Баланс: ако не играеш, не печелиш

Днес е на дневен ред темата БАЛАНС.

Тези дни чух един човек да казва, че отделя по 6 часа на ден за духовното си развитие.

Първата ми мисъл беше – чудесно! Де и аз да го правех!

След това съзнанието ми поднесе изненада – това не е необходимо да става точно така!

Да предположим, че в живота ми има основно 4 сфери за проявление – духовна (ще я нарека личностно развитие), материална (свързана с пари, работа и пр.), взаимоотношения (лични, интимни, служебни и пр.) и здраве (т.е. грижата за физическото ми тяло и духовно здраве).

Тогава, ако отделям 6 часа на ден за духовното си развитие и спя по 6-8 часа – по колко ли време отделям на останалите 3 сфери? Къде е моят баланс?

Колко време отделям за правене на пари, за грижа за здравето, за развитие на взаимоотношенията ми с хората и себе си? Отговорът сам се налага – някъде балансът ми се пропуква… Някоя от останалите сфери очевидно страда от липса на внимание и развитие.

Според мен е важно да има баланс.

И за развитието е важно да има дисциплина и последователност. Ако искам да изглеждам като Джесика Алба, ще е добра идея всекидневно или поне 5 пъти в седмицата да отделям време за тренировки и да спазвам хранителен режим. Ако искам да имам успеха на Тони Робинс в сферата на работа с хора, ще е добре всекидневно едва ли не да работя с хора, да правя презентации, всеки ден да се уча и да се развивам и следващите дни да прилагам това, което вече съм научила в живота си досега.

Т.е. нека да има баланс – с внимание и грижа да се отнасям към различните сфери на живота си.

И така, както в българския тотализатор – с малки суми, но редовно. И, ако играеш – печелиш, ако не играеш – не печелиш:)

Председател на УС на Фондация Вътрешен компас, Собственик и управител на Компас – преводачески услуги. Сериен предприемач. Професионален акредитиран Майстор коуч и Майстор ментор. Магистър по Икономика, магистър по Политология. Ментор към Фонд за рисков капитал Илевън, Стопански факултет на СУ Св. Кирил Охридски, Факултет по политология на Централно европейски университет, фирми. Това, което прави с ентусиазъм, успешно и ефективно е да помага на успели хора, висши ръководители и собственици на бизнеси да бъдат още по-смели и да реализират себе си.