си.