какво е коучинг

Миналата седмица моя приятелка ме попита какво е коучинг.

Малко помислих какво да отговоря, тъй като през годините, в които помагам на хора по този начин, моето определение (за себе си) за това какво е коучинг се променя. Доста.

Ето и настоящият ми отговор на въпроса: Какво е коучинг?

Процес на осъзнаване на себе си като човек – в личен, професионален и всякакъв друг аспект – и откриване на това “Какво искам?” на база на това “Кой съм, всъщност?”. Процес, в който има две активни страни – човек, който активно търси своите отговори и коуч, който му помага да се фокусира, да осъзнава какво е наистина важно и значимо в живота (личен, професионален, взаимоотношения с хората и пр.), да си поставя значими цели, да решава как иска да ги осъществи и дисциплинирано да изпълнява решенията си. Тези двама човека си партнират и се допълват. Доверяват се един на друг.

Забелязала съм, че повечето хора, с които се срещам, обикновено са надскочили фазата в живота, в която мислят основно как да преживеят, какво да хапнат и пийнат. Замислили са се какво искат, ккво ги вълнува, какъв е смисълът, какво ги прави нещастни и щастливи. Някои дори как да допринасят за развитието и добруването и на други хора – семесйтвото, колегите, приятелите, непознати. Тези хора са на своя път за личностно опознаване и реализация на най-големите си таланти и ценности в живота. Те търсят, пробват различни неща – книги, семинари, обучения, коучинг, консултации с различни специалисти.

Една част отговора ми какво е коучинг е свързана с намерението на човек да се променя и учи.

Както хората, които са се възползвали от моите услуги досега знаят, за мен коучингът не е просто среща един път седмично, на която си говорим пожелателно и общо, не се мотивираме и превъзнасяме. Това е едно потапяне, даже гмуркане в дълбокото и далечното. Там, където за човек е трудно – там е тъмно, опасно, изисква усилие, изисква воля, дърпане на най-нежната струна – душата на човек и отронване на най-милите и съкровени тонове. Верните тонове. Чистата мелодия. Тази, която е създадена от сърцето на човек. Хората се срещат със свои страхове, несъвършенства, недостойни и плахи опити да бъдат и защитят себе си, поведения, които са им носили досега тъга, гняв, разочарования.

И, хората, с които съм работила знаят, че при всяка наша среща те също и осъзнават все повече и повече колко са смели, силни, талантливи, изобретателни, достойни, успешни. Колко е прекрасно да живеят по начин, който им дава възможност да са честни със себе си, радостни, щастливи и всичко, което е важно за тях. Те претворяват в живота си най-смелите си мечти, принасят най-дълбокия смисъл, за който са осъзнати.

Този процес на развитие и себе осъществяване продължава. Извън нашите седмични срещи. Продължава години. Продължава през целия им живот. Сега вече е доста по-осъзнат. И резултатите вече са налице.

Това е краткият отговор на въпроса: Какво е коучинг:) Безкрайни възможности.

Има и по-дълги:) Има и неотговорени въпроси. Даже незададени. Това е част от красотата на процеса.

Ако сте на пътя си и търсите – свържете се с нас. Какво би станало, ако много повече хора са като нас и живеят щастливо и смислено!?

Председател на УС на Фондация Вътрешен компас, Собственик и управител на Компас – преводачески услуги. Сериен предприемач. Професионален акредитиран Майстор коуч и Майстор ментор. Магистър по Икономика, магистър по Политология. Ментор към Фонд за рисков капитал Илевън, Стопански факултет на СУ Св. Кирил Охридски, Факултет по политология на Централно европейски университет, фирми. Това, което прави с ентусиазъм, успешно и ефективно е да помага на успели хора, висши ръководители и собственици на бизнеси да бъдат още по-смели и да реализират себе си.