Как се самоограничаваме: дочуто на улицата

Вървях си по „Сан Стефано” към градинката Заимов и чух една жена да казва на приятелката си:

„Не знам дали е сигурно това, което ми предлагат. А и не знам дали ще мога да се справя.”

Това ми се заби в главата и още тогава реших, че може да е важно да пиша за него.
Някак си в мен отекна отчаяния ми писък вътре в мен, когато съм била в подобни ситуации и съм си казвала тези неща, огласявала съм в себе си своите страхове и ограничаващи вярвания. Не си достатъчно добра, няма да се справиш, по-добре е някой друг да се заеме, защото ще се справи по-добре. Това от една страна. И от друга – това ще стане ли, сигурно ли е, дали няма да остана без пари този месец, дали ще имам достатъчно пари, за да инвестирам в този проект.

Страхове, породени и подклаждани от ограничаващи вярвания за себе си. Идеалната отровна експлозивна смес. Коктейл „Молотов” вътре в съзнанието ни. Ние си го правим, ние си го хвърляме в себе си, ние се възпламеняваме и горим.

Когато ухото е тренирано и има фокус върху това как речта влияе на съзнанието ни (както е в моя случай), тези неща се улавят доста ясно. Обикновено хората не ни обучават в училище, в часовете по български език, например, да наблюдаваме за начина, по който използваме езика. За да се подкрепим. Или, както в конкретния случай – да се взривим.
Тези дни разсъждавах дали мислите ни пораждат емоциите и чувствата или процесът е обратен. Ние имаме някакъв свой добре заучен и затвърден модел (например на недостатъчно добрата майка или шеф) и оттам веднага съзнанието ни снабдява с мислите, емоциите и думите.

Знаете ли, че имаме около 60,000 мисли средно на ден. От тях около 70%, т.е. 40,000 са негативни. И около 70%, т.е. 40,000 са повтаряеми. Т.е. ние имаме около 50% – 30,000 – негативни повтаряеми мисли. Т.е. аз днес си казвам, че не съм достатъчно добра като професионалист/майка и това, вероятно, съм си го повтаряла последните 10-15 години.
Добрата новина, че този коктейл-провокатор „Молотов”, съставен от нашите страхове и самоограничения, ние сами си го правим, ние си го хвърляме в себе си, ние се възпламеняваме и горим.

Защо е добра тази кървава новина, ще попитате?

И някои вече си знаят отговора – защото си го правим сами. И можем във всеки момент да решим да не го хвърлим. Или да не го приготвим. Или дори да си приготвим някоя „Маргарита”. Ако поемем отговорността за живота си в свои ръце – бихме могли да се справим с дяволските огньове в себе си. Просто е. Логично е.
Лесно ли е?
Ето, тук идва и лошата новина – в живота има баланс, според мен. Не, не е лесно.

  1. Необходимо е първо да разберете какво искате в живота си (работата, взаимоотношенията с хората, здравето си и пр.), ама наистина какво искате. Душата и сърцето ви какво искат.
  2. След това да усетите, че има нещо, с което си пречите самите вие. Да осъзнаете необходимостта си от действие – ново действие, по нов начин. Предвид на това, че доста хора смятат, че за „лошите” неща в живота им са виновни други хора или обстоятелства – дори това начално стъпало много хора не са готови да качат.
  3. След това да си проследите и анализирате какво в момента правите/не правите, мислите/не мислите, вярвате/не вярвате за себе си и как тези неща влияят на резултата в живота ви.
  4. Предстои ви и работа със себе си – да промените старите си нагласи, вярвания, действия, за да тръгнете и достигнете мястото, откъдето нямате връщане назад. Не е задължително тази работа да е трудна, тежка и унила. Може да я превърнете в радост и удовлетворение. Да и се наслаждавате. Защото тя е цената, която плащате, за да възвърнете себе си на живота си. Да имате смисъл и да сте щастливи и радостни всеки ден.

Знам, че някои клатят недоверчиво глава… Знам и, че е възможно.
Бъдете смели, бъдете себе си.

Председател на УС на Фондация Вътрешен компас, Собственик и управител на Компас – преводачески услуги. Сериен предприемач. Професионален акредитиран Майстор коуч и Майстор ментор. Магистър по Икономика, магистър по Политология. Ментор към Фонд за рисков капитал Илевън, Стопански факултет на СУ Св. Кирил Охридски, Факултет по политология на Централно европейски университет, фирми. Това, което прави с ентусиазъм, успешно и ефективно е да помага на успели хора, висши ръководители и собственици на бизнеси да бъдат още по-смели и да реализират себе си.